Czy na pewno każdy ryż jest bezglutenowy?

Osoby chore na celiakię oraz cierpiące na nietolerancje pokarmowe powinny szczególnie dbać o swoją dietę. W przypadku stwierdzonej celiakii należy odstawić wszystkie produkty zawierające gluten. Wiele osób jest przerażonych wizją takiego sposobu odżywiania, jednak dieta bezglutenowa może być smaczna i pełnowartościowa. Jednym z popularnych produktów, które nie zawierają glutenu, jest ryż. Gluten może pojawić się w nim jednak jako odpad procesu produkcji/przetwarzania, dlatego warto wybierać sprawdzone produkty wysokiej jakości.

Czy ryż ma gluten?

Obecność glutenu w produktach spożywczych ma ogromne znaczenie w przypadku osób chorych na celiakię. Na opakowaniach wielu artykułów możemy zobaczyć informację, która mówi o możliwej zawartości tego składnika, nawet jeśli w teorii nie powinien go posiadać. Czy ryż zawiera gluten? Nie, ryz jest produktem bezglutenowym, odpowiednim dla osób z chorobami układu pokarmowego i nietolerancjami. Warto jednak stosować się do pewnej zasady: nie kupować ryżu w woreczkach.

W procesie obróbki przechodzi on przez różne maszyny, w których są przetwarzane także produkty zawierające gluten. Może się okazać, że do opakowania trafia wystarczające ilości tego składnika, aby spowodować stan zapalny u osoby ze zdiagnozowana chorobą. Aby mieć pewność, że produkty, które spożywamy, nie zawierają glutenu, warto odwiedzić sklep bezglutenowy. Dobre produkty będą oznaczone jako ryż bezglutenowy. Istnieje również wiele odmian kasz, które nie zawierają glutenu i mają wiele substancji odżywczych, np. kasza jaglana, amarantus czy kasza gryczana.

Skąd w ryżu bierze się gluten?

W naturalnym środowisku ryż jest produktem w pełni bezglutenowym i bezpiecznym dla osób z nietolerancją pokarmową. Ryż, tak samo, jak różnego rodzaju ziarna, np. pszenica czy jęczmień, przechowywany jest w tym samych halach i obrabiany przez te same maszyny. W opakowaniu z ryżem mogą znaleźć się zanieczyszczenia w postaci ziaren glutenowych lub pyłu mącznego. W przypadku roślin strączkowych również zostaniemy ostrzeżeni o możliwej obecności glutenu, mimo że same w sobie nie są one szkodliwe.

Gluten a ryż w woreczkach

Kupowanie i gotowanie ryżu w woreczkach stwarza o wiele większe zagrożenie obecnością glutenu niż spożywanie ryżu pakowanego jednolicie. Bardzo często ziarenka obecne w torebkach są łamane, przez co ciężko odróżnić je od innych, które mogą być glutenowe. Najlepiej spożywać produkty, które mają na opakowaniach informacje, że są całkowicie bezglutenowe. Znakowanie towarów i ostrzeganie przed alergenami jest bardzo ważne zarówno dla producentów, jak i osób, które spożywają na co dzień ich produkty.

Sklep produkty bezglutenowe

Jakie składniki odżywcze znajdziemy w ziarenkach ryżu?

W zależności od rodzaju i koloru ryżu, jaki wybierzemy, będzie on miał różny indeks glikemiczny. Produkt ten jest źródłem węglowodanów, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Jest praktycznie pozbawiony tłuszczu, a w składzie ma też niewielki ilości białka. Warto wybierać jak najmniej przetworzone gatunki, np. ryż brązowy. Nie tylko zminimalizują skoki insuliny w organizmie i uregulują poziom glukozy, ale również maja wiele właściwości prozdrowotnych.

Jedna z nich jest zmniejszenie ryzyka występowania chorób serca i układu krwionośnego. Dzięki zawartym w składzie ligninom ryż może zmniejszać poziom złego cholesterolu i obniżać ciśnienie tętnicze. Jest polecany nie tylko dla osób z dietą bezglutenową, ale również cukrzykom i pacjentom z hiperglikemią. Ziarna są włókniste, dzięki czemu odpowiednio sycą i regulują perystaltykę jelit poprzez zawartość błonnika pokarmowego.

Kiedy mamy pewność, że ryż jest bezglutenowy?

Pierwszym, najistotniejszym sygnałem o tym, że ryż nie zawiera glutenu, jest informacja od producenta zawarta na opakowaniu. Dlatego warto wybierać marki i produkty reklamujące się jako przyjazne osobom na dietach bezglutenowych.

Ryż jest elementarnym produktem dla osób będących na dietach pozbawionych glutenu. Wiele produktów na półkach sklepowych jest tworzonych na bazie tego ziarna. Jest to pożywienie na tyle uniwersalne, że można z niego stworzyć dania zarówno słodkie, jak i wytrawne. Doskonale sprawdza się jako dodatek do śniadania, obiadu i kolacji. Musimy pamiętać, że biały ryż, to najbardziej przetworzona forma. Jest on źródłem węglowodanów prostych, które nie sprzyjają zdrowej diecie osoby z celiakią.

W tym przypadku warto korzystać z produktów pełnowartościowych i jak najmniej przetworzonych. Zdrowsze odmiany to ryż brązowy, basmati w wersji brązowej, oraz ryż dziki. Występuje w nich duża ilość węglowodanów złożonych, dzięki czemu są sycące i pozwalają na powolne uwalnianie energii przez długi czas. Ryż jest również sycący i jednocześnie lekki, co stanowi ogromny atut.

Sklep produkty bezglutenowe

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.