Pierogi bezglutenowe - jak przygotować?

Marzysz o pierogach bez glutenu? Sprawdź, jak je przygotować– tajemnica tkwi w odpowiedniej mące bezglutenowej.

Uwielbiasz pierogi, jednak – z uwagi na nietolerancję glutenu – z Twojego talerza musiała zniknąć ich tradycyjna wersja? Nie martw się, już niebawem pierogi znowu mogą zagościć w Twoim menu, a nawet pozostać tam na stałe. Sprawdź, jak przygotować pierogi bezglutenowe. Okazuje się, że to bardzo proste, a efekt końcowy to prawdziwa smakowa rewelacja. 

Pierogi bezglutenowe – z jakiej mąki? 

Z pewnością zastanawiasz się, z jakiej mąki można zrobić pierogi bezglutenowe. Wybór jest całkiem spory. Jeśli już od pewnego czasu unikasz glutenu, być może orientujesz się, która mąka jest dla Ciebie bezpieczna, a po którą lepiej jest nie sięgać. Najlepsza bezglutenowa mąka na pierogi to: 

  • mąka ryżowa
  • mąka jaglana, 
  • mąka gryczana, 
  • mąka kukurydziana.  

Wybór mąki do pierogów bez glutenu to połowa sukcesu. Pamiętaj jednak, aby farsz również był bezpieczny dla Twojego organizmu. Starannie dobieraj nadzienie, aby mieć 100 proc. pewności, że w środku nie czai się Twój glutenowy nieprzyjaciel. 

Jak zrobić pierogi bez glutenu?

Aby przygotować pierogi bezglutenowe, potrzebujesz: 

  • 300 g mąki kukurydzianej, 
  • 2 jajka, 
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek, 
  • 40 g mąki ziemniaczanej, 
  • 300 ml wody. 

Zacznij od wymieszania wszystkich składników w dużej misce (bez wody). Kiedy ciasto stanie się ładną masą, powoli dodaj 300 ml wody – może być ciepła, ale nie gorąca. Do wyrabiania ciasta możesz użyć miksera. Powoli dodawaj wody, aż ciasto stanie się idealnie miękkie i gładkie – takie, abyś bez trudu mógł uformować pierogi. 

Ciasto podziel na kilka części. Po kolei każdą z nich rozwałkuj na blacie, posypanym mąką. Następnie, przy pomocy kubka lub specjalnej formy, wytnij kółka, na środku każdego z nich ułóż farsz i złóż na pół, formując pierogi. 

Kiedy pierogi będą uformowane, każdy z nich wrzuć do garnka z wrzącą wodą. Istotne jest to, aby woda nie przestała wrzeć. Wyciągaj po minutę po wypłynięciu. Jeśli pierogi będą gotowały się dłużej, ciasto stanie się zbyt twarde. Po ugotowaniu opłucz pierogi w zimnej wodzie, aby ciasto nie sklejało się na talerzu. 

Tak przygotowane pierogi możesz podsmażyć przed podaniem – dzięki temu będą bardziej chrupiące, a chyba każdy przepada za takimi pierogami. 

Jaki farsz do pierogów bezglutenowych?

To zależy od Ciebie. Jeśli przygotowujesz pierogi bez glutenu na święta, możesz zrobić tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami lub z mięsem, pierogi ruskie albo z serem. Jeśli nie jesz mięsa, doskonałym pomysłem będą pierogi z serem góralskim i odrobiną żurawiny, a jeżeli jesteś weganinem – pierogi bezglutenowe z soczewicą i wędzonym tofu. Latem możesz zdecydować się na pierogi z owocami. Nadzienie z soczystych truskawek, jagód czy innych owoców to najlepszy sposób na zapewnienie sobie doskonałego nastroju w lipcowy dzień!

Skomentuj artykuł

AW [ ]
Trzeba wałkować na grubsze placki niż przy zwykłych pierogach, wtedy wychodzi. Całkiem smaczne.
Ania [ ]
Niestety nie wyszły pierogi. Ciasto nie wyszło zwarte
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.