Dieta redukcyjna bez glutenu - jak ją skomponować?

Czy da się przeprowadzić dietę redukcyjną, nie jedząc glutenu? Jak to zrobić dobrze? Mamy dla Ciebie garść sprawdzonych tipów!

Dieta redukcyjna bez glutenu - jak ją skomponować?

Chcesz zgubić kilka kilogramów, ale obawiasz się, że połączenie diety bezglutenowej z redukcyjną nie jest możliwe? Mylisz się! Przygotowaliśmy dla Ciebie artykuł, który rozjaśni Ci kwestię odchudzania przy eliminacji glutenu i wesprze Cię w tym procesie.

Dieta bezglutenowa – na czym polega?

Zacznijmy od faktów i mitów dotyczących diety bezglutenowej. Sporo plotek krąży wokół tego tematu, dlatego warto zastanowić się, czym w ogóle jest taka forma odżywiania. Nie jest to sposób żywienia, który powinni wprowadzać wszyscy. Jeśli nie czujesz się źle po produktach zbożowych, a Twoje wyniki są w normie, nie musisz się tym przejmować.

Jednak osoby z nietolerancją lub celiakią, muszą bezapelacyjne podporządkować się unikaniu glutenu, ponieważ ma to wpływ na ich samopoczucie i funkcjonowanie całego organizmu. Nie wiesz, czym właściwie jest gluten i gdzie możesz go znaleźć? Otóż jest to białko roślinne, pochodzenia zbożowego, dlatego znajduje się przede wszystkim w produktach zbożowych, do których wykorzystano pszenicę i jej odmiany, takie jak m.in. żyto, owies czy jęczmień. Gluten znajduje się więc w pieczywie, słodyczach, kaszach, makaronach itp.

Sporo firm stosuje go także jako zagęstnika, więc możesz znaleźć go w produktach, w których byś się nie spodziewał, np. w majonezie czy parówkach. Dla osób na diecie bezglutenowej bezpieczne są zboża bezglutenowe np. ryż, amarantus, kukurydza czy komosa ryżowa. Poza tym w jadłospisie śmiało może znaleźć się świeże mięso i niektóre wędliny (po sprawdzeniu, czy nie ma w nich glutenu), ryby, jajka, warzywa, owoce i wszelkie produkty oznaczone jako bezglutenowe.

Dieta redukcyjna – co ma na nią wpływ?

Jeżeli z kolei chodzi o dietę redukcyjną, to w zasadzie nie jest ona związana z żadnymi konkretnymi produktami spożywczymi. Oczywiście niezwykle ważne dla naszego zdrowia jest to, aby jeść odpowiednio zbilansowane, wysokowartościowe posiłki, bogate w witaminy i minerały, a także unikać przetworzonych produktów lub tych z dużą ilością cukru. Jednak na to, czy schudniesz, wpływa deficyt kaloryczny.

Musisz więc jeść mniej kalorii, niż spalasz, a wtedy kilogramy zaczną spadać. To, jaki jest Twój dzienny wydatek kaloryczny, zależy m.in. od płci, wieku czy poziomu aktywności. Możesz go wyliczyć za pomocą specjalnie przygotowanych kalkulatorów. Na redukcji należy odjąć z tego jakąś część, aby uzyskać efekty.

Pamiętaj jednak, że deficyt nie może być zbyt duży, aby Twój organizm mógł normalnie funkcjonować. Warto więc zaczynać od niewielkich wartości, takich jak 100-200 kcal. Pamiętaj więc, że to, czy jesz bezglutenowo czy nie, nie jest żadnym wyznacznikiem tego, czy schudniesz czy też nie.

Czy brak glutenu w diecie ułatwia odchudzanie?

Trzeba jednak przyznać, że osoby na diecie redukcyjnej bez glutenu często tracą kilogramy szybciej i jest nim nieco łatwiej przejść przez ten czas. Dlaczego?

Są one bowiem nauczone czytania składów i sprawdzania tego, co znajduje się w danym produkcie. Zatem nie jest dla nich problemem, aby sprawdzić przy okazji kaloryczność i „czystość” składu pod kątem składników wysokoprzetworzonych czy dużej ilości cukru. Warto też dodać, że większość popularnych słodyczy czy fast foodów zawiera gluten, więc osoby unikające go, już dawno wyeliminowały te niezdrowe elementy ze swojej diety.

Czy warto skorzystać z pomocy dietetyka przy diecie redukcyjnej bez glutenu?

Jeśli więc chcesz być na bezglutenowej diecie redukcyjnej, śmiało możesz zaplanować ją samodzielnie. Warto jednak skorzystać z pomocy dietetyka, który ułoży jadłospis w taki sposób, że nie tylko pozwoli Ci uzyskać wymarzony cel, ale także będzie dobry dla Twojego organizmu. Dodatkowo przepisy bezglutenowe proponowane przez dobrych dietetyków, walorami smakowymi nie odbiegają od tych tradycyjnych, dlatego rekomendujemy skorzystać z ich pomocy, żeby nie zrazić się już na samym początku.

Wizyta u lekarza przed redukcją to konieczność

Poza tym przed rozpoczęciem redukcji warto także udać się do lekarza i zrobić wszystkie niezbędne badania, aby wykluczyć np. anemię, będącą przeciwwskazaniem do odchudzania. Dodatkowo dobrze jest poinformować lekarza o tym, że nie jesz glutenu. 

Przygotuje on dla Ciebie odpowiednią suplementację, jeśli taka będzie potrzebna, która pozwoli Ci utrzymać Twój organizm w znakomitej kondycji.

Zapoznaj się ze sklepami ze zdrową żywności

Podczas diety redukcyjnej dobrze jest też zajrzeć do sklepu z żywnością bezglutenową, gdzie znajdziesz odpowiednie mąki, pozwalające Ci zrobić własne fit słodycze, czy makarony lub pieczywo, stanowiące dla wielu osób podstawę żywienia. Dostaniesz tam mnóstwo różnych opcji, więc możesz mieć pewność, że Twoja nowa dieta nie będzie monotonna.

Mamy nadzieję, że dieta redukcyjna bez glutenu nie stanowi już dla Ciebie żadnej tajemnicy! Życzymy powodzenia w walce o wymarzoną sylwetkę.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.