Odporność przy celiakii - bezglutenowe leki i suplementy diety

Obniżenie odporności częściej objawia się u celiaków, niż u osób zdrowych. Stopnie niedoborów witaminowo-mineralnych mogą być różne, a w skrajnych przypadkach nawet niebezpieczne dla zdrowia. Wszystko jest jednak zależne od prowadzonego stylu życia oraz świadomości żywieniowej. Jak w takim razie zadbać o prawidłową odporność w chorobie trzewnej?

Obniżona odporność przy celiakii

Spadek odporności wśród pacjentów z chorobami glutenozależnymi jest z reguły następstwem stosowania diety bezglutenowej. Ta jest uboższa w składniki odżywcze i z tego powodu wśród pacjentów wskazuje się na niedobór witamin A, E, z grupy B, żelaza, cynku, czy kwasu foliowego. Ponadto w odróżnieniu od alergii na gluten i nieceliakalnej nadwrażliwości na gluten (NCNG), przy celiakii ryzyko obniżenia odporności jest większe. Wynika to z tego, że przy spożyciu glutenu dochodzi do uszkodzenia kosmków jelitowych. Zniszczona błona śluzowa jelita wpływa na obniżoną absorpcję składników odżywczych, co oznacza, że mechanizm wchłaniania mikroelementów został upośledzony.

Bezglutenowe witaminy i suplementy

Naturalna bezglutenowa suplementacja jest najbardziej wartościowa. Najwięcej witamin i minerałów dostarcza się wraz z pożywieniem. Pod warunkiem, że są to pełnowartościowe i odpowiednio przyrządzone dania. Istotne, by w większości, a najlepiej w każdym posiłku były obecne warzywa. Warto każdego dnia serwować sobie również porcję owoców.

Istotną rolę w żywieniu przy chorobach glutenozależnych będzie spożywanie czerwonych, pomarańczowych, żółtych warzyw i owoców, które zawierają witaminę A. Będą to np. marchewki, pomidory, czy brzoskwinie. Bezglutenowym źródłem witaminy E natomiast będzie szpinak, botwina, pestki dyni, soja, czy słonecznik. Odpowiednio zbilansowana i ułożona przez specjalistę dieta pozwoli uniknąć niedoborów, jednak trzeba jej ściśle przestrzegać. Ponadto, jeżeli zdecydujemy się sięgnąć po suplementy w pigułkach, to należy dokładnie zapoznać się z etykietą opakowania. Kapsułki z reguły nie powinny zawierać glutenu, ale zdarzają się niższej jakości towary, które zawierają gluten. Więcej na ten temat pisaliśmy w artykule Suplementacja witamin i minerałów w diecie bezglutenowej.

Sklep produkty bezglutenowe

Sklep produkty bezglutenowe

Leki bezpieczne na diecie bezglutenowej

O ile informacje odnośnie zawartości glutenu w danym produkcie spożywczym stają się już szerzej dostępne i niemal powszechne, o tyle odwrotnie jest w przemyśle farmaceutycznym. Wciąż nie uregulowano prawa, które nakazywałoby producentom leków informować o zawartości glutenu w lekach. W trym przypadku nie pomoże nawet farmaceuta i pozostaje skontaktować się jedynie z samym producentem. Ponadto częściowy wykaz można znaleźć w pliku leki bez glutenu

Wśród substancji pomocniczych glutenowych, które mają na celu zmieniać postać, masę oraz objętość leku, czy zwiększać jego trwałość, a nawet niwelować nieprzyjemny zapach wyróżnia kilka następujących:

  • dekstryna,
  • glikolan sodowy skrobi,
  • maltodekstryna,
  • skrobia modyfikowana,
  • skrobia żelowana,
  • skrobia pszeniczna.


Kontrowersyjna skrobia pszeniczna w lekach

Skrobia pszeniczna nie stanowi głównego aktywnego związku chemicznego lekarstwa, a jest jedynie substancją pomocniczą. Opakowania medykamentów mają obowiązek komunikować o zawartości skrobi. Faktycznie każdy producent trzyma się tej reguły, ale wedle prawa informuje, że skrobia może zawierać gluten w śladowych ilościach, a mimo to jest bezpieczna dla osób z chorobą trzewną. Nieco rozmijają się w tym przypadku zapisy, gdyż wiadomo, że nawet śladowe ilości glutenu mogą powodować typowe dla celiakii symptomy, o których więcej pisaliśmy w artykule Podstawowe objawy nietolerancji glutenu.

Podsumowanie

Dla zachowania zdrowia i uniknięcia niedoborów wymagane jest stosowanie optymalnej diety bezglutenowej. W przypadku stosowania leków sytuacja wygląda jednak nieco inaczej. Należy więc dokładnie przestudiować etykietę preparatu, by uniknąć przykrych konsekwencji. Tym bardziej że jak wskazuje Kamil Hozyasz w czasopiśmie naukowym Medycyna i Rodzina po przeprowadzonych w 1993 roku badaniach w USA, w których przeanalizowano skład 49 najpopularniejszych medykamentów, aż 70% z nich zawierało glutenowe substancje pomocnicze.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.