Dieta bezglutenowa - co jeść, a czego unikać?

Dieta bezglutenowa – co to tak naprawdę oznacza? To sposób odżywiania, który całkowicie eliminuje z jadłospisu składnik znanym pod nazwą gluten. Ale co to jest gluten? Gluten to białko roślinne, które występuje w trzech zbożach: pszenicy (i jej odmianach), jęczmieniu i życie. Może wywoływać reakcje alergiczne, nadwrażliwość czy chorobę autoimmunologiczną, jaką jest celiakia.

Dieta bezglutenowa, mimo iż początkowo była skierowana do osób z celiakią, zdobywa coraz większą popularność również wśród osób zdrowych, poszukujących alternatywnych sposobów na zdrowe żywienie. Chociaż sama idea wyeliminowania glutenu z diety może wydawać się skomplikowana, dieta ta nie wyklucza wielu zdrowych i smacznych produktów. Jest to jednak spore wyzwanie, ponieważ gluten jest składnikiem wielu produktów spożywczych, o czym szczegółowo opowiemy w kolejnych akapitach. Pamiętajmy jednak, że każda dieta, tak jak dieta bezglutenowa, powinna być stosowana po skonsultowaniu się z profesjonalnym dietetykiem.

Co to jest gluten i gdzie się znajduje?

Zastanawiając się, co to jest gluten, musimy pamiętać, że jest to specyficzne białko roślinne. Jego nazwa pochodzi od łacińskiego terminu "glue", co dosłownie oznacza "klej". I faktycznie, gluten pełni w żywności rolę naturalnego spoiwa, nadaje jej elastyczności i pozwala na lepsze wyrośnięcie ciasta podczas pieczenia. Najwięcej glutenu znajdziemy w takich produktach jak: mąka pszenna, a tym samym w pieczywie, makaronach, ciastach, a także produktach gotowych, w których pełni funkcję dodatku technologicznego.

Choć gluten jest nieszkodliwy dla większości osób, dla niektórych może stanowić poważny problem. Szczególnie dla osób cierpiących na celiakię lub nietolerancję glutenu jego spożycie może prowadzić do poważnych objawów, takich jak bóle brzucha, biegunka, utrata masy ciała, anemia czy zmęczenie. Dlatego warto zapoznać się z ofertą żywności bezglutenowej, która staje się coraz bardziej popularna i dostępna. Wyróżnia się ona nie tylko brakiem glutenu, ale często również wyższą zawartością błonnika i innych cennych składników odżywczych.

Dieta bezglutenowa – na czym polega?

Planując dietę bezglutenową, co jeść to jedno z kluczowych pytań. Zasada jest prosta: unikamy wszystkiego, co zawiera gluten, czyli białka występującego w niektórych zbożach, głównie w pszenicy, życie i jęczmieniu. Obowiązek czytania składu produktów spożywczych staje się tutaj koniecznością, jednak w zamian organizm zyskuje oddech od produktów, które mogły mu szkodzić.

Centralnym punktem diety bezglutenowej są produkty naturalne: warzywa, owoce, mięso, ryby, nabiał, jajka czy nasiona roślin strączkowych. W diecie bezglutenowej nieco trudniej może być ze znalezieniem odpowiedniego źródła węglowodanów. Większość pieczywa, makaronów, płatków śniadaniowych i ciastek z supermarketów zawiera gluten. Ale nie ma co się zniechęcać! Glutenowe zboża można z powodzeniem zastąpić innymi, jak na przykład ryż, kukurydza czy gryka. Taka zmiana w diecie dodatkowo wpływa korzystnie na różnorodność jadłospisu. Warto jednak pamiętać, iż mimo dostępności wielu produktów bezglutenowych, jak pieczywo czy słodycze, dieta bezglutenowa to przede wszystkim gotowane i pieczone potrawy przygotowane w domu, które dają nam pewność, że nie zawierają one szkodliwego dla nas składnika.

Co jeść na diecie bezglutenowej?

Najważniejszym pytaniem dla osób, które zdecydowały się na dietę bezglutenową, jest co jeść na niej? Wiele osób obawia się, że będzie musiało zrezygnować z ulubionych kanapek. Na szczęście coraz więcej sklepów oferuje pieczywo bez glutenu, udowadniając tym samym, że ten rodzaj diety wcale nie oznacza ograniczeń. Pieczywo tego typu jest wypiekane z mąk, które nie zawierają glutenu, takich jak mąka ryżowa, gryczana, kukurydziana, ziemniaczana, quinoa czy amarantus. Możemy też spotkać się z pieczywem wypiekanym na bazie nasion chia, siemienia lnianego czy maku.

Co jeść na diecie bezglutenowej poza pieczywem bezglutenowym? W diecie powinny znaleźć się także mięso, ryby, jajka, nabiał, a także wiele rodzajów owoców i warzyw. Warto również pamiętać o ziarnach takich jak ryż, gryka, amarantus, czy quinoa, które dostarczą nam niezbędnych węglowodanów. Zdrowe tłuszcze dostarczy nam olej lniany, oliwa z oliwek czy olej kokosowy, a białko uzupełniają rośliny strączkowe.

Wśród żywności bezglutenowej warto zwrócić uwagę namakaron bez glutenu. Wybierając zgodny z dietą makaron, możemy cieszyć się ulubionymi potrawami, takimi jak spaghetti bolognese czy penne arrabiata, nie narażając się przy tym na nieprzyjemne objawy związane z nietolerancją glutenu. Makaron bez glutenu jest wykonany z mąki, która nie zawiera tego alergenu. Pamiętajmy również, że bezglutenowy makaron powinniśmy gotować w osobnym garnku, aby uniknąć krzyżowego zanieczyszczenia glutenem.

Oczywiście wybór produktów jest znacznie szerszy, a zmiana diety to także okazja do eksperymentowania i poznawania nowych smaków. Pamiętajmy, jednak aby każdą zmianę w diecie skonsultować z dietetykiem.

Produkty niezalecane w diecie bezglutenowej

Dieta bezglutenowa – czego nie jeść? Odpowiedź nie jest prosta, ponieważ gluten występuje w wielu produktach spożywczych, nawet w wędlinach. Stosując dietę bezglutenową, należy unikać wszystkich produktów zawierających pszenicę, żyto i jęczmień. To oznacza, że większość tradycyjnego pieczywa, makaronów, słodyczy powinna być wykluczona. Gluten może być również ukryty w wielu innych produktach spożywczych, takich jak sos sojowy, piwo, a nawet niektóre suplementy diety.

Jednocześnie, dieta bezglutenowa nie oznacza rezygnacji ze wszystkich form słodyczy. Dzięki rosnącej popularności diety bezglutenowej dostępne są terazsłodycze bezglutenowe. Te alternatywne opcje mogą zaspokoić tęsknotę za czymś słodkim, bez konieczności narażania się na gluten. Można je znaleźć w sklepie online BEZGLUTEN. Choć lista produktów, których należy unikać na diecie bezglutenowej, jest dosyć długa, ogromna ilość dostępnych obecnie produktów bezglutenowych sprawia, że dieta taka jest łatwiejsza do realizacji, niż może się wydawać na pierwszy rzut oka.

Wskazania do wprowadzenia diety bezglutenowej

Podstawowym wskazaniem do wprowadzenia diety bezglutenowej jest celiakia, choroba autoimmunologiczna wywoływana przez gluten, której objawy to bóle brzucha, biegunka, utrata masy ciała, anemia czy zmęczenie. Dieta bezglutenowa dla kogo jest jeszcze zalecana? Kolejnym schorzeniem jest nietolerancja glutenu, innymi słowy, nadwrażliwość na gluten. Mogą się u niej pojawiać dolegliwości jak wzdęcia, bóle brzucha czy niestrawność. Przejście na dietę bezglutenową ma sens także w przypadku osób ze zdiagnozowanym zespołem jelita drażliwego, czy Hashimoto. Niektóre badania sugerują, że eliminacja glutenu z diety może przynieść ulgę w objawach tych chorób, choć nie jest to regułą i zawsze powinno być konsultowane z lekarzem. Każdą zmianę w diecie powinno się skonsultować z dietetykiem, aby upewnić się, że jest ona bezpieczna i odpowiednia dla danej osoby.

Dieta bezglutenowa – korzyści i wyzwania

Przejście na dietę bezglutenową może przynieść wiele korzyści, zwłaszcza dla osób z nietolerancją glutenu czy celiakią. Niewątpliwie głównym benefitem jest poprawa samopoczucia – eliminacja glutenu z jadłospisu często skutkuje znaczną ulgą w objawach, takich jak bóle brzucha, wzdęcia czy zmęczenie. To pokazuje efekty stosowania diety bezglutenowej na przykładzie osób, u których stwierdzono nietolerancję na ten składnik. Adekwatna dieta często poprawia ich jakość życia.

Jednakże dieta bezglutenowa to również wyzwanie. Gluten znajduje się w wielu produktach, co wymaga dużej uwagi podczas zakupów i często przekłada się na wyższe wydatki. Gluten pełni rolę spoiwa w wielu produktach, rezygnacja z niego może wpływać na konsystencję czy smak potraw, co bywa trudne do zaakceptowania dla niektórych. Dodatkowo, chociaż efekty stosowania diety bezglutenowej mogą być korzystne dla osób z nietolerancją, zdrowe osoby niekoniecznie odnotowują poprawę w samopoczuciu. Poprawne zbilansowanie diety, tak aby dostarczała wszystkich potrzebnych składników odżywczych, wymaga wiedzy i doświadczenia, dlatego warto skonsultować taką decyzję z dietetykiem.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.