Bezglutenowe płatki owsiane - samo zdrowie

Płatki owsiane to bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Owsianka uchodzi wręcz za śniadanie idealne – zapewnia solidną dawkę energii i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Bezglutenowe płatki owsiane to dobra propozycja dla osób, które na co dzień unikają glutenu lub całkowicie wykluczyły go ze swojej diety.

Płatki owsiane to bez wątpienia jeden z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Owsianka uchodzi wręcz za śniadanie idealne – zapewnia solidną dawkę energii i zawiera mnóstwo cennych składników odżywczych. Bezglutenowe płatki owsiane to dobra propozycja dla osób, które na co dzień unikają glutenu lub całkowicie wykluczyły go ze swojej diety. 

Płatki owsiane – bogactwo składników odżywczych 

Płatki owsiane przygotowywane są z owsa zwyczajnego. Dzielą się na płatki zwykłe, owsiane górskie i owsiane błyskawiczne. Zwykłe płatki owsiane są niewielkiej obróbce – aby je przygotować, należy odpowiednio je ugotować. Płatki górskie są wstępnie przygotowane, dlatego wystarczy ich zagotowanie. Płatki błyskawiczne to najwygodniejsza opcja dla zabieganych – wystarczy zalać je gorącą wodą lub mlekiem i gotowe. A co z płatkami owsianymi bezglutenowymi? Co prawda sam owies nie zawiera glutenu, jednak – poprzez kontakt z innymi zbożami – produkty takie jak płatki owsiane mogą zostać nim zanieczyszczone. Z tego powodu osoby, chorujące na celiakię i unikają glutenu, powinny wybierać płatki owsiane bezglutenowe. 

Płatki owsiane bezglutenowe zawierają mnóstwo składników odżywczych, dlatego stanowią jeden z najbardziej wartościowych pokarmów. Owies bogaty jest w białko i zawiera mnóstwo aminokwasów. Jest doskonałym źródłem witamin z grupy B, szczególnie B1 i B6. Oprócz tego zawiera również selen, cynk, magnez, wapń, fosfor i żelazo. Dodatkowo bogaty jest w witaminę E, nazywaną witaminą młodości. Osoby, będące na diecie odchudzającej, ucieszą się również z dużej zawartości błonnika, który zapewnia sytość na wiele godzin. W płatkach owsianych nie brakuje również dobrych kwasów tłuszczowych.

Przepis na idealną owsiankę bezglutenową

Aby przygotować owsiankę i cieszyć się pysznym i sycącym śniadaniem, nie potrzebujesz zbyt wielu składników. Jej przygotowanie zajmie Ci około 15 minut. 

Składniki:

– płatki owsiane bezglutenowe – szklanka

– 2 szklanki mleka

– łyżeczka cukru lub słodzika

– dowolne owoce, na przykład banany, prażone jabłka czy jagody (zimą możesz wybrać owoce mrożone)

Płatki owsiane wypłucz dokładnie w zimnej wodzie, a następnie wrzuć je do garnka. Dodaj mleko i, często mieszając, zaczekaj aż płatki zaczną się gotować. Czas gotowania to około 15 minut. Jeśli owsianka będzie zbyt gęsta, możesz dodać do niej trochę mleka. Na sam koniec dodaj cukier lub słodzik. Po wyłożeniu owsianki na talerz dodaj do niej dużą ilość świeżych lub mrożonych owoców. Danie najlepiej smakuje na gorąco!

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.