Dieta bez cukru — jakie produkty bezglutenowe mają go najmniej?

Zarówno cukrzyca, jak i celiakia są chorobami, z którymi mierzy się coraz więcej osób. Obie, nieleczone mogą prowadzić do bardzo negatywnych, wyniszczających organizm konsekwencji, które bardzo często są nieodwracalne. W jaki sposób radzić sobie z celiakią, jeśli dodatkowo wykryto u Ciebie cukrzycę? Jakie mogą być konsekwencje nieprzestrzegania właściwej diety i czy całkowicie wyklucza ona słodkie przekąski? Wyjaśniamy!

Dieta bez cukru — jakie produkty bezglutenowe mają go najmniej?

Choć dieta bez cukru i glutenu nie należy do najprostszych, nie oznacza to, że musi być niesmaczna, czy monotonna. Wielu producentów produktów bezglutenowych ma już w swojej ofercie słodkie przekąski, które klasyczny cukier zastępują m.in. ksylitolem, czy maltitolem. Dzięki nim słodycze bez glutenu i cukru mają niski indeks glikemiczny, a więc bezpieczny dla diabetyków! Po jakie produkty zatem warto sięgnąć? Jak powinna wyglądać dieta bez cukru? Koniecznie sprawdź!

Dieta bezglutenowa przy celiakii i cukrzycy?

Dieta całkowicie wykluczająca gluten powinna zostać wprowadzona jedynie pod opieką lekarza i tylko w przypadku, gdy jest ona naprawdę niezbędna. Celiakia jest chorobą, która może wpłynąć negatywnie na nasze samopoczucie, jakość życia, a także zdrowie, objawiając się takimi dolegliwościami somatycznymi jak m.in.:

  • bule brzucha,
  • przewlekłe wzdęcia,
  • biegunki,
  • nudności.

Niestety wśród osób cierpiące na nietolerancję glutenu wywołaną celiakią, odnotowuje się również znacznie wyższe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Spowodowana jest najczęściej nieprzestrzeganiem spożywania zalecanej ilości produktów bogatych w tłuszcz i cukier, a także zbyt małą dawką ruchu.

Dieta bez cukru, podobnie jak dieta pozbawiona glutenu musi być zatem właściwie skomponowana, pod okiem lekarza lub dietetyka. Podaż energetyczna przy diecie cukrzycowej musi być skomponowana na podstawie indywidualnych zapotrzebowań wynikających z wieku, masy ciała, a także poziomu aktywności fizycznej.

Czy oznacza to, że dieta bez glutenu i cukru musi być nudna i pozbawiona drobnych przyjemności jak przekąski bez cukru i glutenu? Oczywiście, że nie! W internecie znajdziesz pełno gotowych przepisów na smaczne i co najważniejsze także bezpieczne desery bez glutenu, które nie wpłyną negatywnie na Twoje zdrowie. Coraz więcej producentów oferuje również słodycze bez glutenu i cukru, takie jak m.in. bezglutenowe biszkopty w belgijskiej czekoladzie bez cukru, czy klasyczne biszkopciki o niskim indeksie glikemicznym.

Czytaj etykiety słodyczy bezglutenowych

Oczywiście substancje słodzące, w tym cukier zawierają nie tylko tak oczywiste produkty bezglutenowe, jak desery, czy gotowe bezglutenowe ciastka bez cukru. Cukier niejednokrotnie znajdziemy także w nieoczywistych pozycjach jak chleb, bułki, a nawet makaron! Nie oznacza to jednak, że dieta bez cukru musi być ich całkowicie pozbawiona. Na szczęście dzisiaj produkty dla diabetyków i osób zmagających się z celiakią znajdziemy w licznych sklepach internetowych, a także niektórych sklepach stacjonarnych!

Doskonałym przykładem będą takie produkty bezglutenowe jak m.in. wspomniany wcześniej chleb w wersji bez dodatków cukru, za to ze zwiększoną ilością węglowodanów, błonnika i siemienia lnianego. Do innych często stosowanych składników o niskim indeksie glikemicznym zaliczamy również:

  • komosę ryżową,
  • ryż brązowy,
  • kaszę,
  • ciecierzycę,
  • amarantus,
  • mąkę gryczaną,
  • owies,
  • migdały,
  • orzechy.

Co ciekawe na indeks glikemiczny może mieć istotny wpływ nawet sama obróbka termiczna! Z tego powodu u osób zmagających się z cukrzycą zalecane jest gotowanie makaronu, kaszy czy warzyw na sposób „al dente”.

Nasze słodycze bez glutenu i bez cukru!

Pamiętaj, że zarówno celiakia, jak i cukrzyca nie muszą odbierać Ci przyjemności z jedzenia umilających wieczory z ulubioną książką, filmem, czy też spotkania towarzyskie przekąsek. Jeśli lubisz słodycze bezglutenowe, możesz pokusić się o przyrządzenie własnych słodkich deserów, na bazie substancji słodzących jak m.in. wspomniany wcześniej ksylitol, czy maltitol. W internecie znajdziesz pełno gotowych przepisów, które uwzględniać będą ograniczenia wynikające z obu przypadłości, dzięki czemu będą one całkowicie bezpieczne dla Twojego zdrowia. Pamiętaj jednak, że każdy przepis warto zweryfikować, upewniając się, że wymienione składniki znajdują się na liście produktów, które możesz zjeść.

Jeśli jednak nie przepadasz za pieczeniem, możesz również sięgnąć po nasze gotowe propozycje! Kruche, rozpływające się w ustach bezglutenowe ciastka bez cukru to tylko jedna z dostępnych opcji. Słodycze bez glutenu i cukru znajdziesz również pod postacią gotowych biszkopcików w belgijskiej czekoladzie, idealnych do kawy i herbaty, a także półproduktów takich jak biszkopty bezglutenowe bez dodatku cukrów, z których wyczarujesz aksamitne i co ważniejsze bezpieczne dla Twojego zdrowia tiramisu!

Słodycze bez glutenu i cukru? Znajdziesz je w naszym asortymencie! Pamiętaj, że żadna dieta nie musi być monotonna i nieciekawa. Sięgnij po gotowe propozycje lub stwórz własne, unikalne przepisy i ciesz się ulubionymi słodkościami bez negatywnego wpływu na Twoje zdrowie!

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.