Czy gluten w diecie ma wpływ na wyniki sportowe?

Jaki wpływ ma dieta bezglutenowa na wyniki sportowe? Czy stosowanie jej może prowadzić do lepszej kondycji, wydolności czy przyrostu tkanki mięśniowej? O tym przeczytasz w dzisiejszym artykule.

Czy gluten w diecie ma wpływ na wyniki sportowe?

U osób cierpiących na nietolerancję glutenu lub celiakię obecność glutenu w diecie prowadzi do wielu negatywnych konsekwencji zdrowotnych, które mają wpływ na cały organizm. Z tego powodu nie dziwi fakt, że wpływa on również negatywnie na wyniki sportowe i ogólną wydolność organizmu. Czy jednak celiakia i nietolerancja glutenu jest dostatecznym powodem z rezygnacji aktywności fizycznej?

Czy nietolerancja glutenu i celiakia są przeciwwskazaniem do uprawiania sportu?

Osoby cierpiące na celiakię nieustannie borykają się z objawami ze strony układu pokarmowego, a przy nieleczonym schorzeniu także ze strony innych układów organizmu. W ich przypadku dieta bezglutenowa jest jedynym skutecznym sposobem na złagodzenie objawów choroby i przywrócenie komfortu życia.

Nieustanny wysiłek wkładany w utrzymanie dobrej kondycji organizmu sprawia, że wiele osób nie chce podejmować dodatkowego wysiłku fizycznego, który mógłby stać się zbyt dużym obciążeniem dla organizmu. Ponadto obawiają się niekomfortowych objawów ze strony układu pokarmowego podczas uprawiania sportu. Warto jednak wiedzieć, że dla zachowania dobrej kondycji organizmu, regularna aktywność fizyczna jest bardzo ważna.

Celiakia czy nietolerancja glutenu nie może być zatem przyczyną rezygnacji ze sportu zarówno w przypadku amatorów, jak i zawodowców.

Dieta wszystkich sportowców zarówno zdrowych, jak i z celiakią wygląda podobnie. Przede wszystkim wymaga przyjmowania większej ilości składników odżywczych i płynów. W przypadku osób nietolerujących gluten należy szczególną uwagę zwrócić na dobór odpowiednich produktów. Obejmuje to zarówno produkty śniadaniowe, jak i makarony oraz przekąski.

Negatywy wpływ glutenu w diecie na wyniki sportowe

Gluten znajduje się w niektórych zbożach, z kolei te można znaleźć w większości produktów spożywczych dostarczających sportowcom potrzebnych węglowodanów. W przypadku osób zdrowych jego obecność nie wpłynie negatywnie na organizm, tym samym nie przyczyni się do pogorszenia wyników sportowych. Inna sytuacja ma miejsce w przypadku osób nietolerujących gluten, uczulonych na niego czy cierpiących na chorobę trzewną.

U sportowców z niezdiagnozowaną celiakią, którzy nie wprowadzili diety bezglutenowej, można zaobserwować wiele objawów prowadzących do pogorszenia wyników sportowych m.in.:

  • zespół złego wchłaniania prowadzący do licznych niedoborów składników odżywczych,
  • niedokrwistość,
  • skurcze i atrofia mięśni, która bezpośrednio wpływa na zmniejszenie wydolności mięśni,
  • biegunka i problemy z utrzymaniem prawidłowej wagi czy niedobory białka utrudniające uzyskanie dobrych wyników sportowych,
  • szybka męczliwość,
  • pogorszenie koncentracji i ogólnej sprawności psychofizycznej.

Aby uniknąć tych objawów, niezbędna jest dieta bezglutenowa dla sportowca. Dlaczego warto ją prowadzić? Dzięki niej możesz uprawiać sport i walczyć o coraz lepsze wyniki bez przykrych dolegliwości.

Piramida żywieniowa dla sportowców wykluczających z diety gluten

Przejdźmy jednak do konkretów. Jak powinna wyglądać dieta dla osób uprawiających sport i wykluczających z posiłków gluten? W jej odpowiednim układaniu pomoże piramida żywieniowa, która określa proporcje pomiędzy poszczególnymi składnikami odżywczymi.

Podstawę piramidy, czyli produkty, których w diecie powinno być najwięcej, stanowią płyny. Odpowiednie nawodnienie jest kluczowe dla każdego sportowca. Dzięki niemu wpływasz na ogólną wydolność organizmu. Ponadto wraz z wodą mineralną dostarczasz niezbędnych składników mineralnych wpływających na gospodarkę elektrolitową organizmu. Dziennie powinieneś pić od 1,5 do 2 l wody i dodatkowo ok. 500 ml wody na każdą godzinę wysiłku fizycznego. Kawa i alkohole powinny być zredukowane do minimum.

Kolejnym piętrem w piramidzie są warzywa i owoce. Dziennie powinieneś zjadać ok. 360 g świeżych warzyw w trzech porcjach i 240 g świeżych owoców. Produkty te przede wszystkim dostarczają witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy.

Następnym piętrem są produkty zbożowe bezglutenowe i rośliny strączkowe. Produkty te przede wszystkim dostarczają ważnych dla każdego sportowca węglowodanów, które przemieniane są w energię. Produkty bezglutenowe kupuj jedynie ze sprawdzonych źródeł. W naszym sklepie z żywnością bezglutenową znajdziesz bezpieczne makarony z mąki bezglutenowej, a także produkty śniadaniowe. Warto wprowadzić do diety także rośliny strączkowe, bezglutenowe kasze i ryże.

Kolejnymi składnikami diety, które powinny pojawiać się w nieco mniejszej ilości, są zdrowe oleje i orzechy. Produkty te są z natury bezglutenowe, dlatego ich dobór nie powoduje większych problemów.

Na samym końcu znajdują się przekąski. Każdy sportowiec może pozwolić sobie na przekąski zarówno słodkie, jak i słone, szczególnie po jednostce treningowej. Wówczas nie stanowią większego obciążenia dla organizmu, a są dobrym sposobem na szybkie uzupełnienie spalonych kalorii. Bezpieczne dla osób z celiakią przekąski znajdziesz w naszym sklepie z żywnością bezglutenową.

Dieta bezglutenowa u sportowców chorych na celiakię lub nietolerancję może prowadzić do poprawy wyników sportowych przez eliminację negatywnych skutków choroby. W przypadku zdrowych sportowców nie ma dowodów na to, że dieta ta wpływa na większą wydolność organizmu.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.