Czy bezglutenowa Wigilia może być smaczna? 5 przepisów na święta, które warto wypróbować
Tradycyjne dania wigilijne obfitują w gluten. To jednak nie znaczy, że osoby nietolerujące go muszą rezygnować ze świątecznej kolacji.
Tradycyjne dania wigilijne obfitują w gluten. To jednak nie znaczy, że osoby nietolerujące go muszą rezygnować ze świątecznej kolacji. Dziś prezentujemy bezglutenowe świąteczne menu. Wigilia bez glutenu również może być smaczna!
Wigilijne zupy bezglutenowe
Na sam początek serwujemy pyszną bezglutenową zupę grzybową. Są to smaki mocno związane ze świętami Bożego Narodzenia. Wystarczy podmienić tradycyjny makaron na produkty bezglutenowe, aby cieszyć się jej smakiem bez obaw o swoje zdrowie.
Bezglutenowa zupa grzybowa
Czego potrzebujesz do przygotowania bezglutenowej zupy grzybowej?
- Włoszczyzna
- Grzyby
- Cebula – 1 szt.
- Natka pietruszki
- Ziele angielskie – 3 ziarenka
- Liść laurowy – 1 szt.
- Śmietana do zupy – niecała szklanka
- Kasza jaglana Bezgluten – 10 łyżek
- Sól, pieprz – do smaku
A teraz krok po kroku:
Zanim zaczniesz gotować zupę, pamiętaj o wcześniejszym namoczeniu grzybów. Dobrze, gdy leżą w wodzie przynajmniej 3 godziny. Namoczone grzyby pokrój w niewielkie paski. Wypłucz dokładnie włoszczyznę. Możesz ją związać nitką, dzięki czemu łatwiej będzie ją później wyłowić z wywaru. Następnie grzyby, cebulę, przyprawy i włoszczyznę zalej dwoma litrami wody i gotuj przez 15-20 minut. Gdy wywar będzie gotowy, wyjmij przyprawy, cebulę i włoszczyznę. Kaszę możesz ugotować osobno lub wsypać do zupy i gotować według przepisu na opakowaniu. Na talerzu dopraw śmietaną i posyp natką pietruszki. Zamiast kaszy możesz wybrać jeden z naszych makaronów bezglutenowych - ich kształt wybierz według uznania.
Dania rybne bez glutenu
Kolejnym niezwykle ważnym elementem tradycyjnych dań są ryby. Proponujemy dwa przepisy, które pomogą Ci przygotować je bez glutenu. Pierwszym z nich jest niezwykle prosty w przygotowaniu śledź po japońsku. Zachwyci Cię oryginalnym smakiem. Przygotujesz go w 10 min. A oto jak to zrobić!
Śledź po japońsku
Składniki na śledzia po japońsku:
- Śledzie matiasy – 5 szt.
- Jajka ugotowane na twardo – 4 szt.
- Cebula – 4 szt.
- Ogórki kiszone – 4 szt.
- Majonez – 1 słoiczek
- Ocet – 1 łyżka
- Olej – 1 łyżka
- Cukier – 1 łyżeczka
- Pietruszka – natka
- Papryka czerwona – 1 szt.
- Sól
Jak przygotować śledzia?
Cebulę pokrój w kostkę, dopraw solą, cukrem i octem. Wymieszaj i ułóż na półmisku. Ogórki kiszone również pokrój w kostkę i ułóż je jako kolejną warstwę. Wymoczone wcześniej śledzie pokrój na pół i owiń nimi połówkami jajek. Ułóż je na półmisku. Całość udekoruj majonezem, natką pietruszki i paskami czerwonej papryki.
Ryba po grecku bez glutenu
Mamy dla Ciebie jeszcze jeden pomysł na danie rybne bez glutenu – ryba po grecku z pysznym pomidorowym sosem. Palce lizać!
Składniki na sos:
- Cebula – 1 szt.
- Por – 1 szt.
- Masło klarowane – 2 łyżki
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżki
- Sól, pieprz – do smaku
- Ziele angielskie – 4 szt.
- Liść laurowy – 3 szt.
- Woda – szklanka
Składniki potrzebne do zapieczenia ryby:
- Mrożone filety rybne – 3 lub 4 szt.
- Sok z cytryny
- Olej do smażenia
- Bezglutenowa bułka tarta – 6 łyżek
- Amarantus ekspandowany
Ryba po grecku krok po kroku:
Zapiekane ryby to nic trudnego. Postępuj jak z każdym innym filetem. Rozmrożoną rybę dopraw solą i sokiem z cytryny, po czym obtocz w panierce z bułki tartej i amarantusa. Smaż na rozgrzanym oleju. Odsączone z oleju ułóż na półmisku.
Warzywa dokładnie umyj i pokrój: pora w krążki, cebulę w kostkę, a resztę zetrzyj na dużych oczkach. Na patelni z rozgrzanym masłem podsmaż cebulę z porem, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Dopraw je zielem angielskim i liściem laurowym. Tak przygotowaną mieszankę zakryj pokrywką i duś kilka minut. Jeśli warzywa nie puściły dużo soku, podlej je nieco wodą. Na sam koniec dodaj koncentrat pomidorowy.
Wigilijny deser bez glutenu
Każda kolacja wigilijna musi zakończyć się słodkim akcentem. Jednym z tradycyjnych deserów jest kutia przygotowywana na pszenicy. Z racji obecności glutenu składnik ten należy zastąpić innym. W zamian możesz użyć kaszy jaglanej bezglutenowej lub gryczanej. Polecamy gryczaną, ale składnik ten możesz dobrać wedle uznania.
Kutia bezglutenowa
Składniki:
- Kasza gryczana – najlepiej niepalona – 200 g
- Woda lub dowolne mleko roślinne – 400 ml
- Mielony mak 100–200 g
- Orzechy włoskie - 120 g
- Migdały blanszowane – 60 g
- Rodzynki – 100 g
- Suszone śliwki bez pestek – 100 g
- Śmietanka 30 lub 36 % – 150 ml
- Ksylitol – 60 g
- Miód – do smaku
- Kandyzowana skórka pomarańczy – 1 łyżka
- Mielona wanilia – pół łyżeczki
Przygotowanie:
Kutia jest jednym z najprostszych deserów, ale wymaga nieco czasu. Na sam początek ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Możesz to zrobić na wodzie lub mleku. Następnie pokrój wszystkie składniki – orzechy, migdały, śliwki i wymieszaj z makiem oraz kaszą. Posłodź tyle, ile lubisz, a następnie dodaj śmietanki, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wstaw do lodówki, a na stół podawaj schłodzoną.
Migdałowe ciastka
Na sam koniec jeszcze jedna propozycja słodkości – migdałowe ciastka. Banalnie prosty przepis i doskonały smak. Spróbujcie.
Składniki:
- Mielone migdały – 120 g
- Bezglutenowa mąka na ciasteczka – 200 g
- Mąką ryżowa Bezgluten - 50 g
- Mąka jaglana Bezgluten - 50 g
- Masło 100 g
- Żółtko 2 szt.
- Cukier 80 g
- Bezglutenowy proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
- Cukier waniliowy – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Mąki, migdały, cukier i proszek do pieczenia wsyp do miski. Dodaj schłodzone masło i jajka, po czym szybko wyrób jednolitą masę. Jeśli ciasto nie ma odpowiedniej konsystencji, dodaj odrobinę wody lub mąki ryżowej. Gotowe ciasto owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do lodówki. Po upływie dwóch godzin rozwałkuj ciasto i wytnij świąteczne kształty. Ciasteczka piecz w temperaturze 180°C przez ok. 12 min.
To już koniec naszego bezglutenowego menu na Wigilię. Wszystkie składniki pozbawione glutenu znajdziecie w sklepie z żywnością bezglutenową. Są łatwo dostępne, więc szybko zgromadzicie niezbędne produkty. Smacznego!
Skomentuj artykuł