Nieleczona celiakia - czym grozi?

Celiakia to schorzenie autoimmunologiczne polegające na nietolerancji glutenu. Choroba może dawać różnorodne objawy, często niespecyficzne, lub przebiegać całkowicie bezobjawowo. Skutkiem celiakii jest upośledzenie wchłaniania, które prowadzi do poważnych niedoborów i zaburzeń funkcjonowania nie tylko jelit, ale całego organizmu.

Choroba trzewna jest nieuleczalna, a jedyną skuteczną terapią jest stosowanie diety bezglutenowej. Powikłania celiakii to nie tylko degeneracja śluzówki jelita, ale wiele innych poważnych powikłań. Nieleczona celiakia wyniszcza cały organizm oraz znacznie zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwory układu pokarmowego i inne schorzenia takie jak osteoporoza czy anemia. Dowiedz się, czym grozi nieleczona celiakia i jakie są najczęstsze powikłania choroby trzewnej przy nieprzestrzeganiu zaleceń żywieniowych.

Celiakia — na czym polega proces chorobowy?

Celiakia to choroba o podłożu autoimmunologicznym. Osoby predysponowane genetycznie reagują nieprawidłowo na gluten, czyli białka zawarte w zbożach takich jak pszenica, jęczmień czy żyto. Kontakt z tymi substancjami wywołuje reakcję immunologiczną skierowaną przeciwko własnym tkankom. W efekcie niszczony jest nabłonek jelita cienkiego — kosmki jelitowe zanikają, a wchłanianie substancji odżywczych z przyjmowanych pokarmów zostaje zahamowane. Rozwija się tzw. zespół złego wchłaniania, a wraz z długotrwałym niedoborem substancji odżywczych upośledzeniu ulega praca wielu narządów i układów.

Wyróżnia się różne postacie celiakii:

  • klasyczna — z typowymi objawami złego wchłaniania takimi jak: biegunka, utrata masy ciała czy bóle brzucha,
  • nieklasyczna — w tej postaci także rozwija się zespół złego wchłaniania, ale występuje więcej objawów innych niż żołądkowo-jelitowe,
  • utajona — objawy są skąpe, niespecyficzne i trudne do wychwycenia,
  • bezobjawowa — z brakiem objawów klinicznych.

Aby zapobiec poważnym uszkodzeniom organizmu, istotna jest jak najwcześniejsza diagnoza i stosowanie diety bezglutenowej, która umożliwi odbudowę kosmków i przywróci funkcję jelitom.

Nieleczona celiakia — czy jest groźna?

Reakcja autoimmunologiczna o podłożu celiakalnym powoduje niszczenie nabłonka jelita, który traci swoje kluczowe funkcje. Nieleczona celiakia lub świadome nieprzestrzeganie diety bezglutenowej przez chorego powodują długotrwałe utrzymywaniu się takiego stanu. Dochodzi wówczas do zaburzenia wchłaniania i deficytów substancji odżywczych oraz witamin. Celiakia jest chorobą trudną do zdiagnozowania, a proces ten może trwać wiele lat. Dlatego tak ważne jest, aby znać objawy choroby, by móc skojarzyć je z celiakią i rozpocząć diagnostykę w jej kierunku.

Nieleczona celiakia jest bardzo groźna. Dlaczego? Ponieważ zaburzenia wchłaniania powodują nieodpowiednie zaopatrywanie organizmu w składniki odżywcze, co prowadzi do zaburzenia funkcjonowania organów i układów. Aktualnie temat nietolerancji glutenu jest obecny w przestrzeni publicznej, dzięki czemu coraz więcej osób ma szansę dowiedzieć się o chorobie, jaką jest celiakia oraz o jej objawach i konsekwencjach.

Powikłania celiakii

Nieleczona celiakia powoduje wiele konsekwencji zdrowotnych obejmujących nie tylko jelita, ale także inne narządy i układy. Grozi między innymi rozwojem osteoporozy, zaburzeń neurologicznych czy anemii. U chorych na celiakię stwierdzono także zwiększone ryzyko wystąpienia nowotworów układu pokarmowego. Do najczęściej stwierdzanych nowotworów jest chłoniak jelita cienkiego, czyli nowotwór związany z aktywnością komórek odpornościowych, a także takie nowotwory jak rak płaskonabłonkowy przełyku czy czerniak.

Zastanawiasz się, jakie powikłania ma celiakia? Nieleczona choroba trzewna może mieć wiele różnych konsekwencji, a do najważniejszych należą:

  • anemia,
  • niedobór witaminy K,
  • zapalenie naczyń,
  • osteoporoza,
  • reumatoidalne zapalenie stawów,
  • ograniczenie wzrostu,
  • neuropatia obwodowa,
  • padaczka,
  • depresja,
  • zaburzenia płodności,
  • skłonność do poronień,
  • cukrzyca typu I,
  • choroba Hashimoto,
  • nawracające afty.

Celiakia — jak zmniejszyć ryzyko powikłań?

Dla zminimalizowania poważnych powikłań celiakii istotna jest jak najszybsza diagnoza oraz wdrożenie leczenia polegającego na eliminacji glutenu z diety. To jedyny sposób, aby zmniejszyć negatywne konsekwencje, jakie niesie ze sobą nietolerancji glutenu.

Ścisłe stosowanie diety bezglutenowej powoduje zanik stanów zapalnych w jelicie i odbudowę kosmków. Wchłanianie substancji odżywczych zostaje przywrócone, a bezpośrednia przyczyna procesów degeneracyjnych w organizmie zostaje wyeliminowana. Okres odbudowy nabłonka jelita jest kwestią indywidualną, trwa zwykle od kilku tygodni do kilku miesięcy.

Sklep produkty bezglutenowe

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.