Jak zrobić zakwas bez glutenu? - Przepis na zakwas bezglutenowy

Wolisz samodzielnie upiec chleb w domu niż kupować gotowy? Takich osób jak Ty jest coraz więcej. Jeśli do tej pory używałeś do swoich wypieków zwykłych drożdży – spróbuj wypiec go na zakwasie. Taki chleb jest nie tylko o wiele smaczniejszy, ale i zdrowszy. Dziś podpowiadamy, jak przygotować zakwas bez glutenu.

Chleb bezglutenowy na zakwasie kontra chleb na drożdżach

Pieczywo bezglutenowe można wypiec na dwa sposoby – używając do tego drożdży lub samodzielnie przygotowanego zakwasu. Dużym plusem pierwszego rozwiązania jest szybkość. Wypieczenie ciepłego bochenka chleba nie zajmie Ci więcej niż kilka godzin. Z kolei pieczenie chleba na zakwasie zająć Ci może nawet kilka dni.

Jednak na tym plusy drożdży się kończą. Zakwas działa tak samo jak drożdże – spulchnia i zakwasza ciasto. Namnożone w jego wnętrzu bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na pracę jelit, co dla osób z celiakią jest szczególnie ważne. Dzięki temu wpływają także na wzmocnienie odporności organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Czym właściwie jest zakwas? W jego skład wchodzi mąka bezglutenowa, woda i dzikie drożdże z powietrza, które rozpoczynają proces fermentacji zaczynu. Jego podstawą może być dowolna mąka bezglutenowa. Pamiętaj, że jej rodzaj wpłynie na smak całego bochenka. Przykładowo z mąki ryżowej uzyskasz bardzo delikatny i neutralny w smaku zakwas. Z kolei z mąki gryczanej będzie miał bardziej intensywne aromaty i smak.

Dużym plusem samodzielnie przygotowanego zakwasu jest możliwość jego wielokrotnego użytku. Raz przygotowany zakwas może posłużyć Ci do wypieczenia wielu bochenków. Wystarczy, że będziesz go przechowywać w lodówce, a dwa dni przed planowanym pieczeniem chleba odpowiednio go odżywisz. Jeśli zauważysz na jego powierzchni pleśń – koniecznie go wyrzuć, a słoik, w którym go przechowywałeś, wyparz wrzątkiem.

Jak przygotować bezglutenowy zakwas na chleb?

Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie wymaga dużej ilości składników. Jedyne, w co musisz się uzbroić to cierpliwość. Aby zakwas zaczął fermentować, potrzebuje czasem nawet kilku dni.

Składniki:

  • Mąka bezglutenowa np. mąka ryżowa BEZGLUTEN – 100 g
  • Woda – 100 ml
  • Sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • Cukier – 1 łyżeczka

 

Wolisz samodzielnie upiec chleb w domu niż kupować gotowy? Takich osób jak Ty jest coraz więcej. Jeśli do tej pory używałeś do swoich wypieków zwykłych drożdży – spróbuj wypiec go na zakwasie. Taki chleb jest nie tylko o wiele smaczniejszy, ale i zdrowszy. Dziś podpowiadamy, jak przygotować zakwas bez glutenu.

Chleb bezglutenowy na zakwasie kontra chleb na drożdżach

Pieczywo bezglutenowe można wypiec na dwa sposoby – używając do tego drożdży lub samodzielnie przygotowanego zakwasu. Dużym plusem pierwszego rozwiązania jest szybkość. Wypieczenie ciepłego bochenka chleba nie zajmie Ci więcej niż kilka godzin. Z kolei pieczenie chleba na zakwasie zająć Ci może nawet kilka dni.

Jednak na tym plusy drożdży się kończą. Zakwas działa tak samo jak drożdże – spulchnia i zakwasza ciasto. Namnożone w jego wnętrzu bakterie kwasu mlekowego pozytywnie wpływają na pracę jelit, co dla osób z celiakią jest szczególnie ważne. Dzięki temu wpływają także na wzmocnienie odporności organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Czym właściwie jest zakwas? W jego skład wchodzi mąka bezglutenowa, woda i dzikie drożdże z powietrza, które rozpoczynają proces fermentacji zaczynu. Jego podstawą może być dowolna mąka bezglutenowa. Pamiętaj, że jej rodzaj wpłynie na smak całego bochenka. Przykładowo z mąki ryżowej uzyskasz bardzo delikatny i neutralny w smaku zakwas. Z kolei z mąki gryczanej będzie miał bardziej intensywne aromaty i smak.

Dużym plusem samodzielnie przygotowanego zakwasu jest możliwość jego wielokrotnego użytku. Raz przygotowany zakwas może posłużyć Ci do wypieczenia wielu bochenków. Wystarczy, że będziesz go przechowywać w lodówce, a dwa dni przed planowanym pieczeniem chleba odpowiednio go odżywisz. Jeśli zauważysz na jego powierzchni pleśń – koniecznie go wyrzuć, a słoik, w którym go przechowywałeś, wyparz wrzątkiem.

Jak przygotować bezglutenowy zakwas na chleb?

Przygotowanie zakwasu jest bardzo proste i nie wymaga dużej ilości składników. Jedyne, w co musisz się uzbroić to cierpliwość. Aby zakwas zaczął fermentować, potrzebuje czasem nawet kilku dni.

Przygotowanie

Wybierz duży szklany słoik. Pamiętaj, że zakwas będzie rósł, dlatego musi mieć sporo miejsca. Wsyp do niego mąkę i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj łyżką. Przykryj gazą lub ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce. Po 12 h wymieszaj, przykryj i odstaw. Po kolejnych 12 h dodaj 100 g mąki i 100 ml wody, przykryj i odstaw. Czynności te powtarzaj przez kilka kolejnych dni, aż zobaczysz, że zakwas jest gotowy. Po czym to poznasz? Będzie pełen pęcherzyków, a jego zapach będzie przypominał drożdże. Czas przygotowania to ok. 5 dni. Zależy to jednak od temperatury, im jest cieplej, tym zakwas będzie gotowy szybciej.

Przygotowanie domowego zakwasu wcale nie jest trudne, wymaga jedynie trochę czasu. Pamiętaj, aby przed dodaniem go do ciasta na chleb, odjąć ok. 2–3 łyżki, włożyć do szklanego słoika i odstawić do lodówki. W ten sposób zaoszczędzisz trochę czasu na przygotowanie nowego zakwasu przy kolejnym pieczeniu chleba. Wszystkie produkty potrzebne do przygotowania zakwasu i domowego chleba znajdziesz w naszym sklepie bezglutenowym.

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.