Czas na słodki obiad – przygotuj pyszne naleśniki jaglano-ryżowe
Dieta bezglutenowa często kojarzy się z licznymi wyrzeczeniami. Tymczasem, sięgając po starannie wyselekcjonowane produkty, można stworzyć przepyszne danie, które przyjemnie połechta kubki smakowe najbardziej wymagających smakoszy. Prezentujemy sprawdzony przepis na naleśniki jaglano-ryżowe bez jajek.
Dieta bezglutenowa często kojarzy się z licznymi wyrzeczeniami. Tymczasem, sięgając po starannie wyselekcjonowane produkty, można stworzyć przepyszne danie, które przyjemnie połechta kubki smakowe najbardziej wymagających smakoszy. Prezentujemy sprawdzony przepis na naleśniki jaglano-ryżowe bez jajek.
Naleśniki bez pszenicy, bez mleka, a także bez jajek i soi - czy to może być smaczne? Jak najbardziej! Dieta bezglutenowa cieszy się ogromną popularnością, dzięki czemu w sieci znajdziemy coraz więcej oryginalnych przepisów na przepyszne i pełnowartościowe dania bez zawartości glutenu. Doskonałym przykładem są naleśniki jaglano-ryżowe, które możemy przygotować zarówno na słodko z owocami, jak i na słono lub ostro.
Jakie składniki będą nam potrzebne?
- 25 g mąki z tapioki
- 550 ml mleka ryżowego
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- szczypta soli
- łyżeczka bezglutenowego cukru wanilinowego (jeśli chcemy zrobić naleśniki na słodko)
- tłuszcz do smażenia naleśników
Powyższe proporcje pozwolą na zrobienie 7-8 naleśników. Kluczowym składnikiem jest tutaj bezglutenowa mąka. Stosując wymienione składniki, bez trudu stworzysz ciasto, które pozwoli wysmażyć wyśmienite naleśniki.
Jak przyrządzić naleśniki jaglano-ryżowe?
Wszystkie składniki należy ze sobą dokładnie wymieszać. Dla uzyskania lepszego efektu możemy wykorzystać mikser. Jeśli ciasto jest za gęste, dodajemy odrobinę wody. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy szczyptę mąki jaglanej i ryżowej, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowane ciasto należy odstawić na 15 minut w temperaturze pokojowej.
Naleśniki smażymy na patelni z nieprzywierającą powłoką. Używamy niewielkiej ilości tłuszczu i czekamy, aż patelnia się rozgrzeje. Smażymy naleśniki po obu stronach aż do momentu uzyskania rumianej skórki. Naleśniki jaglano-ryżowe podajemy z owocami na słodko lub możemy przygotować do nich słony albo ostry farsz.
Gdzie kupić bezpieczne produkty bezglutenowe?
Do zrobienia naleśników bezglutenowych potrzebna jest mąka jaglana oraz ryżowa. Dla uzyskania lepszej konsystencji można wykorzystać także mąkę z tapioki. Wiele osób rezygnuje również z tradycyjnego mleka na rzecz mleka ryżowego.
Jeśli chcesz szybko i wygodnie kupić wszystkie niezbędne składniki, wybierz nasz internetowy sklep z produktami bezglutenowymi. W ten sposób zaoszczędzisz swój cenny czas na czytanie poszczególnych etykiet w sklepie spożywczym. Mamy nadzieję, że naleśniki jaglano-ryżowe przypadną Ci do gustu! Życzymy smacznego!
Skomentuj artykuł