Gliadyna - co to jest, przeciwciała

Gliadyna jest zaliczana do białek prolaminowych. Występujące przeciw niej przeciwciała mogą powodować schorzenia w obrębie trzewi, ale również tarczycy. Jedna z powodowanych przez to chorób jest Hashimoto, które prowadzi do niedoczynności tarczycy. Jest to jedna z chorób autoimmunologicznych. Gliadyna jest jedna z substancji występujących w składzie glutenu. Jest to jedna z przyczyn różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych. Oprócz tego powoduje zanik wchłanialności jelit poprzez zanik kosmków jelitowych. Aby zmierzyć poziom wytwarzanych przeciwciał, warto zrobić test serologiczny, który wskaże parametry gliadyny IgA oraz IgG.

Co to jest gliadyna?

Gliadyna jako białko jest rozpuszczalna w alkoholu. Poprzez wiązanie z innym białkiem — gluteniną, tworzy gluten, który może powodować liczne nietolerancje pokarmowe oraz objawy chorobowe. Produktem, który zawiera najwięcej tego białka, jest pszenica, dlatego osoby chore na celiakie, powinny całkowicie wyrzucić ją ze swojej diety. W przeciwnym wypadku spożywanie glutenu może doprowadzić do choroby trzewnej. Gliadyna jest inaczej określana jako toksyczny element glutenu. Jest to substancja, która charakteryzuje się lepkością natomiast glutenina, z którą się miesza, jest elastyczna.

Jak interpretować wyniki badań dla przeciwciał gliadyny?

Brak przeciwciał IgG oznacza, że pacjent jest zdrowy. W przypadku ich wytwarzania organizm walczy z chorobą, co znaczy, że może ona się dopiero rozpoczynać lub jest w kolejnej fazie rozwoju. Podobnie jest z przeciwciałami igA, które nie występują u zdrowych osób. Ich poziom w przypadku osób z chorobami trzewnymi wynosi niemal 100%. W przypadku osób, u których celiakia została zdiagnozowana, a dieta bezglutenowa wdrożona, nie powinno się wykrywać obecności przeciwciał. Jeśli nadal występują w organizmie, jest to sygnał, że pacjent może nie przestrzegać zalecanej diety.

Czym są i jakie wyróżniamy przeciwciała przeciw gliadynie?

Przeciwciała przeciw gliadynie są obecne w organizmie w momencie, gdy trafia do niego uczulające białko. Jest to odpowiedź systemu immunologicznego na zagrożenie spowodowane obecnym ciałem w organizmie. Wytwarzane przeciwciała prowadzą do powstawania stanu zapalnego, który ma negatywny wpływ na błonę śluzową jelita cienkiego. Może prowadzić do zaniku kosmków jelitowych i ograniczenia lub braku wchłanialności jelita cienkiego. Gdy organizm wytwarza przeciwciała, mogą pojawić się następujące objawy: biegunka, wzdęcia, bóle brzucha, wymioty. Towarzyszy im podwyższona temperatura ciała i ogólne osłabienie oraz objawy skórne, np. owrzodzenie lub przesuszenie skóry.

Przeciwciała przeciw gliadynie podejmują próbę zwalczenia szkodliwego elementu z układu trawiennego. Taka próba powoduje stan zapalny, którego skutkiem jest zniszczenie kosmków jelitowych w jelicie cienkim. Odpowiadają one za wchłanianie substancji odżywczych do komórek, dlatego konsekwencją jest ich niedożywienie i niedobory witaminowe. Skutkiem ubocznym są również dolegliwości trawienne, takie jak biegunka czy ostre bóle trzewi.

Jak wygląda badanie na normy przeciwciał?

Do badania wykorzystuje się pobraną z żyły krew pacjenta. Takie badanie kosztuje około 100 złotych i można je wykonać praktycznie w każdym laboratorium. Czas oczekiwania na wynik to około 14 dni. Nie ma potrzeby robienia tego badania na czczo, warto jednak pół godziny wcześniej wypić szklankę wody. Przed wykonaniem badania nie powinniśmy unikać produktów zawierających gluten. W przeciwnym razie jego wynik może okazać się fałszywy.

Badania na obecność przeciwciał wykonuje się u osób z podejrzeniem celiakii. Oprócz tego poddawane są im osoby, które są w grupie ryzyka, tzn. mają do tego genetyczne predyspozycje. Ostatnią grupą są osoby, u których stwierdzono chorobę i wdrożono leczenie. Mają one na celu potwierdzenie skuteczności wprowadzonej diety bezglutenowej.

Dlaczego warto badać przeciwciała przeciw gliadynie?

Pierwszym i najważniejszym powodem, dla którego warto badać poziom gliadyny w organizmie, jest wykluczenie lub potwierdzenie nietolerancji pokarmowych. Chodzi tu głównie o nietolerancję glutenu, który może prowadzić do rozwoju choroby zwanej celiakią. Takie badanie pozwala wykryć namnażające się przeciwciała i zlokalizować ich przyczynę. Dzięki badaniu przeciwciał można ocenić, jak przebiega choroba oraz jaki jest jej rodzaj. Pozwala ono również na sprawdzenie, czy podjęte leczenie przynosi zamierzone skutki. Leczeniu celiakii sprzyja żywność bezglutenowa. Osoby, u których już została stwierdzona celiakia, powinny regularnie wykonywać takie badania.

Badanie poziomu przeciwciał przeciw gliadynie to wstępna część diagnostyki w dziedzinie celiakii i chorób trzewnych. Aby potwierdzić jej występowanie, bardzo często zleca się dodatkowe badania, np. badanie histopatologiczne wycinka ściany jelita cienkiego. Jest ono dokładniejsze i pozwala sprawdzić poziom zaniku lub uszkodzenia kosmków jelitowych.

Jaki jest wpływ gliadyny na tarczycę, celiakię i inne schorzenia?

Niektórzy naukowcy przypisują nietolerancję glutenu i spowodowane nimi choroby z zaburzeniami pracy tarczycy. Jedną z chorób, które mogą w wyniku tego powstawać jest Hashimoto. Współwystępowanie tego schorzenia u osób z celiakią wynosi według badań około 30%. Dieta bezglutenowa w tym przypadku nie poprawi wyników badań tarczycowych, jednak może korzystnie wpłynąć na działanie systemu immunologicznego pacjenta.

Występowanie przeciwciał może prowadzić do stanów zapalnych nie tylko w obrębie układu pokarmowego, ale również w mózgu i układzie nerwowym. Aby zatrzymać proces rozwoju stanów zapalnych, należy koniecznie wprowadzić dietę bezglutenową, która zatrzyma dostarczanie do organizmu gliadyny.

Celiakia aktualnie dotyczy około 1% populacji. Jest to nietolerancja, która występuje przede wszystkim u osób, które mają predyspozycje genetyczne do jej rozwoju. Niektóre przypadki są wynikiem zakażeń żołądkowo — jelitowych. Celiakia bardzo często towarzyszy cukrzycy typu 1. Doskonałym sposobem na leczenie tego schorzenia jest dieta bezglutenowa, która pozwala na szybsze gojenie stanów zapalnych spowodowanych przeciwciałami IgA i IgG.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.