Czy napoje zawierają gluten?

Wśród produktów zawierających gluten znajdują się także niektóre napoje. Jakich napojów osoby chore na celiakię powinny bezwzględnie unikać? A jakie z nich są bezglutenowe?

Czy napoje zawierają gluten?

Dieta bezglutenowa wymaga od osoby całkowitego wykluczenia glutenu z diety. Sięganie po produkty naturalnie bezglutenowe może jednak nie wystarczyć. Przez różnego rodzaju dodatki i zanieczyszczenie krzyżowe gluten może dostać się do produktów, w których nawet się ich nie spodziewamy. Dotyczy to także napojów. W jakich napojach znajduje się gluten? Które napoje bezglutenowe można pić do woli?

Czy kawa i herbata zawierają gluten?

Wiele osób nie wyobraża sobie poranka bez kawy z mlekiem. Najczęściej przygotowujemy sobie ją samodzielnie, jednak najbardziej zapracowane osoby kupują ją w kawiarniach lub na stacjach benzynowych. Czy jest to bezpieczne w przypadku osób nietolerujących glutenu?

Kawa i herbata są produktami naturalnie bezglutenowymi. Jednak to nie oznacza, że można je pić w dowolnej formie i z dowolnymi dodatkami. Dziś kawę serwuje się na wiele sposobów. Często dolewa się do niej mleka roślinne lub różnego rodzaju słodziwa zastępujące cukier. Wystarczy, że w kawiarni podaje się kawę z mlekiem roślinnym słodzonym słodem jęczmiennym, aby były nie do przyjęcia przez osoby na diecie bezglutenowej. Należy także uważać na wszelkiego rodzaju kawy trzy w jednym, w które mogą być zanieczyszczone glutenem podczas produkcji. Na diecie bezglutenowej zupełnie należy wykluczyć także kawę zbożową, która jest produkowana na bazie jęczmienia.

Podobnie jest z herbatą. Czysta herbata jest napojem bez glutenu, jednak już produkty aromatyzowane lub mieszanki herbaciane mogą zawierać gluten. Należy uważnie czytać etykiety produktów lub wybierać jedynie te z odpowiednim oznaczeniem przekreślonego kłosa, które są dostępne w naszym sklepie bezglutenowym.

Produkty bezglutenowe sklep

Przetwory mleczne – czy chorując na celiakię, możesz pić mleko i kefir?

Przetwory mleczne są bogatym źródłem wapnia i warto je uwzględniać w diecie także osób chorych na celiakię czy nietolerujących glutenu. Produkty mleczne naturalne nie zawierają glutenu. Należą do nich: mleko świeże i UHT, kefir, maślanka, śmietana, czy jogurt naturalny.

Jak z pewnością wiesz, nabiał dostępny jest pod tak wieloma postaciami, że osoby chore na celiakię przed jego zakupem powinny uważnie przeczytać etykietę. Jogurty sprzedawane są np. z różnego rodzaju dodatkami w postaci owoców, ale także płatków, które gluten mogą już zawierać. Należy uważać także na wszelkiego rodzaju desery mleczne czy napoje mleczne z dodatkiem słodu jęczmiennego.

Jeśli chcesz wzbogacić swój kefir czy mleko o słodki dodatek, wybieraj naturalne produkty mleczne i dodatki dodawaj samodzielne. Kefir ze zmielonymi, świeżymi truskawkami z pewnością będzie o wiele lepszy niż kupny i przede wszystkim bezpieczny.

Napoje bez glutenu, które możesz pić swobodnie!

Jakie są napoje bez glutenu, po które można sięgać w dowolnej ilości? Należą do nich oczywiście naturalna kawa i herbata, soki owocowe niedosładzane, najlepiej świeżo wyciskane. Oczywiście woda mineralna i źródlana jest zupełnie pozbawiona glutenu i warto ją pić w ilość około 2 litrów dziennie. Alternatywą dla herbaty dla osób na diecie bezglutenowej mogą stać się różnego rodzaju napary ziołowe. Z kolei od czasu do czasu możesz sięgnąć po alkohol bez glutenu.

Które napoje alkoholowe są bezglutenowe?

Dietę bezglutenową czasami można wzbogacić o przekąski i napoje alkoholowe. Oczywiście wszystko z umiarem. Jednak czy alkohol jest napojem bezglutenowym? Jak się okazuje nie każdy. Lepiej sięgnij po czysty alkohol np. wódkę, gin, rum, wino niż po popularne piwo.

Piwo wytwarzane jest na bazie słodu jęczmiennego, więc jest bezwzględnie zabronione dla osób na diecie bezglutenowej. Niektórzy producenci mają w swojej ofercie wyroby na bazie np. słodu owsianego, wówczas jest to produkt bezglutenowy. Osoby z celiakią mogą pić jedynie piwo oznaczone jako bezglutenowe. Należy także uważać na kolorowe drinki, które mogą zawierać cukier pochodzący ze słodu jęczmiennego.

Gluten może kryć się nie tylko w produktach mącznych. Zawierają go także niektóre napoje np. piwo na bazie słodu jęczmiennego czy kawa zbożowa. Osoby chore na celiakię powinny uważnie czytać skład także napojów mlecznych i wybierać jedynie naturalne kefiry, mleka i jogurty.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.