Dieta bezglutenowa a mikroflora bakteryjna

Dowiedz się więcej na temat zależności pomiędzy mikroflorą jelitową a celiakią!

Celiakia jest nierozerwalnie związana z jelitami. To właśnie tam dochodzi do rozwoju stanu zapalnego na skutek spożycia glutenu. Jelita są miejscem zasiedlonym przez wiele bakterii i mikroorganizmów zarówno pożytecznych dla zdrowia człowieka, jak i chorobotwórczych. Wszelkie zaburzenia w mikroflorze jelitowej mogą doprowadzić do m.in. obniżenia odporności. Jaki wpływ ma celiakia na mikroflorę bakteryjną w jelicie?

Mikroflora jelitowa a dieta bezglutenowa

Mikroflora jelitowa pełni wiele ważnych dla zachowania zdrowia funkcji. Pożyteczne bakterie biorą udział w rozkładzie niestrawionych cząstek jedzenia. Stanowią także pierwszą linię obrony przed patogenami chorobotwórczymi. Na skutek nieleczonej celiakii dochodzi do stanu zapalnego w obrębie jelit, co nie pozostaje bez wpływu na stan mikroflory.

Według najnowszych badań osoby z celiakią i nietolerancją glutenu przestrzegające ściśle diety również mają zaburzoną mikroflorę jelitową. Produkują mniej immunoglobuliny A, która jest głównym przeciwciałem produkowanym w ludzkim organizmie.

Pacjenci z celiakią borykają się więc z zaburzeniami w obrębie mikrobioty jelitowej. Niestety do tej pory nie jest ustalone, czy zaburzenia te miały wpływ na rozwój celiakii, czy też są jej skutkiem. Z innych badań wynika, że nawet najlepiej zbilansowana dieta bezglutenowa nie jest w stanie przywrócić prawidłowego składu mikroflory jelitowej.

Jak wygląda mikroflora jelitowa u osób z celiakią? Wykazano w niej większy udział nieprzyjaznych bakterii z grup: Bacteroides, E. coli, Proteobacteria, Staphylococcus. Jednocześnie w większości przypadków miał miejsce niedobór pozytywnych bakterii: Bifidobacterium i Lactobacillus. Co ciekawe skład mikroflory jelitowej wpływa na konkretne objawy ze strony celiakii. Inne bakterie przeważają u osób z objawami ze strony jelit, a inne z objawami ze strony pozostałych narządów.

Czy na skład mikroflory jelitowej ma wpływ także dieta bezglutenowa ściśle oparta na produktach bezglutenowych? Jak się okazuje – tak. Przebadano osoby zdrowe na diecie bezglutenowej. Już po miesiącu jej stosowania zauważono mniejszą ilość Bifidobacteria i większy udział Enterobacteriaceae i E. coli. Żywność bezglutenowa może nie dostarczać odpowiedniej ilości błonnika – fruktany, który jest głównym pożywieniem dla bakterii.

Najnowsze zalecenia dotyczące suplementacji probiotycznej u osób z celiakią

Czym są właściwie probiotyki? To suplementy dostarczające organizmowi przyjaznych bakterii np. bakterii kwasu mlekowego Lactobacillus. Często zalecane są po antybiotykoterapii czy przy biegunkach. Bakterie probiotyczne można dostarczyć organizmowi z naturalnych źródeł w postaci kiszonek (ogórki kiszone, kapusta kiszona), jogurtów, kefirów i maślanek.

W przypadku osób z celiakią mogą stanowić ważne uzupełnienie diety bezglutenowej. Naukowcy sugerują, że probiotyki mogą prowadzić do zmniejszenia stanu zapalnego w jelitach wywołanego glutenem. Powodują także uszczelnienie bariery jelitowej w obecności tego białka, co również wpłynie pozytywnie na poprawę ich stanu i zmniejszenie objawów choroby. Zatem prawidłowo prowadzona probiotykoterapia może chronić chorego przed skutkami przypadkowego spożycia glutenu i prowadzić do remisji choroby.

Mikroflora jelitowa u osób z celiakią jest mocno zaburzona, co może prowadzić do problemów z trawieniem czy obniżenia odporności. Niestety dieta bezglutenowa nie chroni przed tym stanem, a nawet sama w sobie może prowadzić do wystąpienia zaburzeń. Jedynym rozwiązanie w tym przypadku może okazać się probiotykoterapia.

Skomentuj artykuł

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.