Wiosna w pełni - przygotuj pyszną i bezglutenową zupę krem!

Wiosna to idealny czas na wprowadzenie do swojego menu lekkości – a świeże warzywa sprawdzą się w tym celu doskonale. Zupy krem to świetny pomysł na dietetyczny, ale pyszny i sycący obiad.

Wiosna to idealny czas na wprowadzenie do swojego menu lekkości – a świeże warzywa sprawdzą się w tym celu doskonale. Zupy krem to świetny pomysł na dietetyczny, ale pyszny i sycący obiad. Wystarczy dodać do nich odrobinę świeżych ziół i dobrze dobranych przypraw, aby powstało pełne aromatu, gorące danie. Oto nasze pomysły na bezglutenową zupę krem!

Bezglutenowa zupa krem z pomidorów

Zupa pomidorowa kochana jest chyba przez wszystkich, jednak warto od czasu do czasu odejść od jej tradycyjnej wersji i zrobić coś zupełnie nowego. Zupa krem z pomidorów jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego można przyrządzić ją w te dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. 

Czego potrzebujesz? 

  • dwie puszki pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów bez skóry, 
  • duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pół litra bulionu, 
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, oregano, bazylia i inne ulubione zioła. 

Zacznij od posiekania czosnku i cebuli i podsmażenia ich na odrobinie oliwy. Następnie dodaj pomidory, a całość zalej bulionem. Gotuj około 15 minut i dodaj zioła oraz przyprawy. Następnie zblenduj zupę, aż osiągnie dokładnie taką konsystencję, jaką lubisz. I gotowe! Aby zupa była bardziej sycąca, możesz zjeść ją razem z pieczywem bezglutenowym

Zielono mi, czyli zupa krem z cukinii

Czy może być danie, które bardziej kojarzy się z wiosną, niż smakowicie zielona i jedwabiście gładka zupa krem z cukinii? Wystarczy dodać do niej listek mięty, odrobinę ulubionego sera lub własnoręcznie przygotowane grzanki z pieczywa bezglutenowego z odrobiną masła czosnkowego, aby stała się niepowtarzalnym daniem. 

Czego potrzebujesz?

  • 2-3 świeże, twarde cukinie, 
  • duża cebula, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • pół litra bulionu, 
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i ulubione zioła,
  • wybrane dodatki, takie jak ser camembert, grzanki czy listki mięty. 

Przygotowanie zacznij od podsmażenia cebuli i czosnku na odrobinie oliwy. Następnie dodaj obraną i pokrojoną cukinię i smaż przez minutę. Dodaj zioła, na przykład zioła prowansalskie, które idealnie komponują się z cukinią lub tymianek, dzięki któremu danie będzie bardziej aromatyczne. Możesz skorzystać też dodatkowo z czosnku bezglutenowego lub innych przypraw bez glutenu. Następnie zalej całość bulionem i gotuj do momentu, aż cukinia będzie miękka. Zblenduj. Podawaj z wybranymi dodatkami. 

Zupa krem to sposób na zdrowie i dobry nastrój

Zupy krem są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a do tego można wyczarować je z większości warzyw – z pomidorów, brokuła, kalafiora, cukinii, którymi możemy cieszyć się w letnie miesiące. Warto przygotowywać je raz na kilka dni, ponieważ to nie tylko smaczny obiad, ale też potężny zastrzyk witamin!

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.