Czym są zanieczyszczenia krzyżowe i jak do nich dochodzi?

To właśnie zanieczyszczenia krzyżowe są powodem, dla którego osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu tak skrupulatnie dobierają produkty spożywcze. Za ich sprawą nawet produkty naturalnie bezglutenowe mogą stać się źródłem niebezpiecznego alergenu. Sprawdź, jak może dochodzić do zanieczyszczeń krzyżowych i jak ich unikać.

Zanieczyszczenia krzyżowe – co to jest?

Według definicji zanieczyszczenia krzyżowe to transmisja drobnoustrojów, bakterii i alergenów z produktów, na których były one obecne na inne produkty początkowo ich pozbawione wskutek kontaktu bezpośredniego lub pośredniego. Jest to niezwykle ważne w kontekście osób na diecie bezglutenowej. Już niewielka ilość glutenu może doprowadzić do bezobjawowego niszczenia kosmków jelitowych, co doprowadzi do stanu zapalnego lub od razu może wywołać objawy w postaci biegunek, wymiotów czy bólu brzucha. 

Do zanieczyszczeń krzyżowych dochodzi w domu, w którym mieszkają osoby zdrowe i osoby na diecie bezglutenowej. Jedynie skrupulatna higiena i świetna organizacja sprzętu kuchennego pozwoli ich uniknąć. Niestety do zanieczyszczenia glutenem może dojść także w zakładzie produkcyjnym. Wówczas produkty, które nie miały prawa zawierać glutenu jak choćby ryż, mogą stać się jego źródłem. 

Zanieczyszczenia krzyżowe w domu i zakładzie produkcyjnym

Jak dochodzi do zanieczyszczeń krzyżowych? Wystarczy, że w tym samym zakładzie produkcyjnym produkuje się produkty bez glutenu, jak i te, które go zawierają. Alergen wówczas przechodzi z jednych na drugie za pośrednictwem maszyn, akcesoriów czy choćby unosząc się w powietrzu, jak w przypadku mąki pszennej. Wystarczy mały podmuch wiatru, aby wznieść ją w powietrze.  

Każdy producent ma obowiązek w składzie produktu zawrzeć informację o potencjalnej obecności alergenu. Z tego powodu niezwykle ważne jest uważne czytanie etykiet. 

Niestety do zanieczyszczeń krzyżowych może dojść także w kuchni. Wystarczy, że nie każdy z domowników jest na diecie bezglutenowej. Na przykład w jednym tosterze pieczony jest chleb zwykły i chleb tostowy bezglutenowy. Okruszki mieszają się i zalegają w szczelinach urządzenia, aby później osiąść na produkcie bezglutenowym. 

Tak samo można dopuścić do zanieczyszczeń krzyżowych, trzymając w jednym chlebaku pieczywo bezglutenowe i zwykłe, krojąc na jednej desce produkty bez glutenu i te zawierające gluten. Nawet używając piekarnika z termoobiegiem, możesz doprowadzić do zanieczyszczenia. Funkcja ta uruchamia wiatrak, który może spowodować uniesienie się mąki pszennej i osadzenie się jej na ścianach czy innych elementach piekarnika. Podczas pieczenia ciasta bezglutenowego z włączoną funkcją termoobiegu ta sama mąka może osiąść na wypieku. Przerażające, prawda? Sposobem na to jest wyposażenie kuchni w podwójny sprzęt kuchenny – dwa chlebaki, dwie deski do krojenia – najlepiej szklane, czy dwa durszlaki i formy do ciast. Każdy sprzęt, który ma kontakt z żywnością, a którego struktura nie pozwala na bardzo dokładne umycie, powinien być oddzielony od żywności przeznaczonej dla osób na diecie bezglutenowej. 

Bezpieczne produkty bezglutenowe 

Zanieczyszczenia krzyżowe wymagają od osób z celiakią niezwykłej skrupulatności w doborze produktów do spożycia, a także wręcz wojskowego rygoru w organizacji kuchni. Najbezpieczniej jest kupować produkty w specjalistycznych sklepach z żywnością bezglutenową. Tylko wówczas masz pewność, że produkty nie będą zanieczyszczone alergenem. W sklepach stacjonarnych czy hipermarketach upewnij się, że produkt jest pozbawiony glutenu. Wybierając mąkę ważne, aby miała napis “mąka bezglutenowa”, choćby była zrobiona z ryżu. 

Zanieczyszczenia krzyżowe mogą spowodować, że po zjedzeniu nawet naturalnie pozbawionego glutenu produktu zaczniesz odczuwać przykre dolegliwości. Niestety dieta bezglutenowa należy do jednej z najtrudniejszych diet eliminacyjnych. Kupując produkty jedynie z pewnych źródeł, możesz mieć pewność, że nie zostały zanieczyszczone alergenem. 

Skomentuj artykuł

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.