Co jeść zamiast chleba? Czym zastąpić chleb

Chleb dla wielu osób jest podstawą większości posiłku. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego śniadań i kolacji. Jest też składnikiem szybkich przekąsek, czyli wszystkim znanych kanapek. Z powodów zdrowotnych niektórzy muszą zrezygnować ze spożywania chleba. Jednym z powodów, dla których należy wyeliminować z diety pieczywo, szczególnie pszenne, jest celiakia. Jest to choroba autoimmunologiczna, przez którą pacjent musi wyeliminować z diety żywność zawierającą gluten. Podrażnia on kosmki jelitowe, którymi wyłożona jest ściana jelita cienkiego. W wyniku uszkodzeń lub całkowitego zaniku kosmków, do organizmu przestają trafiać składniki odżywcze z pożywienia, a dodatkowo mogą występować stany zapalne objawiające się bólem i biegunkami.

Co zamiast chleba? - alternatywy śniadaniowe

Chleb jest królem śniadań nie tylko na polskich stołach. Króluje również w wielu innych europejskich krajach, gdzie spożywany jest pod różnymi postaciami — kanapek, bagietek, rogalików. Dobrze jest pamiętać, że kanapki zjedzone na śniadanie będą nas sycić dużo krócej, niż np. zbilansowana owsiana z dodatkiem owoców czy jogurtu. Nie musimy jednak ograniczać się tylko do owsianek. Płatki jaglane, czy ryżowe są bezglutenowe i dodatkowo bogate w składniki odżywcze. Danie stworzone z wybranych płatków i owoców sprawi, że będziemy czuli się jednocześnie lżejsi i najedzeni przez długi czas.

Doskonałą alternatywę bezglutenową dla chleba stanowi kasza jaglana, która jest uznana za królowa kasz ze względu na bogactwo makro i mikroskładników. Można ją przyrządzić na mleku, na słodko lub wytrawnie, dlatego szanse, że nam się znudzi, są bardzo niskie. Innym, bogatym w białko i zdrowe tłuszcze rozwiązaniem dla osób, które nie mogą spożywać glutenu, są omlety z jajek i wybranych mąk. Możemy użyć mąki kukurydzianej lub owsianej. Konieczne jest, abyśmy dokładnie sprawdzali, czy kupowana przez nas żywność rzeczywiście jest w 100% bezglutenowa. Omlet również możemy przyrządzić na słodko z owocami lub wytrawnie z wędliną, lub warzywami.

Najpopularniejsze zamienniki pieczywa

Ograniczenie lub odstawienie chleba w diecie może mieć wiele przyczyn. Jedną z nich jest celiakia oraz nietolerancje pokarmowe. W tym przypadku dobrym wyborem będzie żywność bezglutenowa, np. pieczywo bezglutenowe. Inną alternatywą dla chleba są kasze, które również stanowią źródło węglowodanów i błonnika pokarmowego, a dodatkowo dostarczają różnego rodzaju witamin i minerałów. Wśród produktów bezglutenowych znajdziemy takie rozwiązania jak tortille z mąki kukurydzianej, które pozwolą nam przyrządzić wiele smacznych posiłków.

Sklep produkty bezglutenowe

Czym zastąpić pieczywo podczas przygotowania kolacji?

Kolacja powinna być posiłkiem lekkim, który sprawi, że nie pójdziemy spać głodni, ale nie będziemy też najedzeni „pod korek”. Dobrym rozwiązaniem, które nie wymaga dodatku pieczywa, będą zupy warzywne, które można jeść również w postaci kremów z dodatkiem ulubionych ziaren warzyw. Można spróbować również różnych wariacji na temat twarożków na słodko i słono w zależności od osobistych upodobań.

Dobrym rozwiązaniem na lekką kolację będzie również koktajl przyrządzony z ulubionych owoców i roślinnego mleka. Dostarczy niezbędnych witamin i minerałów, a dodatkowo ma niewiele kalorii i nie obciąża układu pokarmowego na noc.

Dlaczego warto korzystać z zamienników pieczywa?

Węglowodany są niezbędnym elementem diety, szczególnie w przypadku osób uprawiających sport. Wiele z nich zmaga się z nietolerancją glutenu, przez co musi wyeliminować z diety pieczywo. Dobra informacja jest taka, że chleb nie jest najlepszym rozwiązaniem dla osób prowadzących aktywny tryb życia, mimo że stanowi źródło węglowodanów, z których organizm czerpie energię.

Zwykły chleb z pszennej, białej mąki, nie stanowi też źródła cennych witamin i minerałów, które są niezbędne. Nie zawiera także błonnika pokarmowego, który jest konieczny dla prawidłowej pracy układu trawiennego. Różne zamienniki w postaci ryżu i kasz będą zdecydowanie lepszym i bardziej wartościowym rozwiązaniem. Warto pamiętać, że częste spożywanie pieczywa sprawia, że posiłki stają się monotonne i nudne, a do tego mało kolorowe. Warto urozmaicać je i co jakiś czas wymieniać składniki poszczególnych posiłków. W naszym sklepie znajdzie się żywność bezglutenowa, która stanowi doskonały zamiennik dla zwykłego chleba.

Kanapka bez chleba — co zamiast pieczywa?

Kanapki są doskonałym rozwiązaniem, gdy musimy zjeść coś na szybko lub zabrać ze sobą, np. do pracy lub w podróż. Istnieje jednak wiele alternatywnych rozwiązań, które również łatwo spakować i zabrać ze sobą. Dla osób, które spożywają niewiele kalorii, doskonale sprawdzą się różnego rodzaju serki wiejskie, twarożki czy skyry, które dostarczają spore dawki białka. Możemy również zabrać ze sobą sałatkę, do której dodamy sycące nasiona czy pestki. Dobrym źródłem białka będzie kurczak i tuńczyk, a jeśli chcemy wzbogacić sałatkę o zdrowe tłuszcze, możemy dodać jajka, oliwki lub awokado.

Jeśli nie umiemy wyobrazić sobie życia bez kanapek, nie trzeba od razu rezygnować z przyjemności jedzenia pieczywa. Można spróbować chleba bezglutenowego, który posiada podobne walory smakowe. Pieczywo bezglutenowe możemy również upiec samodzielnie, wykorzystując do tego swoją ulubioną mąkę bez zawartości glutenu. Możemy też zastąpić chleb waflami kukurydzianymi, które są smaczne i lekkie.

Świetnymi zamiennikami kanapek są też naleśniki i tortille. Są zdecydowanie lżejsze niż pieczywo, a dodatkowo możemy spożyć je w mniejszej ilości i oddać do nich zdrowe, pożywne dodatki. Z mąki bezglutenowej z ulubionego zboża możemy przyrządzić naprawdę wiele zróżnicowanych posiłków. Do takich dodatków jak hummus lub lekki serek kanapkowy doskonale sprawdzą się surowe, lub pieczone warzywa.

Jaki chleb będzie najzdrowszy?

Jedzenie chleba nie przyczynia się do pogorszenia naszego zdrowia, pod warunkiem że nie ma do tego żadnych przeciwwskazań. Dodatkowo musimy pamiętać o zróżnicowanej diecie, która będzie urozmaicona w inne pożywienie. Ma to na celu dostarczenie różnego rodzaju składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Całkowita eliminacja chleba z diety nie jest konieczna, chyba że jesteśmy zmuszeni do przejścia na dietę bezglutenową. Taki przymus nałożony jest przede wszystkim na osoby zmagające się z celiakią oraz nietolerancją pokarmową, głównie na gluten.

Warto pamiętać, że aby zadbać o swoje zdrowo, nie rezygnując z chleba, powinniśmy wybierać pełnowartościowe produkty, najlepiej z pełnego ziarna. Najlepiej sprawdzi się tutaj pieczywo razowe, które zawiera zdecydowanie więcej cennych witamin i minerałów niż pszenny odpowiednik z białej mąki. Bardzo ważne jest to, że nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to, który chleb jest najzdrowszy. Wszystko zależy od naszego stanu zdrowia i zapotrzebowania na konkretne składniki odżywcze.

Jedzenie chleba a utrata kilogramów

Chleb w naszej diecie nie ma większego wpływu na utratę wagi, pod warunkiem że jego ilość w diecie nie jest przekraczana. Możemy go również zastąpić zdrowszymi zamiennikami, np. chlebem razowym czy pieczywem chrupkim, które ma niewiele kalorii, natomiast jest bogate w błonnik pokarmowy i cenne minerały.

To, ile chleba i innych węglowodanów możemy przyjąć, zależy od indywidualnego zapotrzebowania organizmu. Nie ma reguły i przepisu, który powie nam, ile chleba możemy zjeść, aby utrzymać dobrą formę i wagę. Jedną z ważnych zasad jest ograniczanie spożywania chleba w posiłkach porannych przez osoby zmagające się ze zbyt wysokim poziomem cukru. Nie ma tutaj znaczenia czy zdecydujemy się na chleb pszenny, czy też razowy.

Sklep produkty bezglutenowe

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.