Nasza strona na Facebooku!

Aktualności

Poradnik kulinarny

Prezentowane przepisy kulinarne pochodzą od naszych klientów lub są naszymi sprawdzonymi przepisami z naszych koncentartów mąk.

Zachęcamy wszystkich do samodzielnych wypieków w oparciu o zamieszczone przepisy oraz do nadsyłania propozycji kulinarnych wykorzystujących nasze produkty, do kącika porad.

Pierogi z owocami

Dodano: 2014-07-24

  Czas wykonania: 30minut Składniki: 2 szklanki Extra uniwersalnego koncentratu mąki BEZGLUTEN gorąca woda 4 łyżki oliwy z...

więcej »

Pierogi ze szpinakiem i serem feta

Dodano: 2014-07-17

  Czas wykonania: 50 minut Składniki: 2 szklanki Extra uniwersalnego koncentratu mąki BEZGLUTEN gorąca woda oliwa z oliwek pęczek...

więcej »

Pita z mięsem i cukinią

Dodano: 2014-07-10

Czas wykonania: 40 minut + 1h na wyrośnięcie ciasta Składniki na 4 pity: 100g mieszanki UNI MIX BEZGLUTEN 100g Extra Uniwersalnego koncentratu mąki BEZGLUTEN...

więcej »

Tarta z truskawkami

Dodano: 2014-07-09

  Czas wykonania: 1,2h (z pieczeniem) Składniki: 100g mieszanki UNI MIX BEZGLUTEN 100g Extra uniwersalnego koncentratu mąki BEZGLUTEN szczypta...

więcej »

Pizza z szynką parmeńską i rukolą

Dodano: 2014-06-26

  Czas przygotowania:1h 20 minut Składniki: 400g mieszanki do pizzy UNI MIX BEZGLUTEN 25g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 4 łyżki oliwy...

więcej »

Kawałki chrupiącego kurczaka z biało-czerwonym akcentem

Dodano: 2014-06-18

Czas przygotowania: 30 minut Składniki dla 4 osób: 2 podwójne filety z kurczaka panierka do kurczaka BEZGLUTEN pieprz BEZGLUTEN...

więcej »

Tosty francuskie

Dodano: 2014-06-12

  Czas przygotowania: 15 minut Składniki dla 1 osoby: 4 kromki chleba białego BEZGLUTEN   2 szczypty pieprzu BEZGLUTEN...

więcej »

Soczysty indyk z sosem śmietanowym

Dodano: 2014-06-05

Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1/2 kg indyka 4 kopiaste łyżki mieszanki UNI MIX BEZGLUTEN 4 kopiaste łyżki dowolnej bułki...

więcej »

Babeczki cytrynowe

Dodano: 2014-06-04

Czas wykonania: 1h Składniki: Cytrynowiec - ciasto o smaku cytrynowym (w proszku) BEZGLUTEN 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru...

więcej »

Tort bezowy z pysznym kremem mascarpone

Dodano: 2014-06-04

Czas wykonania: 20 minut (+ 2h chłodzenia w lodówce) Składniki: spody biszkoptowe 250g BEZGLUTEN bezy 50g BEZGLUTEN...

więcej »

Batony musli

Dodano: 2014-06-04

Czas wykonania:20 minut (+4h chłodzenia w lodówce) Składniki: 1 opakowanie Crunchy Musli BEZGLUTEN (truskawki+ migdały) 1/3 kostki masła...

więcej »

Tiramisu w wersji dla dzieci

Dodano: 2014-06-04

Czas wykonania: 20 minut (+ 2h chłodzenie w lodówce) Składniki dla 4 osób: Biszkopty języczki BEZGLUTEN 1 serek mascarpone...

więcej »

Zapiekanka z mięsem mielonym i szpinakiem

Dodano: 2014-06-04

Czas wykonania: 50 minut Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu Quadretti BEZGLUTEN 40dag dowolnego mięsa mielonego...

więcej »

Tagliatelle z borowikami i wołowiną

Dodano: 2014-06-04

Czas wykonania: 25 minut Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu tagliatelle szeroka wstążka BEZGLUTEN 40 dag wołowiny...

więcej »

Penne z pesto i orzeszkami pinii

Dodano: 2014-06-04

 Czas wykonania:15 minut Składniki dla 4 osób: 1 opakowanie makaronu penne BEZGLUTEN 1 doniczka świeżej bazylii...

więcej »

Fusilli z krewetkami z czosnkową nutą

Dodano: 2014-06-04

Czas wykonania: 10 minut   Składniki dla 4 osób: opakowanie makaronu fusilli BEZGLUTEN 250g mrożonych krewetek...

więcej »

Rogaliki z jagodami

Dodano: 2014-06-04

Składniki: - 500g  Extra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej 500g - 3 łyżeczki cukru waniliowego - 2 jajka - 1/2 kostki margaryny...

więcej »

Rolada z jagodami

Dodano: 2014-06-04

    Biszkopt: - 200g koncentratu biszkoptowego bezglutenowego - 1 łyżeczka proszku do pieczenia  bezglutenowego - 40 g cukru - 5 jajek...

więcej »

Tarta z truskawkami

Dodano: 2014-06-04

Składniki – ciasto: - 250g Extra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej 500g - 1/2 szkl. cukru - 1/4 kostki masła - 1/2 łyżeczka amoniaku - 1 jajko całe...

więcej »

Bułeczki drożdżowe z truskawkami lub rabarbarem

Dodano: 2014-06-04

Składniki: - 500g Extra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej 500g BEZGLUTEN (Kod produktu: K16 -1kg, K15 – 500 g) - 100g cukru - 1 jajko całe - 3...

więcej »

Pizza bezglutenowa.

Dodano: 2013-04-29

PIZZA BEZGLUTENOWA   250g Extra uniwersalny koncentrat mąki bezglutenowej 500g 25g drożdży świeżych 3g cukru 2g soli 125g ciepłej wody 1 łyżka oleju...

więcej »

Babka Kakaowa bezglutenowa (bez mleka, bez jaj)

Dodano: 2012-06-01

SKŁADNIKI:  - 150g  Extra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej BEZGLUTEN (Kod produktu: K16-1kg, K15-500g) - 100g mąki gryczanej - 160g szklanki cukru - 5...

więcej »

Babka wielkanocna niskobiałkowa PKU.

Dodano: 2012-03-26

BABKA WIELKANOCNA PKU Składniki: 200g Extra uniwersalnego koncentratu mąki niskobiałkowej PKU BEZGLUTEN 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego...

więcej »

Babka wielkanocna bezglutenowa.

Dodano: 2012-03-26

BABKA WIELKANOCNA BEZGLUTENOWA 200 g Extra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 4 jajka ½ szklanki...

więcej »

Sernik z ciemnym ciastem bezglutenowy.

Dodano: 2012-03-26

  CIASTO: 3 szklanki Extra uniwersalnego koncentratu mąki bezglutenowej 1 szklanka cukru 1 kostka miękkiej margaryny 4 żółtka 2 łyżeczki...

więcej »

Ślimaczki-wieloziarniste bułeczki bezglutenowe

Dodano: 2012-02-10

      Przepis:   ½ kg koncentratu m ąki wieloziarnistej bezglutenowej BEZGLUTEN 2 łyżki oleju 20 g cukru 5 g soli 25 g...

więcej »

Naleśniki z mąki owsianej.

Dodano: 2011-06-24

NALEŚNIKI (20-25 szt.)   Składniki: 1,5 szklanki (300ml)  mleka/ napoju mlecznego/sojowego/owsianego lub ryżowego 1 szklanka mąki owsianej Provena 0,5...

więcej »

Placki owsiane.

Dodano: 2011-06-24

PLACKI OWSIANE   Składniki: 0,7 l mleka/ napoju mlecznego/sojowego/owsianego lub ryżowego 150 g mąki owsianej Provena 1 łyżeczka soli 3 jajka 50 ml...

więcej »

Ciasteczka owsiano borówkowe (10szt.)

Dodano: 2011-06-24

CIASTECZKA OWSIANO BORÓWKOWE (45 szt.)   Składniki: 150 g margaryny do pieczenia 1 szklanka cukru 1 jajko 2 szklanki mąki owsianej Provena 1...

więcej »

Mini Pizze (10 szt.)

Dodano: 2011-06-24

MINIPIZZE (10 szt.)   Składniki: 150 ml wody 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki drożdży w proszku 1,5 szklanki mąki owsianej Provena 2 łyżki...

więcej »

Płaski chlebek owsiano-ziemniaczany (10 szt.)

Dodano: 2011-06-24

PŁASKI CHLEBEK OWSIANO-ZIEMNIACZANY (10 szt.)   Składniki: 0,4 l wody 1 opakowanie płatków ziemniaczanych 90g pełnoziarnistej mąki owsianej Provena...

więcej »

Chlebek (Focaccia z dodatkim mąki owsianej)

Dodano: 2011-06-24

CHLEBEK   ( FOCACCIA Z DODATKIEM MĄKI OWSIANEJ)   Składniki: 0,3 l wody 0,5 łyżeczki soli 2 łyżeczki miodu 90 g pełnoziarnistej mąki owsianej...

więcej »

Ciasteczka kruche niskobiałkowe PKU

Dodano: 2010-12-17

Ciastka kruche z mąki niskobiałkowej PKU Składniki: -  ½ kg extra uniwersalnego koncentratu mąki PKU BEZGLUTEN -  1 łyżeczka proszku do...

więcej »

Sernik puszysty na biszkoptach bezglutenowy

Dodano: 2010-08-16

Składniki: 1 kg twarogu półtłustego 10 dużych jaj 2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki cukru pudru białek 0,5 litra 30% śmietany kremówki 1 cukier wanilinowy...

więcej »

Placki ziemniaczane z mąką gryczaną

Dodano: 2010-08-13

Składniki: 1kg ziemniaków 1 cebula 4 łyżki mąki gryczanej 4 łyżki ekstra uniwesalnego koncentatu mąki bezglutenowej 2 jajka lub zamiennik jajka 1 łyżeczka...

więcej »

Naleśniki gryczane z dżemem bezglutenowe

Dodano: 2010-02-25

Składniki: 1 szklanka ekstra uniwerslanej mąki bezglutenowej 1 szklanka mąki gryczanej 2 jajka 3 szklanki wody lub mleka 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki...

więcej »

PIEGUSEK-ciasto bezglutenowe

Dodano: 2010-08-13

PIEGUSEK Składniki: 1 szklanka białek jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka maku 1 szklanka extra mąki uniwersalnej bezglutenowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia...

więcej »

Pierogi po piemoncku

Dodano: 2010-08-13

Składniki dla 4 osób: Ciasto: 300 g mąki Schär Mehl 3 jajka trochę wody sól Nadzienie: dowolnie, np.: owoce, twaróg, warzywa, mięso...

więcej »

Zacierki

Dodano: 2010-08-13

Składniki 350 g mąki Schär Mehl 3 jajka 400 ml mleka 1 pełna łyżeczka soli Przygotowanie Rozbić jajka i dolać mleka. Dodać mąkę i sól i wyrobić...

więcej »

Makaron jajeczny

Dodano: 2010-08-13

Składniki na 2-3 porcje 250 g mąki Schär Mehl 3 jajka 3 łyżki stołowe oliwy z oliwek 3 łyżki stołowe wody Przygotowanie Mąkę rozsypać na blacie roboczym. Do...

więcej »

Gnocchi

Dodano: 2009-10-18

Składniki 100 g mąki Schär Mehl, 300 g mączystych ziemniaków, 1 jajko, szczypta soli Przygotowanie Ziemniaki dobrze ugotować i jeszcze gorące przecisnąć...

więcej »

Linzertorte

Dodano: 2009-10-18

Składniki 400 g mieszanki Mix C, 300 g masła, 200 g cukru, 3 jajka, 250 g posiekanych migdałów, 1 paczka proszku do pieczenia (10 g), 1 paczka cukru waniliowego (10 g),...

więcej »

Kruche ciasto

Dodano: 2010-08-13

Składniki 250 g mieszanki Mix C, 125 g cukru, 125 g zimnego masła, utarta skórka z połowy cytryny, 2 jajka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie...

więcej »

Quiche

Dodano: 2010-08-13

Składniki 250 g mieszanki Mix C, 125 g zimnego masła, 75 ml zimnej wody, szczypta soli Na nadzienie 200 g słoniny lub gotowanej szynki, 100 ml mleka, 100 ml płynnej...

więcej »

Zacierki z serem

Dodano: 2009-10-18

Składniki 350 g mieszanki Mix C, 400-450 ml mleka, 3 jajka, 1 płaska łyżeczka soli, 300 g utartego miękkiego sera, pół cebuli, 1 łyżeczka masła, szczypiorek do...

więcej »

Placek śliwkowy na blasze

Dodano: 2010-08-13

Składniki 500 g mieszanki Mix B, 30 g świeżych drożdży, 250 ml mleka, 80 g cukru, 1/2 łyżki cynamonu, 100 g margaryny, 1,5 kg dojrzałych śliwek lub moreli, 2 łyżki...

więcej »

Słodkie bułeczki jogurtowe

Dodano: 2009-10-18

Składniki 500 g mieszanki Mix B, 50 g margaryny, 350 g jogurtu, 10 g suchych drożdży lub, 15 g świeżych drożdży, szczypta soli, 40 g cukru trzcinowego Do położenia na...

więcej »

Kolorowe bułeczki

Dodano: 2009-10-18

Składniki 250 g mieszanki Mix B, 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych drożdży, 3 łyżki oleju , 200 ml letniej wody, odrobina mleka do posmarowania, mak do posypania...

więcej »

Chleb ziemniaczany

Dodano: 2009-10-18

Składniki 500 g mieszanki Mix B, 250 g ugotowanych i przetartych ziemniaków, 50 g margaryny, 1 jajko, 10 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży, 300 ml wody,...

więcej »

Chleb foremkowy

Dodano: 2009-10-18

Składniki 500 g mieszanki Mix B, 10 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży, 100 g margaryny (lub 30 ml oleju), 3 jajka, 300 ml letniej wody, szczypta soli...

więcej »

Bagietka

Dodano: 2010-08-13

Składniki 500 g mieszanki Mix B, 10 g suchych drożdży lub 15 g świeżych drożdży, 350 ml wody, 1 łyżeczka soli Przygotowanie Wszystkie składniki rozrobić w misce,...

więcej »

Biszkopt bezglutenowy

Dodano: 2010-08-13

Składniki: 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego BEZGLUTEN 60 g cukru 200 g koncentratu biszkoptowego bezglutenowego BEZGLUTEN 5 jajek Wykonanie: Białka...

więcej »

Babka bezglutenowa

Dodano: 2009-10-18

Składniki: 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego 120 g cukru 80-100 g oleju 200 g koncentratu biszkoptowego bezglutenowego 1 cukier waniliowy 4 jajka...

więcej »

Naleśniki PKU

Dodano: 2010-08-13

Składniki: 0,5 kg mąki Extra uniwersalny koncentrat mąki niskobiałkowej PKU 2 g cukru 1 g soli 10 g oleju 1 litr wody lub mleka niskobiałkowego PKU Mąkę PKU wsypać do...

więcej »

Pierogi PKU

Dodano: 2009-10-18

Składniki: 0,5 kg maki pierogowo – naleśnikowej PKU 15 g zamiennika jajka niskobiałkowego PKU 100 g wody 5 g soli 10 g cukru 30 g oleju 300g wody (w razie potrzeby dodać...

więcej »

Gofry PKU

Dodano: 2010-08-13

Składniki: 0,5 kg mąki Extra uniwersalny koncentrat mąki niskobiałkowej PKU 2 łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego BEZGLUTEN 2 g cukru (½ łyżeczki) 1 g soli...

więcej »

Gofry

Dodano: 2009-10-18

Składniki: 0,5 kg uniwersalnego koncentratu extra bezgl. 50 g mąki kukurydzianej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia bezglutenowego BEZGLUTEN 2 g cukru (½...

więcej »

Racuchy z jabłkami

Dodano: 2009-10-18

Składniki: 0,5 g mąki pierogowo – naleśnikowo-makaronowej BEZGLUTEN 2 g cukru ( ½ łyżeczki) 1 g soli (szczypta) 5 g oleju (2 łyżki) 1 litr...

więcej »

Naleśniki

Dodano: 2010-08-13

Składniki: 0,5 g mąki pierogowo – naleśnikowo-makaronowej BEZGLUTEN 2 g cukru 1 g soli 5 g oleju 1 litr wody lub mleka     Sposób...

więcej »

Pierogi

Dodano: 2009-12-21

Składniki: 0,5 kg mąki pierogowo – naleśnikowo-makaronowej BEZGLUTEN 15 g zamiennika jajka niskobiałkowego PKU (lub 2 jajka dla diety bezglutenowej) 100 g...

więcej »

Sos bechamel

Dodano: 2009-10-18

Składniki: 40 g Mix C Schära 500 � 600 ml mleka 40 g masła szczypta soli gałka muszkatałowa wg. upodobań Przygotowanie: Masło roztopić na małym ogniu,...

więcej »

Amaretti - keksy migdałowe

Dodano: 2009-10-18

Czas przygotowania: 30 - 40 minut  Czas pieczenia: 30 minut przy temperaturze 150 - 180°C Składniki: 2 łyżki Mix C Schära 220 g migdałów 100 g...

więcej »

Letnia sałatka z makaronem

Dodano: 2009-10-18

Czas przygotowania: 20 minut Składniki dla 4 osób: 400 g Fussili Schära 1 średnia cukinia 1 czerwonej papryki 1 zielonej papryki 1 mała puszka kukurydzy...

więcej »

Herbatniki

Dodano: 2009-10-18

Czas przygotowania: 35 minut Czas pieczenia: 15 � 20 minut przy 200°C Składniki: 500 g Mix C Schära 250 g margaryny 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka...

więcej »

Słodki chlebek

Dodano: 2009-10-18

Składniki: 230 ml mleka 70 g cukru 25 g margaryny 1 jajko 250 g Mix B Schära 5 g suszonych drożdży, lub 10 g świeżych Przygotowanie: Program podstawowy, lub...

więcej »

Chleb mleczny

Dodano: 2009-10-18

Składniki: 320 ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 350 g Mix B Schära 5 g suszonych drożdży, lub 10 g świeżych Przygotowanie: Program podstawowy...

więcej »

Chleb słonecznikowy

Dodano: 2009-10-18

Składniki: 250 ml wody 1 białko jaja 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek 380 g Mix B Schära 5 g suszonych drożdży, lub 15 g świerzych 1 łyżka nasion...

więcej »

Babka

Dodano: 2009-10-18

Czas przygotowania: 1 godzina i 30 minut Czas pieczenia: 50 minut przy 170°C Składniki: 250g Mix B Schära 5 g suchych drożdży, lub 10 g świeżych 150 ml wody...

więcej »

Placek owocowy

Dodano: 2009-10-18

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut Czas pieczenia: 35 minut przy 180°C Składniki: 500 g Mix B Schära 30 g świerzych drożdży 250 ml mleka 80 g cukru...

więcej »

Chałka

Dodano: 2011-07-08

Czas przygotowania: 1 godzina i 10 minut Czas pieczenia: 20 minut przy 190°C Składniki: 850 g Mix B Schära 10 g suszonych drożdży lub 15 g świeżych 250 ml...

więcej »

Pizza

Dodano: 2010-08-13

Czas przygotowania: 1 godzina i 15 minut  Czas pieczenia: 20 minut przy 220°C Składniki: 600 g Mix B Schära 20 g suszonych drożdży, lub 25 g świeżych 2...

więcej »

Kolorowe bułeczki

Dodano: 2010-08-13

Czas przygotowania: 1 godzina Czas pieczenia: 20 minut przy 180°C Składniki: 250 g Mix B Schära 5 g suszonych drożdży, lub 10 g świerzych 3 łyżki oleju...

więcej »