Bezglutenowe przekąski. Pomysły na dziecięcą imprezę urodzinową.


Bezglutenowe przekąski. Pomysły na dziecięcą imprezę urodzinową.

Planowanie urodzin dla dzieci to nie lada wyzwanie, ale przecież to również doskonała okazja, aby puścić wodze fantazji w kuchni, szczególnie kiedy chcemy zadbać o małe brzuszki. Bezglutenowe przekąski nie muszą być nudne ani skomplikowane! Zobacz nasze inspiracje i przepisy, które pomogą Ci zorganizować kolorową, smaczną i przede wszystkim bezpieczną imprezę dla dzieci z celiakią lub tych, które z różnych przyczyn unikają glutenu.

Może wypróbujesz mini przekąski na serowych ciasteczkach lub szybkie smoothie z dodatkiem mleka kokosowego? A może pokusisz się o przygotowanie bezglutenowych naleśników? Takie przekąski z pewnością zachwycą wszystkich małych gości. Świętujmy razem, ciesząc się każdym kęsem i każdym dziecięcym uśmiechem!

Pomysły na desery bezglutenowe:

  1. Bezglutenowy tort White Cake

W przypadku urodzin oczywiście nie możemy obejść się bez tortu! Dlatego opracowaliśmy specjalny bezglutenowy przepis na White Cake.

Składniki na biszkopt: Jajka – 6 sztuk, 200 g cukru, 50 g mąki kokosowej, 95 g mąki kukurydzianej Bezgluten, 50 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Bezgluten, szczypta soli.

Do nasączenia biszkoptu potrzebujesz: 100 ml mocnej herbaty, 50 ml soku z limonki, 2 łyżki cukru trzcinowego, 2 łodyżki mięty.

Składniki na krem jagodowo-kokosowy: 500g śmietanki kokosowej, 2 sztuki galaretki jagodowej, 250 g jagód.

Składniki na krem maślany na bezie szwajcarskiej: 4 białka, 300 g masła, pół łyżeczki soku z cytryny, biały barwnik spożywczy, 200 g cukru.

Przygotowanie:

  1. Na początku najlepiej przygotować bazę na krem. Ubij śmietankę kokosową na sztywno i włóż ją do lodówki na całą noc. Następnego dnia możesz zacząć od przygotowania biszkoptu.
  2. W osobnej misce połącz mąki bezglutenowe i proszek. Oddziel białka od żółtek, a następnie ubij białka w osobnej misce ze szczyptą soli. Powoli dodawaj cukier i na sam koniec miksuj przez 10 min na najwyższych obrotach, tak, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Zmniejsz obroty miksera i dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując. Na sam koniec dodaj w trzech częściach przesiane składniki suche i wymieszaj je delikatnie szpatułką. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej papierem i piecz przez 40 min w temperaturze 170 °C. Upieczony biszkopt pozostaw do wystygnięcia, a następnie przekrój na trzy plastry.
  3. Czas na krem! Galaretki rozpuść w połowie porcji wody podanej w przepisie na opakowaniu. Jak zaczną delikatnie tężeć, powoli wlej galaretkę do przygotowanej dzień wcześniej śmietanki kokosowej i miksuj na wolnych obrotach. Na sam koniec wsyp jagody i wymieszaj.
  4. Przygotuj mieszankę do nasączenia biszkoptu. Wymieszaj wszystkie składniki. Ułóż pierwszy plaster biszkoptu i nasącz go wykorzystując1/3 płynu. Następnie nałóż na niego jedną trzecią kremu. Postępuj tak z kolejnymi warstwami.
  5. Na sam koniec należy przygotować krem maślany. Najpierw ubij białka z cukrem, sokiem z cytryny i solą. Możesz postępować podobnie jak przy przygotowywaniu biszkoptu lub rozpuścić cukier w kąpieli wodnej. Jak to zrobić? Białka z cukrem, solą i sokiem z cytryny umieść w misce. Jej dno zanurz w wodzie umieszczonej w garnku. Zacznij powoli podgrzewać garnek i delikatnie ubijać białka za pomocą trzepaczki. Kiedy cukier się rozpuści a masa osiągnie 60°C, wyjmij miskę z garnka. Ubijaj białka na najwyższych obrotach aż do wystygnięcia masy. Następnie dodawaj po kawałku masło i miksuj na średnich obrotach. Po dodaniu całego masła masa powinna stać się gładka i jednolita. Dodaj trochę białego barwnika spożywczego. Nałóż masę na tort i dowolnie udekoruj.

  1. Bezglutenowe ciasto ucierane z kruszonką i owocami

 

Składniki na kruszonkę: 40 g zimnego masła, 50 g cukru, 80 g mieszanki Mutli Mix Bezgluten.

Składniki na ciasto: 100 g masła w temperaturze pokojowej, 60 g cukru,1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego, 2 jajka, 110 g mieszanki Multi Mix Bezgluten, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Bezgluten, 300 g owoców.

Przygotowanie: Składniki na kruszonkę wymieszaj ręcznie w osobnej misce. Masło z cukrem utrzyj mikserem na puszystą masę. Następnie do masy dodawaj pojedynczo jajka, za każdym razem dokładnie miksując. Dodaj mieszankę Multi Mix z proszkiem do pieczenia i zmiksuj na gładko. Przełóż do foremki posmarowanej masłem i posypanej mieszanką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Średnica foremki 25 cm lub wymiary foremki 20 x 20 cm. Wyrównaj masę, a na wierzch ułóż owoce*.

Posyp kruszonką.

Piecz w piekarniku nagrzanym do temp. 170°C przez około 35 - 40 min. (bez termoobiegu).

* W przypadku truskawek i śliwek, przekrojone na pół, układaj rozcięciem do góry. Odpowiednie będą także jagody, rabarbar, porzeczki, wiśnie, jabłka. Owoce mrożone - bez rozmrażania obtocz w skrobi ziemniaczanej i wyłóż na masę.

  1. Bezglutenowe naleśniki z owocami i bitą śmietaną

Składniki (4-6 naleśniki): 200 ml miksu naleśnikowego Bezgluten, 100 ml mąki gryczanej Bezgluten, 4 jajka, 300 ml wody, 300 ml mleka, sól.

Składniki dodatkowe: 1 szklanka borówek amerykańskich, 1 szklanka malin, 1 szklanka śmietany 30 %, cukier puder, olej lub masło klarowane do smażenia.

Przygotowanie: Wcześniej schłodzoną śmietanę 30% ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier puder do smaku – najlepiej w trakcie ubijania. Odstawiamy ubitą śmietanę do lodówki. Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą i wylewamy cienką warstwę na rozgrzaną patelnię teflonową. Smażymy na średnim gazie ok. 3-4 minuty, dodajemy tłuszcz i przewracamy na drugą stronę. Smażymy do uzyskania złotego koloru. Ciepłe naleśniki wykładamy na talerze. Nakładamy na nie bitą śmietanę i posypujemy owocami.

Pomysły na słodkości bez pieczenia:

- galaretki z owocami (zwróć uwagę czy dana galaretka jest na pewno bezglutenowa),

- świeże owoce i warzywa,

- owocowe smoothie połączone z napojem roślinnym np. kokosowym,

- bezglutenowe ciasteczka np. ciasteczka maślane marki Bezgluten, Chocolatio czekoladowe ciasteczka marki Bezgluten, markizy z nadzieniem kokosowym marki Bezgluten, ciasteczka z galaretką pomarańczową w czekoladzie marki Bezglten czy krówki w dwóch wersjach smakowych: mleczne i kakaowe marki Bezgluten.

Pomysły na słone przekąski bezglutenowe:

  1. Kanapki w kształcie serduszek: Aby uatrakcyjnić zwykłe kanapki, możesz wyciąć z nich ładne kształty, na przykład serduszka. Wycięte z bezglutenowego chleba serca posmaruj domową konfiturą, kremem czekoladowo-orzechowym lub masłem orzechowym i udekoruj pokrojonym bananem. (Upewnij się, że żadne z dzieci nie jest uczulone na orzechy. Jeśli tak, to lepiej postawić na domową konfiturę).
  2. Tosty z serem: Które dziecko nie kocha tostów? Użyj bezglutenowego chleba, posmaruj go masłem, nałóż plasterki sera (np. cheddar lub mozzarella), a następnie zapiecz w tosterze lub piekarniku, aż ser się roztopi i zacznie się złocić.
  3. Kanapki na mini ciasteczkach serowych: Serowe ciasteczka marki Bezgluten możesz wykorzystać jako spód do mini przekąsek. Wystarczy, że posmarujesz je kremowym serkiem lub położysz mały plasterek wędliny lub sera. Część ciasteczek możesz udekorować pomidorkiem czy ogórkiem.
  4. Domowy popcorn: Upiecz ziarna kukurydzy w dużym garnku z dużą ilością oleju. Trzymaj pod przykryciem, aż kukurydza przestanie strzelać. To znak, że większość ziaren przekształciła się w chrupiący popcorn. Posyp solą.

Pomysły na słone przekąski bez gotowania:

Oczywiście wiemy, że dzisiejszych zabieganych czasach nie zawsze jest możliwość przygotowania przekąsek od podstaw. Na szczęście na rynku dostępnych jest coraz więcej produktów bezglutenowych. W naszym sklepie można również znaleźć bogaty wybór słonych przekąsek, które doskonale sprawdzają się na każdej imprezie. Oto kilka propozycji, które nie tylko oszczędzają czas, ale także zadowalają podniebienia gości podczas imprezy. Sprawdzą się także jako szybka przekąska w ciągu dnia.

- paluszki solone bezglutenowe, link: https://bezgluten.pl/sklep/przekaski/1993-paluszki-bezglutenowe-100g-5906720578827.html

- ciasteczka serowe bezglutenowe, link: https://bezgluten.pl/sklep/kategorie/2022-cheese-minis-ciastka-serowe-5906720579350.html

- chipsy solone ziemniaczane, link: https://bezgluten.pl/sklep/kategorie/1871-chipsy-solone-bezglutenowe-70g-5906720570128.html

- chipsy paprykowe ziemniaczane link: https://bezgluten.pl/sklep/kategorie/1872-chipsy-o-smaku-paprykowym-bezglutenowe-90g-5906720571729.html

Podsumowanie

Oczywiście nie zapominajmy o tym, aby przyjęcie urodzinowe dla dzieci było nie tylko smaczne, ale przede wszystkim kolorowe i pełne radości. Estetyczne podanie potraw na kolorowych talerzach, z uroczymi dekoracjami, może sprawić, że nawet proste przekąski staną się dla dzieci prawdziwą atrakcją.

Udekoruj stół girlandami i balonami, które wprowadzą wesołą atmosferę. Pamiętaj, że dzieci są wzrokowcami, więc im bardziej kreatywne i barwne będzie podanie, tym bardziej będą zainteresowane jedzeniem. Dzięki sprytnym sposobom może uda się przemycić nie tylko tradycyjne przekąski, ale także nieco warzyw i owoców. Powodzenia!

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.