Czy celiakia może ujawnić się w dorosłym wieku?

Czy objawy celiakii mogą się pojawić u osoby dorosłej? Odpowiedź znajdziesz w naszym poradniku!

Celiakia to choroba, w wyniku której po spożyciu glutenu układ immunologiczny atakuje własne komórki. Z czasem prowadzi to do zaniku kosmków jelitowych i szeregu powikłań, które temu towarzyszą. Czy objawy choroby mogą ujawnić się dopiero w dorosłym wieku?

Kiedy pojawiają się pierwsze objawy celiakii i jak je rozpoznać?

Tak naprawdę celiakia, czyli choroba trzewna może ujawnić się w każdym wieku. Pojawia się zarówno u dzieci, do których diety zostaje włączony gluten, jak również u nastolatków, czy osób starszych. Objawy choroby mogą pojawić się również podczas ciąży, po przebyciu infekcji (np. zakażenia bakteriami z rodzaju Campylobacter, czy rotawirusami), a także w wyniku stosowania wybranych leków (np. długotrwałej antybiotykoterapii, niesteroidowych leków przeciwzapalnych), czy silnego stresu.

Jak rozpoznać objawy choroby? Niepokojącymi sygnałami są m.in. bóle brzucha, biegunki (tłuszczowe lub wodniste) i wzdęcia po spożyciu glutenu, a także zmniejszenie apetytu i spadek masy ciała. Niektóre z nich są na tyle nieswoiste, że mogą zostać przez Ciebie powiązane z innymi problemami.

Diagnostyka celiakii

W celu rozpoznania celiakii konieczne jest zgłoszenie się do lekarza i wykonanie odpowiednich badań m.in.:

  • serologicznych z krwi (transglutaminazie tkankowej w klasie IgA, całkowitego poziomu przeciwciał IgA),
  • biopsji jelita cienkiego,
  • badań genetycznych.

Ostatnie z wymienionych zalecane są przede wszystkim osobom, które mają większe ryzyko zachorowania na celiakię. Należysz do nich, jeśli masz krewnego pierwszego stopnia, który zmaga się z chorobą trzewną, a także cierpisz na chorobę autoimmunologiczną. Poza tym do grupy podwyższonego ryzyka należą osoby z zespołem Downa lub Turnera.

Jak wygląda leczenie po rozpoznaniu celiakii? Konieczne będzie włączenie do diety produktów bezglutenowych. Odpowiednio zbilansowany jadłospis jest podstawą leczenia. Musisz stosować go przez całe życie, ale bez obaw – wybór produktów pozbawionych glutenu jest bardzo duży. Bez problemu znajdziesz swoje ulubione bezglutenowe makarony, czy pieczywo.

Pełnoobjawowa, nietypowa, bezobjawowa, czyli 3 różne postacie celiakii

Objawy choroby mogą pojawić się nagle lub rozwijać się stopniowo. Wyróżnia się 3 postacie celiakii: pełnoobjawową (nazywaną również jawną lub klasyczną), bezobjawową oraz nietypową.

  • Klasyczna – najczęściej pojawia się u dzieci, a także kobiet w ciąży i osób starszych. Objawia się m.in. przewlekłą biegunką, bólami brzucha, spadkiem masy ciała i zwiększeniem obwodu brzucha. W przypadku dzieci prowadzi również do zaburzeń wzrostu i rozwoju.
  • Bezobjawowa – mówi się o niej, gdy brak jest objawów, ale we krwi pojawiają się swoiste przeciwciała (IgAEmA).
  • Nietypowa – w jej przebiegu obserwuje się przede wszystkim objawy związane z zaburzeniami wchłaniania jelitowego. Należą do nich m.in. zmiany skórne (afty, opryszczkowe zapalenie skóry), zapalenie stawów, bóle kostno-stawowe, osteoporoza, niedokrwistość z niedoboru żelaza, a także zaburzenia neurologiczne.

Niezależnie od tego, która z nich zostanie zdiagnozowana, konieczne będzie wdrożenie diety opartej na produktach bezglutenowych. Nie wprowadzaj jej jednak od razu – najpierw zgłoś się do lekarza i ustal przyczynę. Wyeliminowanie glutenu przed wykonaniem odpowiednich badań może utrudnić postawienie właściwej diagnozy.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.