Nasza strona na Facebooku!

Aktualności

Knedle ze śliwkami

 

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 jajko
  • 100 g mieszanki Multi Mix BEZGLUTEN
  • sól
  • ok. 13 małych śliwek węgierek
  • bułka tarta
  • masło
  • śmietana 18%
  • cukier waniliowy
  • cynamon

 
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i dokładnie rozgnieć. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.
Śliwki umyj, delikatnie nadkrój, tak aby połówki pozostały złączone i usuń pestki. Do środka wsyp szczyptę cukru.
Do miski z ostudzonymi ziemniakami wbij jajko. Wyrabiaj ciasto stopniowo dodając mieszankę. W razie zbyt lepkiego ciasta dodaj więcej mieszanki.
Oprósz ręce mieszanką i podziel gotowe ciasto na małe kulki, które następnie rozpłaszcz na około 0,5 cm. Na środku przygotowanego placuszka połóż śliwkę, sklej brzegi i uformuj kulkę. Knedle odkładaj na blat posypany mieszanką.
Gotuj knedle we wrzącej, osolonej wodzie około 6 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. z roztopionym masłem i cukrem, bułką tartą przyrumienioną na maśle i śmietaną wymieszaną z cukrem wanilinowym posypaną cynamonem.