Jak dostarczyć odpowiednią ilość błonnika w diecie bezglutenowej?

Zdrowa, bogata w błonnik dieta bezglutenowa? Tak, to możliwe! Sprawdź jak odpowiednio wzbogacić swoje menu, aby dostarczyć organizmowi wszystko, czego na co dzień potrzebuje!

Jak dostarczyć odpowiednią ilość błonnika w diecie bezglutenowej?

Bez wątpienia błonnik odgrywa w naszej diecie niezwykle istotną rolę. Wpływa pozytywnie m.in. na prawidłową pracę jelit, a także reguluje procesy trawienne, zachodzące w naszym organizmie. Niestety, dieta ludzi chorujących na celiakię opiera się w dużej mierze na eliminacji bogatego w gluten pożywienia, w tym będących głównym źródłem błonnika produktów pszennych. Czy wiesz, jak właściwie zastąpić je w swojej diecie, aby zapewnić organizmowi właściwą podaż błonnika? Podpowiadamy, jak to zrobić mądrze.

Błonnik a dieta bezglutenowa

Niedobór błonnika w codziennej diecie może mieć bardzo poważne konsekwencje dla naszego zdrowia, a nawet życia. Zbyt mała lub wręcz zerowa podaż może prowadzić do cukrzycy, problemów z nadwagą, a w skrajnych przypadkach, może również przyczynić się do zwiększenia ryzyka wystąpienia chorób nowotworowych. Ponieważ dieta bezglutenowa zakłada eliminację produktów zbożowych na rzecz takich dodatków do dań jak pieczywo i makarony bezglutenowe, niezbędna będzie odpowiednia suplementacja i zastąpienie naturalnie występującego w produktach spożywczych błonnika, bezglutenowymi odpowiednikami.

Pamiętajmy jednocześnie, że wprowadzanie tak radykalnych zmian w swój jadłospis, jak rezygnacja z glutenu bez uprzedniej konsultacji z lekarzem, może także negatywnie odbić się na naszym zdrowiu. Niewłaściwie skomponowana dieta bezglutenowa może prowadzić nie tylko do niedoborów błonnika, ale również kwasu foliowego, cynku, magnezu, wapnia, selenu i witamin z grupy B.

Produkty bezglutenowe sklep

Błonnik bezglutenowy – naturalnie w zdrowym jedzeniu

Oczywiście z punktu widzenia zdrowego odżywiania, w każdej diecie kluczowa jest przede wszystkim różnorodność. Dbanie o to, aby dostarczać sobie błonnik z różnych źródeł, zapobiega poczuciu monotonii i nie zniechęci nas do dalszego komponowania swojego jadłospisu opartego o pieczywo bezglutenowe i makarony.

Gdzie zatem można znaleźć błonnik w diecie bezglutenowej? Najprostszym rozwiązaniem będzie wspomniana suplementacja. Jest to jednak ostateczność i w pierwszej kolejności warto sięgnąć po błonnik występujący w produktach spożywczych naturalnie. Najlepiej sprawdzą się przekąski bezglutenowe jak np. owsianka, czy suszone morele.

Źródła błonnika dla osób na diecie bezglutenowej

Dieta bez glutenu może być nie tylko zróżnicowana, ale także zdrowa i niezwykle smaczna! Gdzie warto szukać naturalnego, bezglutenowego źródła błonnika pokarmowego i po jakie produkty śniadaniowe warto sięgać?

Sezam

Nasiona sezamu należą do jednych z najpopularniejszych źródeł błonnika o niezwykle szerokim zastosowaniu. Jest bogaty w zdrowe kwasy tłuszcze nienasycone, białko, potas, wapń i wiele innych wartościowych minerałów.

Siemię lniane

Błonnik w diecie bezglutenowej dostarczy nam również dość niedoceniane siemię lniane. Jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 poprawiające pamięć, koncentrację i ogólne funkcjonowanie naszego mózgu, witaminy z grupy B, magnez fosfor, a także lignany, wspierające nasz układ hormonalny i układ krążenia. Ponadto siemię lniane jest doskonałym lekarstwem na wiele zaburzeń pracy układu pokarmowego, redukuje zaparcia i pomaga zredukować poziom złego cholesterolu i cukru.

Łuska babki jajowatej

Dieta bezglutenowa może również opierać się na regularnym dostarczaniu błonnika pod postacią łuski babki jajowatej. Wspomaga ona prawidłową pracę jelit, przyspiesza metabolizm i sprzyja leczeniu zaparć. Spożywana regularnie pomaga również zredukować poziom złego cholesterolu i zmniejsza prędkość wchłaniania cukrów z żywności, wpływając pozytywnie na mniejszy wzrost glukozy.

Bezglutenowy błonnik gryczany

Błonnik w diecie bezglutenowej znajdziemy ponadto w zielonych łuskach gryki. Dzięki sporej zawartości witamin z grupy B wpływa pozytywnie na pracę naszego układu nerwowego. Ponadto zawiera również sporą ilość witaminy E oraz minerałów takich jak m.in. krzem, żelazo, czy cynk.

Bezglutenowa inulina z cykorii

Odpowiednią ilość błonnika w diecie bez glutenu dostarczymy sobie także, spożywając inulinę z cykorii, występującą pod postacią proszku. Dzięki swojej formie można ją łatwo przemycić do większości dań, jak również domowych wypieków. Inulina z cykorii jest naturalnym probiotykiem, reguluje pracę jelit i metabolizm, a także stymuluje rozwój prawidłowej flory bakteryjnej.

Błonnik kakaowy

Błonnik w żywności bez glutenu znajdziemy również w nasionach kakaowca. Choć ma o wiele mniej cukru i tłuszczu niż kakao, zachowuje jego niezwykle cenne dla naszego organizmu właściwości. Przede wszystkim dodany do potraw obniża ich kaloryczność, obniża poziom złego cholesterolu, wspiera leczenie zaparć, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga utrzymać właściwą florę bakteryjną jelit.

Żywność bezglutenowa z błonnikiem? Postaw na wyjątkowe, polskie superfoods! Sięgnij po naturalnie występujący błonnik bezglutenowy i zadbaj o swoje zdrowie każdego dnia.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.