Bezglutenowe płatki, owsianka czy coś innego? Co jeść na śniadanie?

Zastanawiasz się, co jeść na śniadanie, aby zapewnić sobie energię na cały dzień? Zależy Ci na tym, aby śniadanie było zarazem lekkie i bogate w składniki odżywcze? Sprawdź nasze produkty śniadaniowe bez glutenu i dowiesz się, czy owsianka i płatki śniadaniowe bez glutenu to dobry wybór.

Bezglutenowe płatki śniadaniowe – czy to dobry wybór?

Przygotowanie płatków to jeden z najpopularniejszych sposobów na śniadanie. Wiąże się to na pewno z krótkim czasem przygotowania i fantastycznym smakiem, którym mogą się cieszyć również osoby, które nie tolerują glutenu!

Pomysłem na śniadanie są na przykład kukurydziane płatki bezglutenowe. Wystarczy dodać odrobinę mleka roślinnego i gotowe! Osoby, które lubią śniadania na słodko, mogą z kolei zdecydować się na płatki czekoladowe lub kakaowe.

Owsianka – śniadanie idealne?

Wiele osób uważa, że owsianka to najlepszy wybór – nie tylko na śniadanie, ale też kolację czy przekąskę w ciągu dnia. Płatki owsiane mają mnóstwo wartościowych składników odżywczych, a przy tym są bardzo sycące. W połączeniu ze świeżymi owocami lub orzechami stanowią pełnowartościowy posiłek, który zapewnia organizmowi solidny zastrzyk energii.

Płatki owsiane są bardzo bogate w witaminy z grupy B, w szczególności B1 i B6. Zawierają również duże ilości selenu i magnezu, a także cynku, wapnia, fosforu i żelaza. Dodatkowo owsianka jest świetnym źródłem witaminy E, błonnika i cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki dużej zawartości składników odżywczych owsianka świetnie wpływa na samopoczucie, w szczególności na układ nerwowy. Taki posiłek to sprawdzony sposób na maksymalną koncentrację przez cały dzień.

Owsianka to również dobra propozycja dla osób na diecie odchudzającej. Już niewielka porcja zapewnia wielogodzinne uczucie sytości, z uwagi na dużą zawartość błonnika. To właśnie błonnik dokładnie oczyszcza układ pokarmowy, wymiatając wszystkie niestrawione resztki pokarmowe. Osoby, które chcą zrzucić kilka kilogramów, powinny spożywać płatki owsiane na śniadanie przynajmniej trzy razy w tygodniu.

Grunt to urozmaicona dieta!

Śniadanie to podstawa. To ono daje nam energię do pracy, do wizyty na siłowni i do wykonywania codziennych obowiązków. Warto zadbać o wysoką jakość tego posiłku, aby organizm każdego ranka mógł otrzymać niezbędne paliwo. Postaraj się wybierać różnorodne produkty – owsiankę, płatki śniadaniowe, zdrowe pieczywo czy warzywno-owocowe musli. W ten sposób nie tylko zapewnisz organizmowi odpowiednią porcję witamin i minerałów, ale też nie wpadniesz w śniadaniową rutynę.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.