Gluten a mózg – antagonista czy sprzymierzeniec?

Większość z nas wyniosła z domu przekonanie, że należy spożywać produkty zbożowe, które są jednym ze składników zdrowej i zbilansowanej diety. Ale czy dostarczanie do organizmu dużych ilości żywności bogatej w gluten jest dla nas, a w szczególności dla naszego mózgu, korzystne czy może wręcz przeciwnie?

Gluten a praca mózgu, czyli dlaczego warto sięgać po żywność bezglutenową?

W ostatnim czasie często są podejmowane dyskusje na temat glutenu i popularnej diety bezglutenowej. Przejście na nią nie zawsze jest podyktowane alergią. Czy zrezygnowanie z glutenu może przynieść korzyści dla naszego mózgu? Okazuje się, że tak, a dowodzą temu m.in. badania, które zostały przeprowadzone przez dra Davida Perlmuttera. Wynika z nich, że w XXI wieku wykorzystujemy do uprawy zbóż środki, które w poprzednich wiekach nie były znane, co nie jest bez znaczenia, jeśli chodzi o ilość zawartego w nich glutenu. Według badacza jego ilość jest wyższa blisko czterdziestokrotnie, niż miało to miejsce w przeszłości. Spożycie posiłku z dużą ilości glutenu powoduje, że momentalnie wzrasta nam poziom cukru we krwi, a to negatywnie wpływa na pracę mózgu. Czasami nawet nie zdajemy sobie sprawy z tego, że trudności z koncentracją, zaburzenia widzenia, a także nawracające migreny czy depresja, mogą być skutkiem spożywania nadmiernej ilości węglowodanów bogatych w gluten. Dlatego, żeby ograniczyć jego spożywanie, warto sięgać po produkty bezglutenowe, które są łatwo dostępne i mają przystępne ceny. W naszym sklepie z żywnością bezglutenową posiadamy wśród swojego asortymentu nie tylko podstawowe produkty, takie jak pieczywo bezglutenowe - różnego rodzaju chleby i bułki, mąki czy makarony (wstążki, nitki, muszelki, cyferki itd.), ale także smaczne przekąski. Dla łasuchów mamy pyszne ciasteczka i ciasta w proszku, np. pyszną karpatkę bez zawartości glutenu, dzięki czemu zaspokoimy potrzebę na słodkości, a nasz mózg będzie w lepszej kondycji.

W szczególności na baczności muszą się mieć wszyscy ci, u których zdiagnozowana została nietolerancja na gluten, ponieważ dostarczenie do organizmu nawet niewielkiej jego ilości może mieć niepożądane skutki, które nie ograniczają się wyłącznie do wysypki czy biegunki. Dzieje się tak ze względu na to, że w organizmie dochodzi do reakcji autoimmunologicznej, czyli produkcji przeciwciał, które mają za zadanie go niszczyć. W najgorszych wypadkach może wystąpić trwałe uszkodzenie układu nerwowego – jeśli nietolerancja na gluten nie zostanie odpowiednio wcześniej rozpoznana i nie zostaną wprowadzone do jadłospisu produkty bez glutenu.

Gluten dostarczany wraz z pożywieniem nie jest bez znaczenia dla kondycji naszego mózgu. Dlatego osoby zdrowe powinny ograniczyć jego spożywanie, a te, u których zdiagnozowano celiakię lub nietolerancję na gluten, muszą kategorycznie wyeliminować ten składnik ze swojej diety. W ten sposób unikną wielu problemów neurologicznych, które mógłby spowodować gluten.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.