Glifosat a celiakia - co warto wiedzieć?

Co to jest glifosat i jak wpływa na organizm człowieka? Odpowiedzi znajdziesz w dzisiejszym wpisie!

Glifosat to związek, który został uznany za rakotwórczy przez Międzynarodową Agencję Badań nad Rakiem. Coraz więcej dowodów wskazuje na to, że może przyczyniać się również do rozwoju innych chorób. Czym tak naprawdę jest glifosat, gdzie występuje i czy może mieć jakiś związek z celiakią?

Glifosat – co to jest?

Glifosat został zarejestrowany do użytku w Stanach Zjednoczonych już w 1974 roku. Jest herbicydem, czyli środkiem służącym do zwalczania chwastów. Mechanizm jego działania opiera się na zapobieganiu produkcji białek, które są niezbędne do wzrostu rośliny. Należy do substancji nieselektywnych, czyli tak naprawdę szkodzi wielu roślinom.

Pomimo tego, że jest on jednym z najpopularniejszych herbicydów stosowanych w USA, wzbudza wiele kontrowersji. Wszystko przez to, że jest szkodliwy nie tylko dla zwierząt zjadających rośliny, ale także dla ludzi.

Wpływ glifosatu na organizm człowieka

Jaki wpływ na Twój organizm może mieć spożywanie produktów, które zawierają ten związek? Zaobserwowano, że prowadzi to do podrażnienia skóry, oczu, gardła oraz nosa. Ponadto przypuszcza się, że zwiększa ryzyko występowania różnych chorób.

Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem uznała go za związek rakotwórczy. To jednak nie koniec – spożywanie produktów, które zawierają ten herbicyd, prawdopodobnie zwiększa ryzyko cukrzycy, choroby Alzheimera, autyzmu, a także problemów z płodnością. Coraz więcej mówi się również o tym, że przyczynia się on do coraz częstszego występowania celiakii.

Glifosat – w czym się znajduje?

Jak uniknąć skutków spożywania produktów zawierających ten związek? Może on występować w:

  • płatkach śniadaniowych,
  • batonach zbożowych,
  • pieczywie,
  • ciastkach,
  • mięsie zwierząt karmionych paszą z jego dodatkiem.

Jego potencjalnym źródłem są również inne produkty na bazie owsa, kukurydzy, soi, a także pszenicy. Dlatego, jeśli musisz stosować dietę bezglutenową, wybieraj wyłącznie produkty ze sprawdzonego sklepu z żywnością bezglutenową i stawiaj na te, które pochodzą z ekologicznych upraw.

Glifosat występuje nie tylko w produktach spożywczych. Może znajdować się również w tych, które zawierają bawełnę. Są to m.in. chusteczki i wkładki higieniczne, waciki, podpaski oraz tampony.

Jak wygląda dieta po zdiagnozowaniu celiakii?

W związku z tym, że pojawiają się doniesienia o tym, że spożywanie produktów z glifosatem może prowadzić do rozwoju celiakii warto wiedzieć trochę więcej na temat samej choroby. Charakteryzuje się ona nieodpowiednią reakcją układu odpornościowego, który zaczyna atakować komórki Twojego organizmu po spożyciu glutenu.

Po czym rozpoznać, że doszło u Ciebie do rozwoju choroby trzewnej? Obserwuj swój organizm i zgłoś się do lekarza, jeśli zaobserwujesz m.in. biegunki (wodniste lub tłuszczowe) spadek masy ciała i osłabienie apetytu, a także bóle brzucha. Jak najszybsze postawienie diagnozy jest bardzo ważne – nieleczona choroba prowadzi do zaniku kosmków jelitowych.

Jak wygląda dieta po diagnozie? Jeśli dowiesz się, że masz chorobę trzewną, będziesz musiał wyeliminować z diety wszystkie źródła glutenu. Na szczęście w sklepach znajdziesz coraz więcej produktów bezglutenowych, którymi z powodzeniem je zastąpisz. Bazują one m.in. na kukurydzy, ryżu, gryce i prosie. Produkowane są z nich zarówno makarony, jak i pieczywo oraz mąki. Dlatego nie musisz bać się, że dieta bez glutenu będzie monotonna i niesmaczna. Tak naprawdę dalej możesz jeść np. ulubione spaghetti, lasagne, czy ciasto, ale musisz użyć do ich przygotowania innych produktów.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.