Czy kasza gryczana ma gluten?

Czy kasza gryczana ma gluten? To pytanie zadaje sobie wiele osób cierpiących na nietolerancje glutenu i celiakię. Jest ona jedną z ulubionych odmian kasz goszczących na polskich stołach. Warto wspomnieć, że kasza gryczana, jak wiele innych ziaren, w naturalnym środowisku jest całkowicie bezglutenowym produktem. Może być jednak zanieczyszczona przez gluten w procesie produkcji i pakowania. W tym przypadku musimy być ostrożni i czytać wszystkie informacje od producenta. Produkty całkowicie bezglutenowe są certyfikowane i oznaczone odpowiednią informacją.

Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną? Kasza gryczana i gluten

Najczęściej spotykana jest kasza gryczana palona, która ma intensywny smak i zapach. Zdecydowanie więcej składników odżywczych otrzymamy jednak w wersji niepalonej, która nie podlega obróbce. Kasza gryczana niepalona jest jasna i lekko słodka. Oprócz błonnika znajdziemy w niej makroskładniki takie jak potas oraz witaminę E. Spożywanie kaszy gryczanej pozytywnie wpływa na koncentracje, oraz spokojny sen. Wszystkie kasze są do siebie bardzo podobne pod względem ilości i jakości składników odżywczych, jednak najlepiej wybierać te, które są jak najmniej przetworzone.

Kasze bezglutenowe i ich rodzaje

Kasze bezglutenowe stały się bardzo popularnym dodatkiem do dań śniadaniowych i obiadowych. Mogą grać również główna role w wielu przepisach. Jest to doskonała wiadomość dla osób z celiakią, które dzięki kaszom bez dodatku glutenu mogą cieszyć się smacznymi i zróżnicowanymi posiłkami.

Oprócz kaszy gryczanej możemy skorzystać również z innych produktów tego rodzaju. Doskonałym wyborem będzie kasza jaglana, owsiana, kukurydziana, komosa ryżowa lub amarantus. Wszystkie te produkty są bezglutenowe, jednak w procesie obróbki mogą zostać zanieczyszczone przez gluten. Na opakowaniu powinna być zawarta informacja od producenta, która zapewnia, że produkt jest całkowicie bezglutenowy.

Czy gryka ma gluten? Kasza gryczana a osoby z celiakią

Naturalna gryka nie ma glutenu. Do produktów dostaje się on poprzez procesy obróbki. Ryzyko zanieczyszczenia pojawia się już w momencie sadzenia gryki. Jeśli rośnie ona na tej samej ziemi, na której kiedyś wzrastały zboża glutenowe, może dojść do wzrostu samosiejek. Do zanieczyszczeń może dojść również wtedy, gdy maszyny obrabiają zarówno kasze, jak i produkty zbożowe z glutenem. Jeśli nie są odpowiednio czyszczone, możemy podejrzewać, że w opakowaniu znajdziemy większe lub mniejsze ilości tej substancji.

Kasza gryczana — czy ma gluten? Kiedy istnieje ryzyko zanieczyszczenia?

Kasze są jednym z najważniejszych składników pokarmowych, które znajdują w naszej diecie. Dostarczają składników odżywczych, ale też cennych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Są doskonałym wyborem dla osób będących na diecie bezglutenowej. Warto jednak zaznaczyć, że produkty bezglutenowe powinny posiadać odpowiednie certyfikaty i oznaczenia. W przeciwnym razie mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia osób z nietolerancją glutenu lub celiakią i wpłynąć na pogorszenie samopoczucia.

Sklep produkty bezglutenowe

Jak wyprodukować kaszę bez glutenu?

Produkcja kaszy bez glutenu rozpoczyna się już w momencie sadzenia ziaren. Bardzo ważne jest podłoże, które nie powinno rodzić wcześniej plonów zbóż glutenowych. Bardzo istotny jest również proces obróbki i pakowania. Maszyny, które zbierają plony, są dokładnie czyszczone, aby do ziaren gryki nie dostał się gluten. Tak samo jest w przypadku maszyn, które obrabiają ziarna w procesie produkcji. Pakowanie również powinno odbywać się w czystym otoczeniu. Ziarna bezglutenowe podlegają zwiększonej kontroli, która odbywa się dwukrotnie. Produkty w 100% bezglutenowe otrzymują certyfikat i są oznaczone przez producenta.

Jak przygotować kaszę gryczaną?

Kasze gryczana należy ugotować, dobierając odpowiednie proporcje wody na 100 gramów produktu. Aby była smaczna i nie straciła swoich cennych wartości, powinniśmy też kontrolować temperaturę wody i czas gotowania. Najczęściej są one podane na opakowaniach, dzięki czemu przygotowanie jest ułatwione. Przestrzeganie tych wytycznych pozwoli zachować wszystkie niezbędne składniki odżywcze.

Kasza gryczana bez glutenu — wartości odżywcze

Głównym składnikiem każdej kaszy jest skrobia, która sprawia, że posiłki z nich przyrządzane są pożywne i syte. Oprócz tego dostarczają dużą porcję zdrowych, złożonych węglowodanów, które pozwalają na uwalnianie energii przez cały dzień. W kaszach zawarte są witaminy z grupy B oraz witamina E, która jest naturalnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki i spowalniającym procesy starzenia komórek. Oprócz tego znajdziemy w nich bogactwo minerałów takich jak wapń, potas, cynk, żelazo i krzem.

W kaszach zawiera się cenne, roślinne białko, które dostarcza do organizmu szereg ważnych aminokwasów. Kasze są polecane nie tylko osobom z nietolerancją glutenu (wyłącznie produkty bezglutenowe z certyfikatem, wystarczy odwiedzić sklep bezglutenowy), ale również anemikom, cukrzykom, osobom z nadciśnieniem oraz problemami związanymi z funkcjonowaniem układu trawiennego.

Sklep produkty bezglutenowe

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.