Jak rozpoznać i wybierać produkty bezglutenowe?

Szeroka oferta produktów bezglutenowych utrudnia nam szybki wybór. Z jednej strony pragniemy takiego urozmaicenia jak w kuchni tradycyjnej, z drugiej strony musimy wpasować się w jadłospis diety bezglutenowej. Jak nie paść ofiarą ukrytego glutenu i które produkty bezglutenowe wybierać?

Czy produkty bezglutenowe posiadają specjalne oznaczenia?

Naturalne produkty bezglutenowe stanowią sporą część jadłospisu osoby na diecie bezglutenowej. Należy pamiętać, by te produkty były czyste, bez dodatku przypraw, marynat, panierek. Warto też czytać etykiety opakowań, ponieważ może dojść do zanieczyszczenia glutenem w procesie przetwarzania, pakowania, czy magazynowania. Do produktów naturalnie bezglutenowych zaliczamy:

  • surowe mięsa i ryby,
  • jaja,
  • owoce i warzywa,
  • tłuszcze,
  • mleko,
  • orzechy,
  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • sorgo,
  • proso.


Znak przekreślonego kłosa i etykieta z napisem „produkt bezglutenowy” to główne symbole rozpoznawcze przetworzonych produktów bezglutenowych. Warto jednak zapoznać się bliżej z firmą produkcyjną. Jeżeli zakład produkuje towary glutenowe oraz bezglutenowe, istnieje niebezpieczeństwo przenoszenia glutenu. Z tego względu lepiej wybierać produkty firm monoprodukcyjnych.

Znak przekreślonego kłosa – różne rodzaje

Znak przekreślonego kłosa to międzynarodowy symbol oznaczający bezpieczną żywność bezglutenową. Wśród wielu firm może wyglądać inaczej. Koncerny mogą wygenerować swój własny znak graficzny przekreślonego kłosa. Mogą też promować żywność licencjonowanym unijnym oznaczeniem, które cieszy się większym zaufaniem konsumentów, bo musi zostać:

  • Spełniona norma zawartości glutenu – poniżej 20 mg/kg;
  • Przeprowadzony audyt zakładu produkcyjnego;
  • Stwierdzony pozytywny wynik audytu;
  • Powtarzana kontrola co roku z pozytywnymi wynikami badań, aby przedłużać licencję.


Znak ten jest zastrzeżony na terenie UE i jego stosowanie bez licencji jest zabronione.

Gdzie można kupić produkty bezglutenowe?

Mieszkańcy dużych miast nie powinni mieć problemu z tym, gdzie kupić produkty bezglutenowe. W dużych ośrodkach kierujemy się na pierwszy rzut do sklepów ze zdrową żywnością lub sklepów ekologicznych. Tam z reguły powinniśmy znaleźć produkty bezglutenowe. Ponadto coraz częściej produkty bezglutenowe można ujrzeć na pułkach znanych dyskontów.

Mniejsze miasta i wsie mają ograniczony dostęp do produktów bezglutenowych. A jeżeli już to ich wybór nie jest tak szeroki, jak w miastach. Jednak jeżeli w pobliżu nie ma supermarketu, a zakupy robimy w sklepie osiedlowym, istnieje jeszcze jedno miejsce, gdzie można kupić produkty bezglutenowe. Tym miejscem jest Internet. Sklepy internetowe z żywnością bezglutenową mają bardzo szeroką ofertę. W przypadku marki BEZGLUTEN możemy odnaleźć nawet 200 produktów zarówno pierwszej potrzeby oraz tych bardziej wyszukanych.

Czy istnieje uniwersalny wykaz wszystkich produktów bezglutenowych?

Wykaz produktów bezglutenowych znajduje się na stronie Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Podobną listą dysponuje również Europejskie Zrzeszenie Stowarzyszeń Osób z Celiakią AOECS.

Członkowie polskiego towarzystwa otrzymują automatycznie wykaz produktów w formie drukowanej wraz z magazynem „Bez glutenu”. Stowarzyszenie wykonuje audyt około 70 różnym markom na ponad 1300 produktów w Polsce na zawartość glutenu. Lista jest bardzo skrupulatna, a na niej znalazło się również 200 produktów firmy BEZGLUTEN.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Na co zwrócić uwagę wybierając produkty bezglutenowe?

Bezpieczeństwo powinno być najważniejszym kryterium przy tym, jak wybierać produkty bezglutenowe. Nie każdy produkt bezglutenowy, faktycznie jest bezpieczny. Wynika to z tego, że produkty te ulegają zanieczyszczeniom, zwłaszcza gdy zakład trudni się również produkcją wyrobów glutenowych.

Polskie Towarzystwo Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej badało konkretne partie różnych produktów na obecność glutenu, o czym pisaliśmy tutaj. Okazało się, że produkty, które sugerowały obecność glutenu, wcale go nie zawierały, natomiast te, które mianowały się bezglutenowymi, przekraczały dopuszczalne normy glutenu.

Produkty bezglutenowe a skład

Aby zadbać o bezpieczeństwo i konsekwencję w diecie, należy czytać skład produktów bezglutenowych. Jeżeli poza celiakią doskwierają nam inne dolegliwości i alergie, warto sprawdzić, czy produkt nie zawiera przypadkiem skrobi, jaj, mleka, soi, czy orzechów, a to się często zdarza. Z drugiej strony warto wybierać też te produkty bezglutenowe, które oferują coś więcej. Na przykład chleby marki BEZGLUTEN zawierają tzw. superfoods nasiona chia, czarnuszkę, czerwoną borówkę, czy dynię.

Warto zwracać również uwagę na pewne składniki, które mogą mieć korzystne funkcje i działanie. W przypadku pieczywa obecność zakwasu w składzie sprawia, że pieczywo jest bardziej „miękkie”, ale także aromatyczne i smakiem przypomina pieczywo tradycyjne. Dodatek ziaren i pełnowartościowych mąk wzbogaca wartość odżywczą w błonnik, białko czy korzystne tłuszcze nienasycone. W przypadku słodyczy warto szukać takich, które w składzie nie posiadają tłuszczu palmowego, tłuszczy trans, a gdy dodatkowo nie zawierają cukru, mogą stać się zdrowszą przekąską przy zachowaniu pełni smaku.

Pieczywo bezglutenowe – jak wybierać?

Najlepiej od firmy, która zajmuje się tylko produkcja bezglutenową. Jeżeli wybieramy chleb bezglutenowy ze stacjonarnej piekarni, nie mamy pewności, że nie był on przewożony w jednym koszu z wyrobami glutenowymi. Przez co mógł zostać zanieczyszczony. O takim incydencie informowało Polskie Towarzystwo Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej, gdy bezglutenowy chleb piekarni ze Zduńskiej Woli zawierał 168 ppm glutenu – znacznie ponad normę.

Podsumowanie

Dobrze wybadajmy rynek. To nasz obowiązek, jeśli zamierzamy stosować dietę bezglutenową. Główną zasadą podczas zakupów powinien być świadomy wybór poprzedzony analizą składu produktu. Pamiętajmy też o licencjonowanym znaku przekreślonego kłosa. Wybierzmy specjalistę z ugruntowaną pozycją na rynku produktów bezglutenowych. Takiego specjalistę, który nie zaliczył jak dotąd wpadki w badaniach Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Najlepiej sprawdzą się firmy zajmujące się monoprodukcją bezglutenową.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.