Bezglutenowe grillowanie — co wrzucić na ruszt?

Szukasz inspiracji na smaczne dania przyrządzane na świeżym powietrzu? Sprawdź, w jaki sposób skomponować listę zakupów, by wyczarować z niej pyszne dania bezglutenowe na grilla i piknik!

Bezglutenowe grillowanie — co wrzucić na ruszt?

Słoneczna, letnia pogoda to doskonały pretekst do spędzenia wolnego czasu na świeżym powietrzu w gronie rodziny i przyjaciół. To również idealna okazja na przyrządzenie smacznego grilla, który urozmaici codzienne menu. Nie tylko karkówki i kiełbasy — jedzenie na grilla bez glutenu wcale nie musi być monotonne! Po jakie produkty warto sięgnąć? Jak skomponować ciekawe i nietuzinkowe dania z rusztu? Podpowiadamy!

Jak grillować bezglutenowo i smacznie?

Jeśli to Twoje pierwsze zetknięcie z kuchnią bezglutenową i nie wiesz, po jakie grillowane jedzenie możesz sięgnąć, warto postawić na gotowe produkty, oznaczone symbolem przekreślonego kłosa. Zamienniki klasyki takie jak pieczywo bezglutenowe, czy słodkie i słone przekąski, stanowią doskonałe uzupełnienie takich mięs jak kiełbasa, czy karkówka, a także coraz popularniejszych grillowanych warzyw. W ofercie wielu sklepów z produktami bezglutenowymi znaleźć można również propozycje dla vegan i osób na diecie niskobiałkowej.

Dieta bezglutenowa wymaga również pilnowania składów popularnych na grillu dodatków takich jak gotowe sosy, dipy i przyprawy. Często zawierają one śladowe ilości glutenu, które mogą zaszkodzić osobom zmagającym się z celiakią. Sięgaj po zupki, sosy, przyprawy bezglutenowe oznaczone symbolem przekreślonego kłosa.

Dieta bezglutenowa wbrew pozorom pozwala na ciekawy i bardzo urozmaicony wybór menu, który powinien sprostać nawet najbardziej wymagającym oczekiwaniom. Nie tylko mięso i gotowe produkty bezglutenowe na grilla, ale również warzywa będą stanowiły smaczne urozmaicenie, dopełniające smakową paletę. Wybierz cukinię, kabaczek i paprykę tworząc z nich przepyszne szaszłyki, lub zmiksuj na warzywne burgery.

Produkty bezglutenowe sklep

Produkty do grillowania, które nie zawierają glutenu

Sezon letni kusi mnogością produktów dedykowany na grilla, które zatopione są w ostrych, słonych lub słodkich marynatach, mających zadbać o odpowiednie wrażenia smakowe. Niestety, gotowe marynaty bardzo często zawierają śladowe ilości np. pszenicy, przez co nie nadają się do spożycia przez osoby zmagające się z celiakią. Wybieraj świeże, nieprzetworzone mięso i ryby, doprawiając je samodzielnie, bezglutenową mieszanką przypraw.

Bez oporów można również sięgać po takie jedzenie na grilla bez glutenu jak oczywiście warzywa, a nawet owoce! Doskonale sprawdzą się słodkie bataty, cukinia, czy bakłażan, a coraz większą furorę robią również ananasy, a nawet arbuz. Grillowane jedzenie powinno zachwycać nie tylko eksplozją oryginalnych smaków, ale także piękną kolorystyką i niecodziennymi połączeniami.

Jeśli gotujemy dla osób zmagających się z celiakią, poza odpowiednim doborem składników, równie istotne jest zadbanie o to, by żywność bezglutenowa nie miała nawet najmniejszej styczności z produktami mogącymi zawierać gluten. Najlepszym wyborem będzie zatem postawienie na ujednolicone menu, dzięki któremu żaden z gości nie poczuje się niezręcznie i niekomfortowo.

Sprawdź kilka smacznych przepisów na grillową ucztę bezglutenową

Sezon letni zbliża się wielkimi krokami, a Ty nie wiesz, na jakie jedzenie na grilla bez glutenu się zdecydować? Poznaj kilka szybkich przepisów, które zachwycą Twoich gości!

Grillowane bataty z sosem chimichurri

Samodzielnie? A może w formie dodatku do innych dań z grilla? Słodkie bataty wzbogacone charakterystycznym, ziołowo-pikantnym sosem, to sposób na smaczne i zapadające w pamięci danie.

Składniki:

  • 2-4 dużych batatów,
  • oliwa z oliwek,
  • sól.

Sos chimichurri:

  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1-2 dużych papryczek chili,
  • 1 duża cebula szalotka,
  • świeży sok z cytryny — wyciśnięty z 1 sztuki,
  • oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

Bataty dokładnie myjemy i osuszamy, a następnie kroimy w plastry o szerokości mniej więcej 3 mm. Z obu stron smarujemy oliwą z oliwek, a także doprawiamy odrobiną soli. Grillujemy do momentu zarumienienia lub do osiągnięcia pożądanego poziomu chrupkości od 3 do 10 minut.

Do przyrządzenia sosu chimichurri niezbędne będzie posiekane na drobne kawałeczki natki pietruszki, papryczek chili oraz cebuli. Przygotowane warzywa mieszamy w miseczce z sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Bataty podajemy wyłożone na talerzu i polane sosem.

Szparagi w boczku

Prawdziwy hit ostatnich sezonów! Doskonałe danie do przygotowania w kilka chwil, które wzbogaci i urozmaici każdego grilla.

Składniki:

  • ok. 200 g wędzonego boczku,
  • 250-300 g zielonych szparagów.

Przygotowanie:

Zielone szparagi dokładnie myjemy i pozbywamy się zdrewniałych końcówek. Każdą sztukę zawijamy w taką ilość plasterków boczku, by były nimi zasłonięte na całej długości. Szparagi grillujemy do momentu, aż z boczku wytopi się tłuszcz i stanie się przyrumieniony oraz chrupiący.

Przepisy na grilla można wzbogacić również o takie szybkie grillowane jedzenie jak kolby kukurydzy, czy zapiekanki na chlebie bezglutenowym. Doskonałe produkty do grillowania bez glutenu to również wegańskie burgery oraz bułki i ciabaty.

Skomentuj artykuł

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.