Nasza strona na Facebooku!
  • CHLEBY ŚWIEŻE

    Witamina D, miód wielokwiatowy,
    surowce super foods.

  • KarmeLOVE

    Pyszne ciasto
    do samodzielnego wykonania

  • TORTILLA

    Idealna na
    spotkania

  • BUŁKI PKU

    Nowa receptura,
    lepszy smak

przejdź do sklepu

FAQ

Dla kogo skierowana jest nasza oferta?

Produkty bezglutenowe - dla osób chorych na celiakię, dla tych którzy mają alergię lub nadwrażliwość na gluten, wspomagająco przy leczeniu chorób autoimmunologicznych, zespołu jelita drażliwego, problemów trawiennych o nieznanym podłożu.

Produkty niskobiałkowe – dla chorych na Fenyloketonurię, dla osób zmagających się z niewydolnością nerek i wątroby, w przebiegu chorób trzustki, pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.
      

Dlaczego nasze produkty są bezpieczne?

Nasz zakład przeznaczony jest wyłącznie do produkcji bezglutenowej. Badamy każdą partię surowca, przestrzegamy najwyższych norm kontroli produkcji i sprawdzamy produkt końcowy. Nasza kadra to wykwalifikowani specjaliści. Posiadamy własne laboratoria: badawcze oraz rozwojowo- wdrożeniowe. Wprowadziliśmy międzynarodowe standardy kontroli jakości i bezpieczeństwa żywności BRC Food v.7 oraz IFS v.6. Posiadamy również licencję na "Znak Przekreślonego Kłosa" 

 

Czy nasze produkty zawierają surowce GMO?

Nasze produkty NIE zawierają surowców GMO. Zgodnie z prawem żywnościowym jeżeli produkt zawiera substancje/ składnik modyfikowany genetycznie musi taki zapis pojawić się na etykiecie. Brak takiej informacji świadczy o tym że produkt  jest wolny od GMO.

 

 

Dlaczego guma guar, guma ksantanowa i hydroksypropylomethyloceluloza używane są w naszych produktach i dlaczego nie należy się ich obawiać?

Zawarte w składzie produktów bezglutenowych substancje zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa, hydroksypropylometyloceluloza) użyte są w celu zastąpienia glutenu. Dzięki nim możliwe jest uzyskanie w pieczywie porowatego, elastycznego miękiszu zbliżonego strukturą do chleba tradycyjnego, a w ciastkach odpowiedniej kruchości. Składniki te są zaliczane do błonnika, którego spożycie ma korzystne oddziaływanie na funkcje trawienne. Guma guar jest surowcem roślinnym, guma ksantanowa powstaje w naturalnym procesie fermentacji węglowodanów, natomiast hydroksypropylometyloceluloza pochodzi z celulozy.

 

Dlaczego witaminy i minerały są ważne w diecie bezglutenowej

Stosowanie diety bezglutenowej eliminuje niepożądane, charakterystyczne dla choroby trzewnej objawy, jednocześnie może także stwarzać zagrożenie niedoboru niektórych witamin i składników mineralnych. Makroelementy i mikroelementy takie jak: wapń, fosfor, magnez, cynk czy żelazo, pełnią w organizmie ludzkim wiele istotnych funkcji, gdyż są konieczne do utrzymania prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej czy pobudliwości nerwowo-mięśniowej. Natomiast witaminy są niezbędne do normalnego przebiegu procesów metabolicznych, a tym samym do zachowania pełni zdrowia. Jako przykład można podać witaminy z grupy B, które wchodzą w skład wielu enzymów uczestniczących w procesach przemiany węglowodanów, aminokwasów czy tłuszczów. Obecność tych składników w naszych produktach wynika nie z suplementacji a ich naturalnego pochodzenia. Ryzyko wystąpienia niedoboru witamin i składników mineralnych u chorych na celiakię, związane jest nie tylko z faktem, że niektóre produkty bezglutenowe są uboższe w te składniki lecz także przez uszkodzenie błony śluzowej jelita. Stąd odpowiednie zbilansowanie diety jest istotnym warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

 

Jak zamówić produkty?

W sklepie internetowym na www.bezgluten.pl/sklep

Telefonicznie: 12 6265808, 126263888, kom. 695177072, 605177731

Faxem: 126377489

Wysyłając e-mail: biuro@bezgluten.pl



Kliknij tutaj aby przejść do kontaktu i przesłać nam pytanie.