Nasza strona na Facebooku!

Aktualności

Pierogi kakaowe z serem i sosem owocowym

Ciasto pierogowe:

  • 200 g mieszanki Do it! Gluten Free Life
  • 1 łyżka kakao (10 g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • ok. 40 ml ciepłej wody

Z mieszanki, kakao, jaj i oleju wyrób ciasto stopniowo dodając wodę do uzyskania pożądanej konsystencji. Ciasto rozwałkuj (podsypując mieszanką), wytnij krążki, nałóż farsz i sklej. Ciasto najlepiej wałkuj porcjami, a pozostała część trzymaj pod przykryciem.

 

Sos owocowy:

  • 200 g owoców (np. moreli, wiśni, truskawek)
  • 2 łyżki miodu/cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka żelatyny + 1 łyżeczka wody

Żelatynę zalej wodą i odstaw. Owoce pokrój w kostkę, umieść w małym garnku, dodaj miód i sok. Gotuj na wolnym ogniu, aż owoce będą miękkie po czym rozdrobnij blenderem. Przetrzyj przez sitko. Do gorącego przecieru dodaj żelatynę i energicznie wymieszaj.

 

Farsz serowy:

  • 350 g białego sera
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • Ser rozgnieć widelcem i dokładnie wymieszaj z cukrem i żółtkiem.

Pierogi wrzuć do wrzącej, lekko osolonej wody i gotuj na wolnym ogniu około 10 min. Podawaj z sosem owocowym, bitą śmietaną lub roztopioną czekoladą.