Bezglutenowe grillowanie — co wrzucić na ruszt?

Szukasz inspiracji na smaczne dania przyrządzane na świeżym powietrzu? Sprawdź, w jaki sposób skomponować listę zakupów, by wyczarować z niej pyszne dania bezglutenowe na grilla i piknik!

Bezglutenowe grillowanie — co wrzucić na ruszt?

Słoneczna, letnia pogoda to doskonały pretekst do spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. To również idealna okazja na przyrządzenie smacznego grilla, który urozmaici codzienne menu. Nie tylko karkówki i kiełbasy — jedzenie na grilla bez glutenu wcale nie musi być monotonne! Po jakie produkty warto sięgnąć? Jak skomponować ciekawe i nietuzinkowe dania z rusztu? Podpowiadamy!

Jak grillować bezglutenowo i smacznie?

Jeśli to Twoje pierwsze zetknięcie z kuchnią bezglutenową i nie wiesz, po jakie grillowane jedzenie możesz sięgnąć, warto postawić na gotowe produkty, oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Zamienniki klasyki takie jak pieczywo bezglutenowe, czy słodkie i słone przekąski, stanowią doskonałe uzupełnienie takich mięs jak kiełbasa, czy karkówka, a także coraz popularniejszych grillowanych warzyw. W ofercie wielu sklepów z produktami bezglutenowymi znaleźć można również propozycje dla vegan i osób na diecie niskobiałkowej.

Dieta bezglutenowa wymaga również pilnowania składów popularnych na grillu dodatków takich jak gotowe sosy, dipy i przyprawy. Często zawierają one śladowe ilości glutenu, które mogą zaszkodzić osobom zmagającym się z celiakią. Sięgaj po zupki, sosy, przyprawy bezglutenowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa wbrew pozorom pozwala na ciekawy i bardzo urozmaicony wybór menu, który powinien sprostać nawet najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Nie tylko mięso i gotowe produkty bezglutenowe na grilla, ale również warzywa będą stanowiły smaczne urozmaicenie, dopełniające smakową paletę. Wybierz cukinię, kabaczek i paprykę tworząc z nich przepyszne szaszłyki, lub zmiksuj na warzywne burgery.

Produkty do grillowania, które nie zawierają glutenu

Sezon letni kusi mnogością produktów dedykowany na grilla, które zatopione są w ostrych, słonych lub słodkich marynatach, mających zadbać o odpowiednie wrażenia smakowe. Niestety, gotowe marynaty bardzo często zawierają śladowe ilości np. pszenicy, przez co nie nadają się do spożycia przez osoby zmagające się z celiakią. Wybieraj świeże, nieprzetworzone mięso i ryby, doprawiając je samodzielnie, bezglutenową mieszanką przypraw.

Bez oporów można również sięgać po takie jedzenie na grilla bez glutenu jak oczywiście warzywa, a nawet owoce! Doskonale sprawdzą się słodkie bataty, cukinia, czy bakłażan, a coraz większą furorę robią również ananasy, a nawet arbuz. Grillowane jedzenie powinno zachwycać nie tylko eksplozją oryginalnych smaków, ale także piękną kolorystyką i niecodziennymi połączeniami.

Jeśli gotujemy dla osób zmagających się z celiakią, poza odpowiednim doborem składników, równie istotne jest zadbanie o to, by żywność bezglutenowa nie miała nawet najmniejszej styczności z produktami mogącymi zawierać gluten. Najlepszym wyborem będzie zatem postawienie na ujednolicone menu, dzięki któremu żaden z gości nie poczuje się niezręcznie i niekomfortowo.

Sprawdź kilka smacznych przepisów na grillową ucztę bezglutenową

Sezon letni zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie wiesz, na jakie jedzenie na grilla bez glutenu się zdecydować? Poznaj kilka szybkich przepisów, które zachwycą Twoich gości!

Grillowane bataty z sosem chimichurri

Samodzielnie? A może w formie dodatku do innych dań z grilla? Słodkie bataty wzbogacone charakterystycznym, ziołowo-pikantnym sosem, to sposób na smaczne i zapadające w pamięci danie.

Składniki:

  • 2-4 dużych batatów,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Sos chimichurri:

  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1-2 dużych papryczek chili,
  • 1 duża cebula szalotka,
  • świeży sok z cytryny — wyciśnięty z 1 sztuki,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Bataty dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w plastry o szerokości mniej więcej 3 mm. Z obu stron smarujemy oliwą z oliwek, a także doprawiamy odrobiną soli. Grillujemy do momentu zarumienienia lub do osiągnięcia pożądanego poziomu chrupkości od 3 do 10 minut.

Do przyrządzenia sosu chimichurri niezbędne będzie posiekane na drobne kawałeczki natki pietruszki, papryczek chili oraz cebuli. Przygotowane warzywa mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Bataty podajemy wyłożone na talerzu i polane sosem.

Szparagi w boczku

Prawdziwy hit ostatnich sezonów! Doskonałe danie do przygotowania w kilka chwil, które wzbogaci i urozmaici każdego grilla.

Składniki:

  • ok. 200 g wędzonego boczku,
  • 250-300 g zielonych szparagów.

Przygotowanie:

Zielone szparagi dokładnie myjemy i pozbywamy się zdrewniałych końcówek. Każdą sztukę zawijamy w taką ilość plasterków boczku, by były nimi zasłonięte na całej długości. Szparagi grillujemy do momentu, aż z boczku wytopi się tłuszcz i stanie się przyrumieniony oraz chrupiący.

Przepisy na grilla można wzbogacić również o takie szybkie grillowane jedzenie jak kolby kukurydzy, czy zapiekanki na chlebie bezglutenowym. Doskonałe produkty do grillowania bez glutenu to również wegańskie burgery oraz bułki i ciabaty.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.