Wiosna w pełni - przygotuj pyszną i bezglutenową zupę krem!

Wiosna to idealny czas na wprowadzenie do swojego menu lekkości – a świeże warzywa sprawdzą się w tym celu doskonale. Zupy krem to świetny pomysł na dietetyczny, ale pyszny i sycący obiad.

Wiosna to idealny czas na wprowadzenie do swojego menu lekkości – a świeże warzywa sprawdzą się w tym celu doskonale. Zupy krem to świetny pomysł na dietetyczny, ale pyszny i sycący obiad. Wystarczy dodać do nich odrobinę świeżych ziół i dobrze dobranych przypraw, aby powstało pełne aromatu, gorące danie. Oto nasze pomysły na bezglutenową zupę krem!

Bezglutenowa zupa krem z pomidorów

Zupa pomidorowa kochana jest chyba przez wszystkich, jednak warto od czasu do czasu odejść od jej tradycyjnej wersji i zrobić coś zupełnie nowego. Zupa krem z pomidorów jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego można przyrządzić ją w te dni, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie. 

Czego potrzebujesz? 

  • dwie puszki pomidorów lub kilogram świeżych pomidorów bez skóry, 
  • duża cebula, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • pół litra bulionu, 
  • odrobina oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz, oregano, bazylia i inne ulubione zioła. 

Zacznij od posiekania czosnku i cebuli i podsmażenia ich na odrobinie oliwy. Następnie dodaj pomidory, a całość zalej bulionem. Gotuj około 15 minut i dodaj zioła oraz przyprawy. Następnie zblenduj zupę, aż osiągnie dokładnie taką konsystencję, jaką lubisz. I gotowe! Aby zupa była bardziej sycąca, możesz zjeść ją razem z pieczywem bezglutenowym

Zielono mi, czyli zupa krem z cukinii

Czy może być danie, które bardziej kojarzy się z wiosną, niż smakowicie zielona i jedwabiście gładka zupa krem z cukinii? Wystarczy dodać do niej listek mięty, odrobinę ulubionego sera lub własnoręcznie przygotowane grzanki z pieczywa bezglutenowego z odrobiną masła czosnkowego, aby stała się niepowtarzalnym daniem. 

Czego potrzebujesz?

  • 2-3 świeże, twarde cukinie, 
  • duża cebula, 
  • dwa ząbki czosnku, 
  • pół litra bulionu, 
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz i ulubione zioła,
  • wybrane dodatki, takie jak ser camembert, grzanki czy listki mięty. 

Przygotowanie zacznij od podsmażenia cebuli i czosnku na odrobinie oliwy. Następnie dodaj obraną i pokrojoną cukinię i smaż przez minutę. Dodaj zioła, na przykład zioła prowansalskie, które idealnie komponują się z cukinią lub tymianek, dzięki któremu danie będzie bardziej aromatyczne. Możesz skorzystać też dodatkowo z czosnku bezglutenowego lub innych przypraw bez glutenu. Następnie zalej całość bulionem i gotuj do momentu, aż cukinia będzie miękka. Zblenduj. Podawaj z wybranymi dodatkami. 

Zupa krem to sposób na zdrowie i dobry nastrój

Zupy krem są wyjątkowo proste w przygotowaniu, a do tego można wyczarować je z większości warzyw – z pomidorów, brokuła, kalafiora, cukinii, którymi możemy cieszyć się w letnie miesiące. Warto przygotowywać je raz na kilka dni, ponieważ to nie tylko smaczny obiad, ale też potężny zastrzyk witamin!

Skomentuj artykuł

As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.