Czy owies zawiera gluten? Odpowiadamy

Coraz większy odłam populacji cierpi na różnego rodzaju nietolerancje pokarmowe. O ile większość z nich da się zniwelować poprzez wyeliminowanie pewnych składników codziennej diety, o tyle niektóre osoby zmagają się z niebezpiecznymi chorobami, jak np. celiakia. Wówczas niezbędne jest całkowite odstawienie wielu produktów, zwłaszcza tych, które zawierają gluten. Jest on przyczyną powstawania stanów zapalnych, które prowadzą do zniszczenia lub zaniku kosmków jelitowych odpowiedzialnych za prawidłowe wchłanianie składników odżywczych. Na szczęście żywność bezglutenowa jest coraz szerzej dostępna i całkowicie bezpieczna dla osób z opisywanymi dolegliwościami.

Owies a gluten — czy można spożywać go na diecie bezglutenowej?

Oczywiście nie ma przeciwwskazań do spożywania owsa i produktów owsianych na diecie bezglutenowej. Musimy jednak pamiętać, że należy wybierać produkty certyfikowane, w których producent zapewnia, że produkt jest całkowicie pozbawiony glutenu. W przypadku ogólnodostępnych mąk i ziaren, które nie zawierają na opakowaniu takiej informacji, powinniśmy uznać je za glutenowe. W przypadku osób z celiakią oraz silnymi alergiami pokarmowymi nawet śladowe ilości tego składnika mogą wywołać poważne zaburzenia pracy układu trawiennego i stany zapalne. Można również skorzystać z produktów alternatywnych, takich jak kasza jaglana, amarantus czy płatki jaglane.

Czy owies zawiera gluten? - spożywanie owsa przez osoby z celiakią

Owies jest zbożem, które w swojej naturalnej formie nie zawiera glutenu i jest w pełni bezpieczny dla osób z celiakią. Musi jednak być hodowany i obrabiany w odpowiednio dostosowanych warunkach, które pozwolą uniknąć zanieczyszczenia pokarmu glutenem. Do takich zanieczyszczeń dochodzi najczęściej w procesie produkcji lub podczas pakowania produktów. Właśnie dlatego zaleca się kupowanie żywności certyfikowanej, która ma informację od producenta na temat możliwej zawartości glutenu w składzie.

Bardzo istotny jest fakt, że do zanieczyszczenia owsa może dojść również w trakcie wzrostu. Na polach uprawnych mogą pojawiać się samosiejki zbóż glutenowych, które podczas zbiorów będą mieszały się z czystym ziarnem owsa. Każdy kolejny etap produkcji może powodować kolejne zanieczyszczenia, przez co w ostatecznej formie owies może mieć naprawdę wysoką zawartość glutenu. Aby mieć pewność, że spożywamy produkty w pełni bezglutenowe i certyfikowane, warto odwiedzić sklep bezglutenowy, w którym znajdziemy wiele alternatyw dla artykułów glutenowych.

Czy warto spożywać owies podczas diety bezglutenowej?

Każde urozmaicenie diety wzbogaca ją o dodatkowe składniki odżywcze. Zróżnicowanie produktów to podstawa zdrowej i zbilansowanej diety, dlatego warto spożywać owies i produkty owsiane na diecie bezglutenowej. Musimy oczywiście pamiętać o sprawdzaniu oznaczeń takich artykułów. Muszą być one w pełni bezglutenowe i bezpieczne dla osób, które nie tolerują glutenu.

Owies jest jednym z najbardziej wartościowych zbóż. Białka, które się w nim znajdują, są bogate w aminokwasy niezbędne do prawidłowego rozwoju mięśni. Oprócz tego zawiera błonnik pokarmowy, który reguluje perystaltykę jelit i pracę układu pokarmowego. Nie można również nie wspomnieć o zawartości wielu witamin i minerałów. Owies jest bogaty w magnez, żelazo, fosfor, wapń oraz witaminę E. Jest ona naturalnym przeciwutleniaczem, który pozwala obniżyć poziom złego cholesterolu i cukru.

Sklep produkty bezglutenowe

Jak wygląda produkcja owsa bezglutenowego?

Owies bezglutenowy został stworzony z myślą o osobach z nietolerancjami pokarmowymi oraz dla chorych na celiakię. Ze względu na wysokie ryzyko zanieczyszczenia ziaren owsa glutenem, jest ono uznane za zboże glutenowe, jednak coraz częściej są dostępne w wersji oczyszczonej i bezpiecznej.

Istotną zasadą jest wybranie miejsca pod uprawę owsa, na którym nie rosło wcześniej zboże glutenowe. Takie uprawy są kontrolowane podwójne, aby wykluczyć ryzyko zanieczyszczeń. Kombajny odpowiedzialne za przeprowadzenie zbiorów, muszą być wcześniej dokładnie wyczyszczone. Sam proces przechowywania owsa i jego suszenia odbywa się w miejscach, które są przeznaczone jedynie dla tego gatunku. Przestrzegane są również normy higieny w transporcie, dzięki czemu eliminuje się ryzyko zanieczyszczenia owsa glutenem w trakcie przewożenia. W ostatnim etapie przeprowadza się analizę, która potwierdza brak zawartości glutenu i bezpieczeństwo produktu.

Jakie przepisy można wykorzystać, będąc na diecie bezglutenowej?

Z owsa i produktów owsianych możemy stworzyć naprawdę dobre, zbilansowane posiłki. Jest wiele pomysłów i przepisów na owsianki, które wzbogacają naszą dietę w złożone węglowodany i zapas energetyczny. Z odpowiednio dobranymi dodatkami mogą tworzyć naprawdę smaczne połączenia.

Mąka owsiana doskonale nadaje się do przygotowywania naleśników i omletów. Dodatkowo możemy piec z niej ciasta i lepić pierogi. Można ją łączyć z innymi rodzajami mąk bezglutenowych, aby nadać jej lepsze właściwości i lekkość. Warto również sprawdzić przepisy, które są dostępne na naszej stronie internetowej.

Sklep produkty bezglutenowe

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.