Suplementacja witamin i minerałów w diecie bezglutenowej

Leczenie celiakii odbywa się przez odpowiednio zbilansowaną dietę. Minerały i witaminy w diecie bezglutenowej odgrywają bardzo ważną rolę, ponieważ ten sposób żywienia niesie ze sobą ryzyko ich niedoboru. Jak się przed tym zabezpieczyć?

Dieta bezglutenowa a niedobór witamin

Niedobory witamin w diecie bezglutenowej to kolejna zagwozdka osób z nietolerancją glutenu. U osób z celiakią odnotowuje się niedostateczną ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A oraz witamina E. Możliwe, że niedobór witaminy A jest rezultatem zaburzeń we wchłanianiu cynku. Natomiast deficyt witaminy E występuje głównie u osób z nieleczoną bądź niedawno rozpoznaną celiakią. Istotne jednak jest, by dieta była możliwie najlepiej zbilansowana.

Niedobór witamin wynika z tego, że produkty bezglutenowe są uboższe w składniki mineralne. Dodatkowo przyczynia się do tego również w pewnym stopniu uszkodzenie błony śluzowej jelita, które powstało z powodu procesu chorobowego. Zanik kosmków jelitowych powoduje zmniejszenie powierzchni absorpcji jelit. To powoduje upośledzenie wchłaniania składników odżywczych, a najbardziej: żelaza, cynku, witamin oraz kwasu foliowego, którego deficyty zwiększają się wraz z zanikiem kosmków.

Produkty bezglutenowe sklep

Produkty bezglutenowe sklep

Jak dobierać witaminy przy chorobie celiakii?

Dobrze skomponowany zestaw witamin bez glutenu jest bardzo ważny w diecie bezglutenowej. Jednak prawidłowo rozplanowany jadłospis urozmaicony, bogaty w warzywa oraz owoce pozwala zminimalizować niedobory witaminowo-mineralne. Wiele potrzebnych składników mineralnych odnajdziemy w naturalnych produktach bezglutenowych. Oto jakie składniki mineralne i witaminy przy celiakii będą potrzebne:

  • witamina A,
  • witaminy z grupy B,
  • witamina C,
  • cynk ,
  • żelazo,
  • magnez.

Gdzie szukać tych witamin na diecie bezglutenowej? Węglowodany, które zaspokoją nasze zapotrzebowanie na witaminy z grupy B oraz żelazo, cynk i magnez to amarantus, kasza jaglana oraz gryczana. Cennym źródłem składników mineralnych, witamin i błonnika pokarmowego mogą być suszone owoce, orzechy, ziarna słonecznika, sezamu, czy pestki dyni. Witamina C ułatwia przyswajanie żelaza, a obecność w diecie beta – karotenu i witaminy A powoduje lepsze wchłanianie tłuszczy. Przy wyborze witamin osoby chore na celiakię powinny kierować się indywidualnym zapotrzebowaniem na dany składnik.

Witaminy bezglutenowe dla dzieci

Dzieci chore na celiakię często spotykają się z nieprawidłowym rozwojem somatyczny oraz powikłaniami, które wynikają z niedożywienia:

  • niedokrwistość,
  • krzywica,
  • osteoporoza.

Dobrze skomponowana dieta bezglutenowa u dzieci wymaga nieraz suplementacji witaminami. Większość dostępnych na rynku witamin nie zawiera glutenu. Zanim jednak wybierzemy witaminy bezglutenowe dla dzieci, niezwykle ważna jest wnikliwie analiza składu witamin przed ich podaniem.

Bezglutenowe suplementy diety - na co zwrócić uwagę?

Suplementy diety to środki zawierające składniki mineralne lub witaminy, których może brakować w codziennej diecie. Suplementy diety oraz leki mogą zawierać gluten. Nawet najmniejszy kontakt z glutenem może nieść ze sobą niekorzystne dla zdrowia skutki.

Należy zażywać jedynie bezglutenowe suplementy diety i eliminować te, które zawierają gluten. Informacja o zawartości glutenu znajduje się zwykle na etykiecie w pozycji „przeciwwskazania” informacja „nadwrażliwość na gluten lub nietolerancja glutenu”. Warto pod tym kątem sprawdzić również pole „produkt zawiera:”

Podsumowanie

Wielu chorych ma problem z odpowiednim skomponowaniem posiłków, by odpowiadały one na faktyczne zapotrzebowania osłabionego organizmu. Ważne jest więc regularne badanie i rozważenie suplementacji. Podczas wyboru preparatów należy jednak wybierać wyłącznie, te sprawdzone, które mają wyraźną informacją o braku zawartości glutenu. Bardzo ważna  jest dobrze zbilansowana dieta, a także kontrola poziomu witamin i minerałów w organizmie. W takim przypadku najlepiej pozostawać w stałym kontakcie z lekarzem lub dietetykiem.

Skomentuj artykuł

Zobacz artykuły

Zobacz przepisy

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.