Jak zrobić ciasto z mąki kukurydzianej?
Szukasz pomysłu na pyszne ciasto bezglutenowe? Mąka kukurydziana może być dla Ciebie ciekawą inspiracją. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a do tego można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda – szczególnie w wersji dla łasuchów. Oto kilka propozycji na ciasto z mąki bezglutenowej.
Szukasz pomysłu na pyszne ciasto bezglutenowe? Mąka kukurydziana może być dla Ciebie ciekawą inspiracją. Ma wiele cennych wartości odżywczych, a do tego można z niej wyczarować prawdziwe kulinarne cuda – szczególnie w wersji dla łasuchów. Oto kilka propozycji na ciasto z mąki bezglutenowej.
Kukurydziana mąka bez glutenu – co warto wiedzieć?
Mąka kukurydziana – jak z pewnością się domyślasz – wytwarzana jest z dojrzałej kukurydzy. 100 gram mąki to zaledwie 248 kcal. Zawiera ona między innymi żelazo, potas, fosfor, magnez, witaminę A i E, a także selen. Co ważne, ma ona silne właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu skutecznie chroni przed stresem oksydacyjnym. No i najważniejsze – jest to mąka bez glutenu, dlatego bez obaw można wykorzystać ją do kulinarnych szaleństw.
Ciasto z mąki kukurydzianej – garść inspiracji
Mąka kukurydziana nadaje potrawom piękny, złocisty kolor, a także uwielbiany przez wielu smak. Jeśli lubisz chlebek kukurydziany (który swoją drogą jest zaskakująco prosty w przygotowaniu), to z pewnością przypadnie Ci do gustu ciasto z mąki kukurydzianej. Z uwagi na fakt, że jest to mąka bez glutenu, osoby z nietolerancją mąki zajadać się nim bez obaw.
Błyskawiczne ciasto z mąki kukurydzianej z cytrusową nutą
Potrzebujesz:
– 200 g mąki kukurydzianej
– pół szklanki oleju rzepakowego
– 4 jaja
– szklanka cukru (możesz zastąpić go słodzikiem)
– szczypta sody
– sok z jednej cytryny
– skórka pomarańczowa
– cukier puder lub lukier do ozdobienia ciasta
Jaja utrzyj z cukrem, a następnie dodaj sok z cytryny, mąkę, sodę oraz olej. Kiedy ciasto będzie dokładnie wymieszane, dodaj do niego kilka łyżeczek skórki pomarańczowej, a następnie przelej je do formy. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około pół godziny, w temperaturze 180 stopni. Kiedy ciasto się wystudzi, posyp je cukrem pudrem lub udekoruj lukrem. Możesz ozdobić je plasterkami pomarańczy lub innych owoców cytrusowych.
Waniliowo-czekoladowe lekkie ciasto kukurydziane
Potrzebujesz:
– szklankę mąki kukurydzianej
– pół szklanki cukru
– 3 jajka
– jogurt naturalny 190 g
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu
– aromat waniliowy
– czekolada lub polewa czekoladowa
Wszystkie składniki oprócz czekolady dokładnie wymieszaj Kiedy będą zmiksowane na gładką masę, możesz dodać do ciasta małe kawałki czekolady – dzięki temu będzie słodsze. Piecz w piekarniku przez 30-40 minut, w temperaturze 180 stopni. Na koniec możesz polać ciasto polewą czekoladową i udekorować je kawałkami lasek wanilii.
Skomentuj artykuł