DOFINANSOWANIE NCBR
Miejsce realizacji projektu: Bezgluten Sp. z o.o., Posądza 128, 32-104 Koniusza
Cel projektu: Badania przemysłowe i prace rozwojowe nad opracowaniem bezglutenowej żywności funkcjonalnej o niskim indeksie glikemicznym, uwzględniającej wymagania diety wegańskiej i ketogenicznej wraz z instalacją pilotażową.
Planowane efekty: Działanie prewencyjne w rozprzestrzenianiu się chorób cywilizacyjnych, a także łagodzić ich skutki oraz ograniczać w dłuższej perspektywie ich powikłania na skutek lepszej kontroli poziomu insuliny i glukozy we krwi.
Projekt realizowany jest w ramach Programu „Program rządowy NUTRITECH- żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu”
Wartość projektu ogółem: 3 830 762,76 zł
Dofinansowanie ze środków publicznych: 2 112 004,11 zł
Realizacja projektu: 01.01.2023 r – 30.06.2026 r.