Produkty bez glutenu, które urozmaicą Twój jadłospis

Zastanawiasz się jak uchronić swój jadłospis od monotonii? Dieta bezglutenowa wcale nie musi być nudna. Zobacz nasze podpowiedzi!

Dieta bezglutenowa należy do jednych z najbardziej wymagających. Należy ściśle przestrzegać jej zasad i unikać glutenu w przygotowanych posiłkach. Nie oznacza to jednak, że dieta ta jest nudna i niesmaczna. W tym wpisie podpowiemy, w jaki sposób urozmaicić posiłki bezglutenowe.

Dieta bezglutenowa nie musi być nudna

Podstawą diety osób z chorobą trzewną są produkty bezglutenowe. Przy ich wyborze należy dokładnie czytać skład produktu i szukać na opakowaniu symbolu przekreślonego kłosa. Tylko wówczas masz pewność co do ich bezpieczeństwa. Sprawdzaj składy nie tylko produktów zbożowych. Zanieczyszczenie glutenem może dotyczyć także nabiału czy innych produktów, o których nawet byś nie pomyślał.

Lęk przed zanieczyszczeniem glutenem sprawia, że chorzy ograniczają swoją dietę do kilku sprawdzonych produktów. To jednak szybko prowadzi nie tylko do niedoborów witaminowych, ale także do poczucia zniechęcenia. W końcu każde nawet Twoje ulubione danie, jedzone na okrągło, w końcu Ci się znudzi.

Jak uchronić swój jadłospis od monotonii? Jak sprawić, aby dania bezglutenowe smakowały wyjątkowo, były aromatyczne i do złudzenia przypominały ich glutenowe odpowiedniki? To wcale nie jest trudne, wystarczy uzupełnić swoją spiżarkę o tych kilka produktów.

Produkty, które urozmaicą Twój jadłospis

Zacznijmy od śniadania. Co najczęściej wybierasz na ten posiłek? Z pewnością pieczywo bezglutenowe. Jeśli już Ci się przejadło i przestałeś rozróżniać chleb na bazie mąki kukurydzianej od chleba wieloziarnistego – czas na zmianę! Zamiast miękkiej kromki chleba prosto z opakowania, przygotuj pyszne grzanki! Wystarczy, że kromkę oprószysz delikatnie solą i bezglutenową słodką papryką, wrzucisz na patelnię z rozgrzanym olejem rzepakowym i schrupiesz z ulubionymi dodatkami. Od razu poczujesz różnicę!

Jeśli jednak częściej sięgałeś po płatki bezglutenowe owsiane czy jaglane – zastąp je pyszną bezglutenową Ricevitą z truskawką i bananem. Wystarczy zalać ją wodą. Smaczne płatki ryżowe są świetną propozycją także na drugie śniadanie.

Nie zapominaj o przyprawach i ziołach! Ich obecność w daniu skutecznie odmieni Twoje posiłki! Wielokrotnie zapominamy o tych niepozornych składnikach, szybko przygotowując sałatkę czy warzywa na parze. A jest to duży błąd. To właśnie one pozwolą Ci raz jeszcze rozsmakować się w dobrze znanych warzywach i mięsie. Do ziemniaków dodaj więc bezglutenową przyprawę do ziemniaków, a do swojej warzywnej sałatki pełnej zdrowych nasion i orzechów – szczyptę bezglutenowego oregano.

W jaki sposób przygotowujesz mięso na obiad? Czy wybierasz szybkie i bezpieczne gotowanie na parze, czy pieczenie w piekarniku? Z utęsknieniem wspominasz smak gęstych sosów zaprawionych mąką, czy pyszną panierkę? Nie musi tak być. Twoje danie może do złudzenia przypominać glutenowy posiłek. Wystarczy wybrać odpowiednie produkty.

Do pysznych polędwiczek użyj bezglutenowego sosu pieczeniowego. Urozmaici on nie tylko smak samego mięsa, ale także podanych do niego warzyw. Z kolei, jeśli jesteś entuzjastą tradycyjnie pieczonej piersi z kurczaka, do jej przygotowania użyj bezglutenowej panierki do drobiu. Nie musisz już z tęsknotą patrzeć na posiłki reszty swojej rodziny.

Żywność bezglutenowa wcale nie musi być nudna i niesmaczna. Zniechęcenie i strach często ograniczają Twój jadłospis do kilku znanych produktów i dań. Nie musisz wychodzić ze swojej strefy komfortu. Te same posiłki możesz przygotować na nowo z wykorzystaniem przypraw, sosów czy panierki do mięsa. Ich smak z pewnością odmieni Twój codzienny jadłospis.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.