Dieta bezglutenowa w łuszczycy
Dieta bezglutenowa to sposób odżywiania, który polega na wykluczeniu glutenu. Eliminacja glutenu to główny sposób leczenia celiakii, ale uważa się, że może on wpływać korzystnie także na inne schorzenia, w tym na łuszczycę. Łuszczyca to choroba autoimmunologiczna, która daje uciążliwe objawy skórne. Jej leczenie polega na stosowaniu środków miejscowych w formie leków i fototerapii.
W niektórych schorzeniach oprócz farmakoterapii stosuje się też dietoterapię. Czy dieta w łuszczycy jest ważna? Istnieją przesłanki, że zmiana nawyków żywieniowych może złagodzić objawy choroby. Wśród diet mogących wspierać terapię łuszczycy wymienia się między innymi dietę bezglutenową. Z tego artykułu dowiesz się, czy warto stosować dietę bezglutenową w leczeniu łuszczycy oraz co warto jeść, aby załagodzić objawy skórne.
Czym jest łuszczyca?
Łuszczyca to jedna z najczęściej diagnozowanych dermatoz. Występuje u 1-5% populacji europejskiej. Jej przyczyny są nieznane. Do czynników wyzwalających zalicza się czynniki genetyczne, immunologiczne oraz środowiskowe takie jak infekcje, a w szczególności zakażenia paciorkowcem i gronkowcem, a także niektóre leki, ciąża i poród, menopauza, urazy skóry, alkohol i papierosy, stres i nieodpowiednia dieta.
Łuszczyca charakteryzuje się zaburzeniami naskórkowymi obejmującymi namnażanie się komórek, nieprawidłowe ich różnicowanie i stany zapalne. W ich wyniku na skórze pojawiają się wykwity, które mają postać grudek pokrytych charakterystyczną srebrzystą łuską. Na podstawie wyglądu zmian wyróżnia się kilka postaci morfologicznych łuszczycy:
- kropelkowata z dużą liczbą drobnych wykwitów,
- pieniążkowata z okrągłymi wykwitami na łokciach, kolanach, pośladkach, tułowiu i owłosionej skórze głowy,
- łuszczyca geograficzna, w której wiele wykwitów zlewa się w rozległe plamy.
Istnieją także ciężkie postacie łuszczycy o charakterze uogólnionym z ciężkim stanem zapalnym całego ciała — erytrodermia łuszczycowa, uogólniona postać łuszczycy krostkowej oraz łuszczyca stawowa, w której dochodzi do zajęcia stawów w dłoniach i/lub biodrach.
Leczenie łuszczycy polega głównie na stosowaniu miejscowych preparatów, rzadziej leków doustnych, których zadaniem jest usunięcie łusek, zmniejszenie odczynu zapalnego i podrażnień.
POLECANE PRODUKTY:
Jakie są ogólne zalecenia żywieniowe przy łuszczycy?
Niewłaściwe odżywianie jest jednym z czynników, który może spowodować pojawienie się zmian łuszczycowych. Z tego powodu wydaje się, że dieta w łuszczycy ma istotne znaczenie. Mimo to do tej pory nie powstały jednoznaczne wskazania żywieniowe dla osób z łuszczycą.
Do ogólnych zaleceń należą m.in. unikanie alkoholu, czerwonego mięsa, tłuszczów pochodzenia zwierzęcego oraz podrobów, a także wysoko przetworzonej żywności. Dieta powinna być bogata w antyoksydanty, selen i kwasy omega-3. Dieta w łuszczycy powinna obejmować także zwiększenie spożycia warzyw i owoców, a szczególnie tych bogatych we flawonoidy, karotenoidy i witaminę C.
Obserwuje się, że zmiana diety przez osoby dotknięte łuszczycą może wpłynąć korzystnie i łagodzić objawy. Ponadto zdrowe odżywianie w przypadku osób ze zmianami łuszczycowymi obniża ryzyko częstych powikłań, jakimi są schorzenia sercowo-naczyniowe. Jako diety w łuszczycy łagodzące przebieg choroby wskazuje się diety niskoenergetyczne, bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, diety wegetariańskie i bezglutenowe.
Łuszczyca a celiakia
W ostatnich latach pojawia się coraz więcej doniesień dotyczących związków celiakii z innymi chorobami o podłożu autoimmunologicznym. Zaobserwowano na przykład, że u dużej części osób z łuszczycą występuje podwyższony poziom przeciwciał IgA i IgG przeciwko gliadynie, która jest białkiem glutenowym. Może to sugerować współwystępowanie choroby trzewnej.
Istnieją pojedyncze badania wykazujące znaczną poprawę stanu skóry osób chorych na łuszczycę z przeciwciałami IgA i IgG po zastosowaniu diety bezglutenowej. Ze względu na częste współwystępowanie celiakii i łuszczycy, zasadne więc wydaje się spożywanie przez chorych na łuszczycę żywności bez glutenu.
Przy zmianach łuszczycowych warto przeprowadzić diagnostykę w kierunku celiakii. Działania prowadzące do cofnięcia zmian w jelicie, polegające na eliminacji glutenu mogą znacząco wpłynąć na poprawę stanu zdrowia oraz skóry. Dieta bezglutenowa w łuszczycy może więc stanowić skuteczne wsparcie w leczeniu farmakologicznym.
Dieta bezglutenowa w łuszczycy
Dieta bezglutenowa oparta na produktach niezawierających pszenicy, jęczmienia i żyta powoduje złagodzenie i cofnięcie się zmian zapalnych w jelicie oraz odbudowę nabłonka. Usprawnienie wchłaniania wpływa na poprawę zdrowia oraz samopoczucia.
Łagodzenie zmian łuszczycowych oraz utrzymanie okresu remisji to główne cele terapii. Kiedy zastosować dietę bezglutenową w łuszczycy? Gluten warto wykluczyć, kiedy istnieją podejrzenia współwystępowania choroby trzewnej. Sensownym wskazaniem do diety bez glutenu w łuszczycy jest obecność przeciwciał IgA i IgG.
Co jeść na diecie bezglutenowej w łuszczycy?
Głównym założeniem diety bezglutenowej jest eliminacja glutenu, dlatego wyklucza ona większość popularnych produktów zbożowych. Ponadto gluten dodawany jest często do produktów wysokoprzetworzonych. Dlatego warto kupować produkty bezglutenowe w specjalnych sklepach — to daje pewność, że nie zawierają one szkodliwych dodatków.
W sklepach dostępny jest szeroki wybór żywności bez glutenu. Można także skorzystać z gotowych przepisów bezglutenowych, które pomogą przygotować zdrowe i smaczne potrawy.
Dieta bezglutenowa w leczeniu łuszczycy powinna opierać się na żywności bez glutenu oraz produktach szczególnie zalecanych przy łuszczycy, czyli przede wszystkim na dużej ilości owoców i warzyw, tłustych rybach morskich, orzechach, ziarnach i zdrowych tłuszczach.
Skomentuj artykuł