Sylwestrowe przekąski bez glutenu

Żadna impreza sylwestrowa nie może obejść się bez dwóch rzeczy – szampana i pysznych przekąsek. Dziś mamy dla Ciebie garść pomysłów na bezglutenowe przekąski.

Żadna impreza sylwestrowa nie może obejść się bez dwóch rzeczy – szampana i pysznych przekąsek. Dziś mamy dla Ciebie garść pomysłów na bezglutenowe przekąski. Pamiętaj, aby postawić je z dala od glutenowych dań lub przykryć przezroczystą pokrywką. Dzięki temu unikniesz zanieczyszczenia glutenem.

Bezglutenowe koreczki

Koreczki są dobre na każdą okazję. To niewielkie kolorowe przekąski, które można schrupać na jeden raz. Poniżej znajdziesz przykładowe składniki, które możesz do nich wykorzystać. 

Składniki:

  • Pieczywo bezglutenowe
  • Kabanosy
  • Szynka
  • Salami bezglutenowe
  • Ser żółty lub mozzarella
  • Czarne oliwki 
  • Papryka – różne kolory
  • Ogórek
  • Czerwona cebula
  • Pomidory koktajlowe
  • Majonez i ketchup

Przyprawy:

  • Czarny sezam
  • Czarnuszka
  • Kolorowy pieprz
  • Bazylia

Jak zrobić koreczki?

Teraz wystarczy, że użyjesz swojej fantazji. Masz do dyspozycji tak wiele składników, o tak różnorodnych kolorach, że możesz dobierać je wedle uznania, smaku czy koloru. Doskonale sprawdzą się zarówno koreczki jednokolorowe np. wykonane z chleba, czerwonej papryki, pomidorka koktajlowego, salami i przystrojone ketchupem. Ale równie dobrze będą smakowały koreczki z całą gamą kolorów i na sam koniec posypane kolorowym pieprzem. 

Paluchy chlebowe 

Pyszne paluchy chlebowe to pomysł na bardziej sytą przekąskę. Do ich wykonania wykorzystujemy mąkę bezglutenową i suszone drożdże. Zawinięty w środku sos możesz dobrać według swojego smaku. 

Składniki:

  • Mix mąk do pieczenia bezglutenowego pieczywa – 200 g 
  • Sól – pół łyżeczki
  • Suszone drożdże bez glutenu – 5 g
  • Letnia woda – 180 g
  • Olej – 1 łyżka
  • Żółtko
  • Pesto lub ajvar

Jak zrobić paluchy chlebowe?

Mix mąki wymieszaj z drożdżami i solą. Następnie powoli dolewaj wodę i wyrabiaj ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Gotowe ciasto pozostaw do wyrośnięcia na około 25 min. Po tym czasie rozwałkuj ciasto na placek o grubości 3 mm i posmaruj wybranym dodatkiem – pesto lub ajvarem. Następnie pokrój je w paski. Każdy pasek skręć jak makaron świderki i poukładaj na blaszce do pieczenia. Zostaw do wyrośnięcia na 15 min. Możesz posmarować je żółtkiem, wtedy pokryją się błyszczącą skorupką. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 15 min.

Polędwiczki z bezglutenową czekoladą

Możesz być pewien, że polędwiczki staną się prawdziwym hitem Twojego sylwestrowego stołu. Niebanalne połączenie czekolady, żurawiny i grzybów z pewnością zachwyci Twoich gości. 

Składniki:

  • surowe polędwiczki wieprzowe – 2 szt. 
  • suszone grzyby – 20 g
  • bulion wołowy – szklanka 
  • suszona żurawina - 20 g
  • musztarda z ziarnami gorczycy – łyżka 
  • zioła prowansalskie – 1 łyżeczka 
  • masło – 50 g
  • gorzka czekolada bezglutenowa – 50 g 
  • śmietana 30% - 50 ml
  • sól, pieprz

Jak przygotować polędwiczki?

Zacznij od przygotowania grzybów, to zajmie Ci najwięcej czasu. Mocz je w wodzie godzinę, a następnie gotuj w bulionie wołowym przez 20 min. Na sam koniec dopraw je solą i pieprzem.

Następnie czas na żurawinę. Zalej ją wrzątkiem i odstaw na 15 min, po czym odsącz na sitku. Polędwiczki natrzyj solą, pieprzem, musztardą i ziołami. Włóż do naczynia żaroodpornego i odstaw na 30 min, a następnie piecz przez ok. 45 min. 

Ugotowane wcześniej grzyby podsmaż na maśle, a czekoladę ze śmietanką rozpuść w kąpieli wodnej. 

Upieczoną polędwiczkę pokrój w plastry i ułóż na talerzu. Polej czekoladą i posyp grzybami oraz żurawiną. Doskonałe połączenie smaków na pewno zachwyci Twoich gości. 

Bezglutenowe nachosy

Chipsy i nachosy to niezwykle wciągające przekąski, które pojawiają się na każdym imprezowym stole. Dziś możesz zaserwować swoim gościom ich bezglutenową wersję.  

Składniki:

  • Mąka bezglutenowa – 200 g
  • Suszone drożdże – 1 łyżeczka
  • Miód – 1 łyżeczka
  • Ciepła woda – pół szklanki
  • Sól – 2 łyżeczki
  • Ostra czerwona papryka – szczypta
  • Białko jaja
  • Sezam
  • Kminek 

Przygotowanie: 

Połącz suche składniki: mąkę, sól, drożdże i paprykę. Miód rozpuść w wodzie i dodaj do suchych składników. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż uzyskasz jednolitą masę. Włóż do miski wysmarowanej olejem i odstaw do lodówki na 2 godziny. 

Po tym czasie wyjmij ciasto, zagnieć na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną, a następnie delikatnie rozwałkuj. Umieść je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia i wałkuj do momentu uzyskania bardzo cienkiej warstwy ciasta. Następnie wycinaj trójkąty i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Możesz posmarować je białkiem i posypać ulubioną posypką. Piecz przez 10 min w temp. 180 stopni Celsjusza. Podawaj z dipem pomidorowym, paprykowym lub czosnkowym. 

Od samego czytania tych przepisów już ślinka cieknie, prawda? W tym roku możesz przygotować prawdziwą ucztę, łączącą tradycyjne przekąski z wyrafinowanym smakiem polędwiczek. A wszystko to z wykorzystaniem produktów bezglutenowych z naszego sklepu.

Skomentuj artykuł

Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.