Skąd się biorą nietolerancje pokarmowe?

Nietolerancje i alergie należą do tej samej grupy dolegliwości nazywanych nadwrażliwością na pokarmy. Różnią się jednak zarówno przyczyną, jak i odpowiedzią organizmu. Dziś poruszamy temat nietolerancji pokarmowych, które są ściśle powiązane z chorobą trzewną. Skąd się biorą i jaka jest ich przyczyna?

Nietolerancje i alergie należą do tej samej grupy dolegliwości nazywanych nadwrażliwością na pokarmy. Różnią się jednak zarówno przyczyną, jak i odpowiedzią organizmu. Dziś poruszamy temat nietolerancji pokarmowych, które są ściśle powiązane z chorobą trzewną. Skąd się biorą i jaka jest ich przyczyna?  

Wiek XXI – okrzyknięty wiekiem nietolerancji i alergii pokarmowej

Dziś coraz częściej diagnozuje się różnego rodzaje nietolerancje pokarmowe i alergie na pokarm. Naukowcy przypuszczają, że w roku 2025 tym schorzeniem może być dotknięty nawet co drugi człowiek w Europie. Co do tego doprowadziło?

Bezpośrednia przyczyna nietolerancji pokarmowych i alergii nie jest do końca poznana. Duży wpływ na to ma dzisiejsze tempo życia i związany z nim stres. Pośrednią przyczyną mogą być także coraz większe zanieczyszczenia środowiska wpływające na jakość uprawianych warzyw, a także przetwarzanie żywności. Wiele osób przykładowo cierpi na alergie na sztuczne dodatki do żywności. 

Część nietolerancji pokarmowych ma również przyczynę genetyczną. Przykładem może być celiakia

Mechanizm przebiegu nietolerancji pokarmowej 

Naukowcy wyróżniają kilka rodzajów nietolerancji pokarmowych, które różnią się nieco przebiegiem i przyczyną. Pierwszą z nich wywołuje niedobór pewnych enzymów, które są niezbędne do trawienia danych składników odżywczych. Przykładem może być nietolerancja laktozy i brak w organizmie enzymu laktazy, która pomaga ją trawić. 

Inną przyczyną nietolerancji jest jelito przesiąkliwe. Luźna struktura ścianek jelita doprowadza do tego, że do krwi przedostaje się wiele niestrawionych do końca cząsteczek. To z kolei powoduje odpowiedź układu immunologicznego, który zaczyna wytwarzać antygeny i przeciwciała wiążące się z tą cząsteczką. Tak związana grupa może przedostać się do różnych części ciała, ponieważ “podróżuje” układem krwionośnym. Z tego powodu wywołuje stany zapalne w różnych miejscach. Nietolerancja pokarmowa może być bezpośrednią przyczyną np. RZS czy łuszczycy.

Przyczyn przesiąkliwego jelita jest wiele. Należy do nich nadużywanie alkoholu, złe odżywianie, stres czy ostra antybiotykoterapia. U osób chorych na celiakię, do złego stanu jelit może doprowadzić także gluten.

Metody leczenia nietolerancji pokarmowej

Po zaobserwowaniu objawów nietolerancji warto ją potwierdzić odpowiednimi badaniami. Aby to zrobić, zazwyczaj wykonuje się badanie z krwi. Jedynym sposobem na wyeliminowanie objawów nietolerancji jest dieta eliminacyjna. Należy wykluczyć z diety wszystkie produkty zawierające nietolerowany składnik. W przypadku nietolerancji na gluten należy wprowadzić do diety żywność bezglutenową

Jednak na tym nie koniec. Oprócz tego należy uszczelnić jelita. W tym mogą pomóc np. probiotyki. Każda dieta eliminacyjna niesie ze sobą ryzyko niedoborów składników odżywczych. Należy więc ją prowadzić w ścisłym kontakcie z lekarzem lub dietetykiem. Może on tak dobrać dietę, aby zminimalizować niedobory innych składników odżywczych lub przepisać odpowiednią suplementację. 

Nietolerancje pokarmowe należy jak najszybciej wykryć i rozpocząć leczenie. Brak odpowiedniego działania może doprowadzić do nieodwracalnych zmian w organizmie. Jeśli cierpisz na nietolerancję glutenu, koniecznie zaopatrz się w produkty bez glutenu w naszym sklepie z żywnością bezglutenową. 

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.