Czy gluten może być w lekach?

Czy osoby chore na celiakię powinny uważać na niektóre leki? Czy gluten w lekach może nam zaszkodzić? Sprawdź!

Czy gluten może być w lekach?

Osoby chore na celiakię muszą unikać nawet śladowych ilości glutenu w produktach spożywczych, dlatego sięgają po bezpieczne produkty bezglutenowe. Nie powinny jednak tracić czujności także wobec innych produktów, które spożywają, np. leków. Choć leki powinny być bezpieczne dla zdrowia, a nawet prowadzić do jego poprawy, obecność glutenu w ich składzie może doprowadzić do zaostrzenia objawów choroby trzewnej. O tym, skąd gluten może się znaleźć w lekach, przeczytasz w poniższym artykule.

W jakich lekach znajduje się gluten?

Oprócz substancji czynnych mających na celu wywołać odpowiednią reakcję organizmu, w lekach znajdują się substancje pomocnicze. Ich zadaniem jest utrzymać dany lek w odpowiedniej konsystencji lub formie, ułatwiają jego rozpad lub maskują nieprzyjemny smak czy zapach. Same nie wykazują aktywności farmakologicznej.

To właśnie w substancjach pomocniczych może znajdować się gluten. Do leków często dodawane są:

  • dekstryna,
  • maltodekstryna,
  • skrobia modyfikowana,
  • skrobia żelowa pochodząca z pszenicy.

Wielu producentów leków dodaje do swoich produktów także skrobię pszeniczną, która na pewno zawiera gluten. Czy jest on groźny dla osób z celiakią?

Ostatnimi czasy AOECS, czyli Stowarzyszenie Europejskich Towarzystw Osób z Celiakią (ang. Association of European Coeliac Societies) wydało oświadczenie, z którego jasno wynika, że leki dostarczane do Unii Europejskiej są bezpieczne dla osób z celiakią. Skąd ta pewność? Mianowicie ze śladowych ilości glutenu znajdujących się w lekach.

Farmakopea Europejska dopuszcza do użycia w lekach jedynie skrobię pszenną zawierającą 0,3% białka. Oznacza to, że obecność glutenu w takiej skrobi nie przekracza 100 ppm. Czyli leki ze skrobią pszenną zaliczałyby się do produktów zawierających bardzo małą ilość glutenu, ale nie bezglutenowych, które zawierają maksymalnie 20 ppm glutenu. Należy jednak wziąć pod uwagę, że ilość substancji pomocniczych w lekach jest bardzo niewielka, a przy dawkowaniu jednej tabletki dziennie lub nawet rzadziej przekroczenie bezpiecznej ilości glutenu jest wręcz niemożliwe.

Regulacje prawne dotyczące oznaczeń na lekach

Umieszczanie informacji ostrzegających przed zawartością glutenu na ulotkach leków nie jest obowiązkowe. Działania stowarzyszeń osób z celiakią dążą jednak do tego, aby taka informacja się pojawiła. Możesz więc znaleźć na niektórych ulotkach informacje typu: dany lek mogą stosować osoby z celiakią, lek zawiera skrobię pszenną lub leku nie powinny przyjmować osoby z celiakią.

Leki a nietolerancja glutenu - na co należy uważać?

Czy zatem przyjmowanie leków z substancjami pomocniczymi pochodzącymi ze zbóż glutenowych jest bezpieczne? Przy sporadycznym zażywaniu leków, np. leków przeciwbólowych, nie ma żadnego ryzyka. Czujność powinny zachować osoby, które chorują przewlekle i przyjmują codziennie lub nawet kilka razy dziennie po parę preparatów leczniczych. Jeśli jest taka możliwość, lepiej poprosić lekarza o inny lek z substancjami pomocniczymi bezpiecznymi dla osób z celiakią.

Informacje i regulacje, o których piszemy, dotyczą leków. Nie obejmują one suplementów diety, które podlegają innym normom prawnym. W ich przypadku należy dokładnie czytać ulotkę i unikać preparatów zawierających substancje pochodzące z pszenicy.

Zachowaj ostrożność także w stosunku do tzw. leków generycznych – odtwórczych, które często farmaceuci polecają jako tańsze zamienniki. Leki te zawierają te same substancje czynne, jednak skład substancji pomocniczych może się już różnić. Przed ich zakupem koniecznie przeczytaj skład leku lub zapytaj o niego farmaceutę.

Choć leki nie zawierają niebezpiecznej ilości glutenu dla osób z celiakią, to jednak należy zachować szczególną ostrożność w stosunku do zamienników oraz suplementów diety, które podlegają innym normom prawnym. Ostrożność powinny zachować także osoby z chorobami przewlekłymi przyjmujące wiele preparatów po kilka razy dziennie.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.