Blog

Fenyloketonuria a aspartam – źródła zakazanej fenyloalaniny

Aspartam to związek chemiczny będący estrem peptydowym, który jest dodatkiem do żywności o numerze E951. Jest stosowany jako słodz…

Czytaj więcej

Przepis na chleb bezglutenowy z kaszy gryczanej oraz jaglanej

Chorzy na celiakię lub nietolerujący glutenu są zmuszeni wyeliminować z diety wiele smacznych i pożywnych węglowodanów. Między inn…

Czytaj więcej

5 przepisów na bezglutenowe lody i sorbety

Latem, gdy temperatura wzrasta, rozpoczyna się sezon na lody i sorbety. Te pyszne i zimne desery to ulubione przysmaki zarówno dzi…

Czytaj więcej

Domowe batoniki bez glutenu - 3 pomysły na zdrową przekąskę

Każdy ma czasem ochotę na coś słodkiego. Wówczas często decyzja pada na kupno gotowej słodkiej przekąski. Nie jest to jednak najle…

Czytaj więcej

Jednogarnkowe dania bezglutenowe – 5 inspiracji na szybki obiad

Codzienne gotowanie pochłania wiele czasu, zwłaszcza gdy przyrządza się posiłki dla całej rodziny. Warto wówczas postawić na oszcz…

Czytaj więcej

Podłoże genetyczne fenyloketonurii - sposób dziedziczenia choroby

Fenyloketonuria jest jedną z wielu chorób metabolicznych występujących u człowieka. W postaci klasycznej defekt metaboliczny dotyc…

Czytaj więcej
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.