Przepis na placki kukurydziane na lunch lub obiad

Wszelkiego rodzaju placki są zawsze dobrym pomysłem na posiłek. Możesz je przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Dzięki temu doskonale pasują na obiad, śniadanie czy lunch.

Wszelkiego rodzaju placki są zawsze dobrym pomysłem na posiłek. Możesz je przygotować zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej. Dzięki temu doskonale pasują na obiad, śniadanie czy lunch. W przypadku osób na diecie bezglutenowej ważne jest przygotowanie ciasta z mąki kukurydzianej lub innej pozbawionej glutenu. Dziś podpowiadamy jak przygotować placki kukurydziane. 

Placki kukurydziane wytrawne lub na słodko

Placki kukurydziane przygotowuje się podobnie jak naleśniki. Po dodaniu wszystkich składników musisz dokładnie je wymieszać, a następnie upiec placki na patelni. Ich wielkość możesz dostosować do własnych potrzeb. Sztuki o mniejszej średnicy doskonale będą pasowały do wersji na słodko. Wówczas słodkimi dodatkami możesz ozdobić każdy placek osobno bądź polać słodkim sosem kilka ułożonych na sobie. 

Jeśli chcesz podać placki kukurydziane na obiad – lepiej upiec nieco większe. Wówczas nadzienie warzywno-mięsne możesz zawinąć w placek na wzór popularnych placków po węgiersku. 

Żywność bezglutenowa może bardzo dobrze imitować tę z wykorzystaniem “tradycyjnych” składników. W przygotowaniu posiłków dla osób z celiakią ważne jest wykorzystanie mąki bez glutenu. W tym przypadku podstawą placków będzie mąka kukurydziana i kukurydza, która wyostrzy kukurydziany smak dania. Gotowy? Czas na smaczne placki kukurydziane. Zobacz, jak je przygotować!

Składniki na placki kukurydziane:

  • 200 g kukurydzy (połowa puszki) 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej Bezgluten
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżka śmietany kremówki. Jeśli nie masz może być mleko
  • Przyprawy: sól, 1/3 łyżeczki kurkumy i 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, kilka listków świeżej bazylii
  • Ulubiony olej do smażenia

Na początku wyłóż kukurydzę do niewielkiej miski – dokładnie odsącz ją z zalewy. Następnie dodaj do niej kurkumę i słodką paprykę w proszku. Wszystko dokładnie zmiksuj. Do tak powstałej masy dodaj mleko, jajko i posiekaną bazylię. Składniki wymieszaj łyżką. Na sam koniec dodaj przesianą mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia, dopraw solą i dokładnie wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto na placki gotowe!

Pozostaje nam pieczenie. Rozgrzaną patelnię posmaruj wybranym olejem bądź masłem. W zależności od wielkości placków, jakie chcesz osiągnąć, nałóż odpowiednią ilość ciasta. Staraj się, aby grubość placka wynosiła ok. 7 mm. Smaż do chwili, aż zauważysz, że placek nieco urósł i zarumienił się od spodu. Następnie przewróć go na drugą stronę. Jeśli chcesz pozbyć się nadmiaru tłuszczu, możesz placek położyć na papierowym ręczniku i delikatnie wytrzeć. 

Z czym podawać?

Placki na słodko możesz podać posypane cukrem pudrem lub polane słodkim, owocowym sosem bądź z dżemem. Wersję obiadową warto wzbogacić bukietem warzyw i mięsem bądź serem. W wersji wegańskiej dobrze sprawdzi się tofu. Na patelni podduś wybrane przez siebie składniki i zalej wszystko gęstym sosem serowym (do niego dobrze pasują brokuły z serem dojrzewającym blue) lub pomidorowym. Dopraw ulubionymi przyprawami, zawiń w kukurydziany placek i obiad gotowy! 

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.