Sernik z ciemnym ciastem bezglutenowy

Składniki:

Ciasto:

Ser:

  • 1 kg sera półtłustego
  • 4 żółtka
  • 1½ szklanki cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 kostka margaryny roztopić - ostudzić
  • 1 cukier waniliowy

Przygotowanie

Zagnieść ze sobą wszystkie składniki na ciasto, podzielić na dwie części i schować do lodówki na około 1 godzinę. Białka zostawić w osobnym naczyniu.

Białka dodać do białek, które zostały z ciasta, odrobinę posolić, ubić na sztywno. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, na koniec dodać ubite białka.
Blaszkę  wyłożyć papierem do pieczenia. Prosto na papier równomiernie zetrzeć połowę ciasta na tarce na grubych oczkach. Następnie wyłożyć masę serową i zetrzeć równomiernie drugą część ciasta. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 1 godziny w temperaturze 180 stopni C. 

Zobacz inne przepisy

Zobacz artykuły

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.