5 wskazówek, jak wprowadzić dietę bezglutenową dla dziecka

Wykrycie celiakii u dziecka zawsze prowadzi do niepokoju rodziców i obaw, że choroba może znacznie utrudnić jego życie. Czy jednak rzeczywiście jest czego się obawiać? Jak w łatwy sposób poradzić sobie z nietolerancją glutenu u dziecka? Podpowiadamy!

5 wskazówek, jak wprowadzić dietę bezglutenową dla dziecka

Kiedy w grę wchodzi nietolerancja glutenu, istotne jest zaangażowanie w zmiany całej rodziny. Wiedza dotycząca diety i sposobu radzenia sobie z chorobą jest niezwykle ważna i pomocna w wyrobieniu odpowiednich nawyków żywieniowych już na wczesnym etapie życia pociechy. Jak komponować menu i w jaki sposób prawidłowo edukować dziecko? Mamy na to praktyczne wskazówki!

Podstawowe zmiany w diecie bezglutenowej dziecka

Wykrycie celiakii u dziecka przede wszystkim nie powinno być powodem do paniki. Każdy rodzic w pierwszej kolejności musi zapoznać się ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi nietolerancji glutenu oraz jego wpływu na organizm. Ograniczenie pewnej grupy pokarmów nie musi również oznaczać ciągłego powtarzania tych samych przepisów. W każdym sklepie bezglutenowym, a coraz częściej również w popularnych sklepach sieciowych spotkać można gotowe produkty śniadaniowe, makarony bezglutenowe, a nawet konserwy, wędliny i przyprawy oznaczone znakiem przekreślonego kłosa.

W przypadku komponowania diety dla swojej pociechy istotne jest również, by wziąć pod uwagę jej rozwój oraz zapotrzebowanie kaloryczne i dostosować je do wieku. Ponieważ jedzenie bez glutenu w postaci np. gotowych mieszanek mąk bardzo często jest uboższe w składniki mineralne jak cynk, magnez czy żelazo, można wzbogacać dietę o orzechy, ryż, soję, czy pestki słonecznika. Dietę bezglutenową warto również wzbogacać o błonnik dostarczany w nieprzetworzonych warzywach i owocach.

Produkty bezglutenowe sklep

Walka z rutyną — jak komponować jedzenie bez glutenu?

Dziecko niemal z każdej strony atakowane jest słodkimi pokusami, które niestety najczęściej bogate są w gluten. Aby zminimalizować ryzyko sięgania po przekąski, które mają szkodliwy wpływ dla jego organizmu, warto zastąpić je produktami oznaczonymi jako gluten free.

Z pomocą przyjdzie również 5 prostych zasad, dzięki którym zadbasz o różnorodność i prawidłowy rozwój dziecka, bez konieczności rezygnowania z tak lubianych przekąsek, jak zapiekanki, tortille, czy słodkie babeczki.

  1. Jedzenie bez glutenu musi być urozmaicone — dzięki temu zapobiegniesz sytuacjom, w których pociecha sięgnie po słodycze, czy słone przekąski bogate w gluten. Obiady zawierające wszystkie dopuszczalne grupy żywieniowe pomogą również w prawidłowym rozwoju dziecka i zadbają o jego zdrowie.
  2. Konieczne jest zachowanie umiaru i dbanie o to by zapotrzebowanie kaloryczne dziecka było na odpowiednim poziomie, adekwatnym do jego wieku i aktywności fizycznej.
  3. Warto wprowadzić również stałą ilość i częstotliwość posiłków, które korzystnie wpłyną na pracę jelit i przemianę materii.
  4. Dokładnie czytaj etykiety i składy. Wiele produktów pozornie nieszkodliwych zawiera gluten. Wybierz zupki, sosy, przyprawy i inne półproduktu z oznaczeniem GF (ang. gluten free). Unikaj również nadmiaru tłuszczów, cukru i soli.
  5. Dbaj o odpowiednią dawkę ruchu swojej pociechy. Sport lub sztuki walki, a nawet regularne spacery bardzo korzystnie wpływają na perystaltykę jelit i oczywiście ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie.

Celiakia - zmiana żywienia w całej rodzinie

Nie warto obawiać się zmian, jakie zajdą w sposobie odżywiania pociechy, u której zdiagnozowano celiakię. Zarówno medycyna, jak i dietetyka znają skuteczne sposoby, dzięki którym dziecko będzie prawidłowo się rozwijać i prowadzić normalne życie. Ważne jednak by ze zmianami nie czekać i sięgnąć po jedzenie bez glutenu jak najszybciej. Dzięki dostępności produktów takich jak pieczywo i makarony bezglutenowe, konserwy, wędliny i produkty śniadaniowe wpłyniesz na regenerację kosmków jelitowych dziecka, znacząco poprawiając jego zdrowie.

Rozważ wprowadzenie diety bezglutenowej dla całej rodziny. Unikniesz sytuacji, w których podczas przygotowania posiłków może dojść do zanieczyszczenia obiadu dziecka, o co łatwo, gdy dania przygotowywane są równocześnie. Nie kupuj również słodyczy i słonych przekąsek, których Twoje dziecko nie toleruje. Dietę bezglutenową potraktuj jako zwykłą zasadę żywieniową panującą w domu, zapobiegnie to poczuciu inności i alienacji dziecka.

Niezbędne jest również przeprowadzenie rozmowy z dzieckiem i wytłumaczenie mu dokładnie, na czym polega jego choroba, jakie mogą być jej konsekwencje i jak sobie z nią radzić. Zatajanie pewnych informacji może powodować, że dziecko będzie bardziej skłonne do podjadanie przekąsek i słodyczy bogatych w gluten np. od swoich rówieśników. Niezwykle ważne jest również, by nie izolować swojego dziecka. Wycieczki szkolne, czy urodziny kolegów i koleżanek mogą prowadzić do pewnego ryzyka, jednak zabranianie dziecku uczestnictwa w nich spotęguje poczucie odmienności i niekorzystnie wpłynie na jego rozwój emocjonalny i postrzeganie choroby.

Oczywiście o chorobie dziecka powinni wiedzieć również pozostali członkowie rodziny. Będą mogli oni przygotować jedzenie bez glutenu lub zadbać o jego gotowe zamienniki na imprezy rodzinne. Ważne jest także przekazanie tej informacji nauczycielom i wychowawcy, którzy przypilnują dziecko w szkole, dbają o jego bezpieczeństwo. Pamiętaj, postaw na zaufanie, zadziała znacznie lepiej niż rygorystyczne zakazy i kary.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.