Przepis na bezglutenowe leniwe na słodko i słono

Polska kuchnia obfituje w najróżniejsze dania mączne – od tradycyjnych pierogów po pyzy i leniwe. Na diecie bezglutenowej wcale nie musisz z nich rezygnować! Wystarczy czasami delikatnie zmodyfikować przepis. Tym razem mamy dla Was danie ekspresowe – leniwe w wersji na słodko lub na słono!

Przepis na leniwe bezglutenowe

Pierogi są jednym z najbardziej popularnych polskich dań, które zaczęły już rozsławiać tradycje kuchni polskiej za granicą. Ciasto wypełniają najróżniejsze nadzienia, tuż obok klasycznych wigilijnych pojawiają się z owocami, mięsem czy wegańskie z soczewicą. Każdy gotuje, jak mu smakuje. Jednak problem pojawia się, gdy nie mamy czasu na mozolne wyrabianie ciasta, a później nadziewanie każdego pieroga z osobna. Rozwiązanie? Leniwe pierogi zwane również kluskami.

Czym jest to danie? To nic innego jak ciasto na pierogi wymieszane z farszem – tutaj serem twarogowym. Wersja dla leniwych nie tylko smakuje doskonale, ale już w 20 min jest w stanie pojawić się na naszym stole. To, jakie wybierzesz do nich dodatki, jest już Twoim wyborem. Możesz polać je bitą śmietaną bądź okrasić tłuszczem i odrobiną skwarków lub bułką tartą z odrobiną masła. W naszej wersji dania użyjemy mąki bezglutenowej

Oto czego będziesz potrzebować:

Jak zrobić leniwe bezglutenowe?

Najpierw należy twaróg zmiksować. Do tego możesz użyć zwykłego blendera. Jeśli będzie trudno uzyskać gładką masę, możesz dodać odrobinę jogurtu naturalnego. Następnie na stolnicę lub deskę wysyp troszkę mąki – najlepiej ryżowej, dzięki temu ciasto nie będzie się lepiło do blatu. Wyłóż na nią ser, zrób w nim niewielki dołek i wbij do niego jajko. Dodaj ok. 1/3 łyżeczki soli. Dodaj wszystkie 3 rodzaje mąki i zacznij ugniatać ciasto, aż jego konsystencja będzie jednolita. Kolejne kroki mogą nieco przypominać przygotowanie kopytek. Całe ciasto podziel na trzy części. Z każdej z nich uformuj wałek, delikatnie go przyklep i pokrój w poprzek tak, aby uzyskać foremne kluseczki. Wrzuć leniwe do lekko posolonego wrzątku i gotuj przez ok. 3-4 minuty.

Ułóż kluseczki na talerzu i podawaj z ulubionymi dodatkami. Doskonale pasują do nich również różnego rodzaju sosy, które możesz znaleźć w sklepie z żywnością bezglutenową. Pamiętaj, aby w wersji dla osób z celiakią używać jedynie produktów bezglutenowych ze sprawdzonego źródła.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.