Zdrowe jelita - jak o nie dbać?

Jelita kojarzą się przede wszystkim z trawieniem i wydalaniem. I słusznie — stanowią przecież część układu pokarmowego. Główną funkcją jelit jest udział w trawieniu i wchłanianiu substancji odżywczych, a niestrawione resztki są wydalane z organizmu przez ich końcowy fragment.

Zdrowe jelita - jak o nie dbać?

Jednak często zapominamy o jednej bardzo ważnej rzeczy — że oprócz funkcji trawiennych jelita mają ogromne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, przez co istotnie wpływają na nasze zdrowie i samopoczucie. 

W dużej mierze od nas samych zależy, jaka jest kondycja naszych jelit. Jesteś ciekaw, co zrobić, aby mieć zdrowe jelita? Czy wystarczy dieta bogata w błonnik? Przeczytaj ten artykuł, a dowiesz się więcej o funkcjach tego organu oraz o tym, jak dbać o jelita, by cieszyć się dobrym zdrowiem i samopoczuciem.

Czym są jelita i jak są zbudowane?

Układ pokarmowy to w dużym uproszczeniu długa rura, której poszczególne fragmenty ukształtowane są w organy przystosowane do pełnienia określonych funkcji. Jelita to ostatni i jednocześnie najdłuższy fragment tej rury, który spełnia wiele istotnych zadań. Pod nazwą „jelita” skrywa się najdłuższy fragment przewodu pokarmowego, który anatomicznie dzieli się na:

  • jelito cienkie: dwunastnica, jelito czcze, jelito kręte
  • jelito grube: kątnica, okrężnica (wstępnica, poprzecznica, zstępnica, esica), odbytnica

Jelita składają się z dwóch głównych części: jelita cienkiego i jelita grubego. Jelito cienkie jest cieńsze i dłuższe, ma ok. 6 m długości. Jest poskręcane i znajduje się w dolnej części jamy brzusznej. Jelito grube z kolei ma większą średnicę i jest krótsze, jego długość to ok. 1,5 m. Okrężnica okala jelito cienkie, a jej końcowy odcinek schodzi w dół i zakończony jest odbytem. 

Funkcja jelit w organizmie

Jelita są naprawdę niesamowite! Zastanów się — setki gram pokarmu i kilka litrów wody, jakie dostarczamy organizmowi każdego dnia, trafiają do jelit i niemal cała jego objętość, poza celulozą, pozostaje wchłonięta.

Pokarm wstępnie trawiony jest w żołądku, skąd fragmenty wielkości ok. 1 mm i mniejsze trafiają do jelita, gdzie wchłaniane są składniki pokarmowe, czyli białka, tłuszcze i węglowodany, a także jony, witaminy i woda. 

Jelita to ważny narząd w naszym organizmie. Pełnią funkcje polegające na trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych — to dzięki nim jesteśmy w stanie czerpać energię, substancje budulcowe i witaminy z pokarmu. To jednak nie wszystko, co potrafią jelita. Musisz poznać wszystkie funkcje, jakie ten organ pełni w organizmie. Dzięki temu uświadomisz sobie, jak ważne są zdrowe jelita!

Trawienie

Jedną z głównych funkcji jelit jest trawienie pokarmu, który się przez nie przemieszcza. W czasie trawienia enzymy produkowane przez komórki jelita rozkładają białka, węglowodany i tłuszcze, które przemieniają się w przyswajalne cząsteczki.

Wchłanianie składników odżywczych

Wewnętrzna powierzchnia jelit jest pofałdowana i pokryta nabłonkiem z kosmkami jelitowymi. Powierzchnię jelit z kosmkami nazywa się rąbkiem szczoteczkowym. Taka budowa maksymalnie zwiększa powierzchnię wchłaniania, co przyspiesza i zwiększa efektywność tego procesu.

Przyswajalne cząsteczki powstałe w procesie trawienia przenikają przez nabłonek kosmków jelitowych i trafiają do krwioobiegu, dzięki czemu docierają do wszystkich komórek organizmu. 

Funkcja wewnątrzwydzielnicza

Jelita produkują hormony regulujące procesy trawienne, takie jak sekretyna, cholecystokinina i gastryna. Substancje te wpływają na wydzielanie soków trawiennych, motorykę jelit i kontrolują apetyt.

Funkcja immunologiczna

Wspieranie odporności to kolejna potężna moc jelit. W ich świetle bytuje wiele bakterii, które tworzą przyjazną florę jelitową. Zapobiega ona rozwojowi chorobotwórczych bakterii i wirusów, produkuje witaminy i metabolizuje substancje odżywcze. 

Kiedy flora jelitowa znajduje się w równowadze, tzn. zawiera większość tzw. dobrych drobnoustrojów, układ odpornościowy funkcjonuje prawidłowo. Kiedy praca jelit zostaje zaburzona, dobra flora jelitowa zaczyna zanikać na rzecz szkodliwych drobnoustrojów. Brak równowagi powoduje różne dolegliwości.

Oczyszczanie i wydalanie

Niestrawione resztki pokarmowe są zagęszczane w jelicie grubym, a następnie formowane w masę kałową i wydalane z organizmu.

Jak jeszcze jelita wspierają zdrowie i dobre samopoczucie? Pełnią rolę detoksykacyjną. Za usuwanie toksyn z organizmu odpowiada głównie wątroba, ale jelita także biorą udział w tym procesie. Komórki nabłonka jelit produkują enzymy detoksykujące, które usuwają szkodliwe substancje.

Zdrowe jelita to dobra odporność

Jelita pełnią rolę strażnika i mają ogromnie odpowiedzialne zadanie — co dzień stykają się nie tylko ze składnikami odżywczymi, ale też z toksynami, lekami, drobnoustrojami i chemicznymi dodatkami do żywności. Aby uniknąć zakażeń, organ ten pełni funkcję solidnej bariery immunologicznej. Dlatego tak ważne jest, by wiedzieć, jak zadbać o jelita.

W kontekście znaczenia jelit dla odporności istotne są dwie kwestie: mechanizmy obronne z udziałem komórek odpornościowych oraz mikrobiom jelitowy.

Ze względu na stałą ekspozycję na patogeny w postaci szkodliwych drobnoustrojów i toksycznych substancji, jelita zawierają dużą liczbę komórek obronnych — znajduje się w nich ponad połowa limfocytów. Ponadto narząd ten wykształcił sprawne mechanizmy, które pozwalają radzić sobie z nieustannym napływem antygenów.

Jelita to miejsce bytowania miliardów drobnoustrojów, w tym bakterii, drożdży i grzybów, wirusów, a także i robaków, co ogólnie nazywa się mikrobiomem jelitowym czy też florą jelitową. Od składu i kondycji mikrobiomu jelitowego zależy zdrowie i samopoczucie każdego z nas. “Dobre bakterie” w jelitach pomagają rozkładać fragmenty pokarmów, poprawiają przyswajalność, produkują witaminy i zapobiegają nadmiernemu namnażaniu się patogenów. 

Współcześnie wiadomo, że właściwie ukształtowana mikroflora jelitowa odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, a jej zaburzenia mogą mieć poważne konsekwencje dla zdrowia. Warto wiedzieć więc, jak dbać o jelita, aby uniknąć tych problemów. 

Co szkodzi jelitom?

Aby wiedzieć, jak dbać o jelita, warto poznać czynniki, które mogą zaburzać ich pracę. Oto najważniejsze z nich:

  • czynnik genetyczny, 
  • przyjmowane leki — w szczególności antybiotyki, inhibitory pompy protonowej występujące w lekach na zgagę oraz leki przeciwbólowe takie jak ibuprofen,
  • zła dieta — mała różnorodność pokarmów, przetworzona żywność, nadmiar cukru etc., 
  • przewlekły stres,
  • nadmierna aktywność fizyczna — nadmierny wysiłek fizyczny może spowodować rozszczelnienie się komórek nabłonka jelit,
  • brak aktywności fizycznej,
  • palenie papierosów — dym tytoniowy zwiększa ryzyko powstawania stanów zapalnych w jelicie grubym,
  • nadmierne spożywanie alkoholu — powoduje biegunki, uszkodzenia nabłonka jelit, rozszczelnienie jelit, ograniczenie wchłaniania.

Wszystkie wspomniane czynniki powodują zaburzenia flory bakteryjnej. Brak równowagi w jelitach objawia się nadmiernym namnażaniem się szkodliwych drobnoustrojów i jednoczesną redukcją dobroczynnych mikroorganizmów, a także nadmierną reakcją odpornościową i stanami zapalnymi. Pora dowiedzieć się, jak zadbać o jelita

Jak dbać o jelita?

Wiesz już, jak ważne funkcje w organizmie pełnią jelita — nie tylko efektywnie trawią pokarmy, ale także stanowią podstawę odporności całego organizmu. Chcesz wiedzieć, co zrobić, aby mieć zdrowe jelita? We wspieraniu prawidłowej pracy jelit i utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej najważniejsze są:

  • zdrowa dieta obfitująca w: błonnik pokarmowy, kiszonki, probiotyki, wodę
  • aktywność fizyczna,
  • unikanie stresu,
  • odpowiednia ilość snu,
  • unikanie alkoholu i rezygnacja z palenia tytoniu.

Gluten a jelita 

Częstym powodem problemów z jelitami są nietolerancje pokarmowe. W dużej części przypadków sprawcą problemów okazuje się powszechnie występujący w żywności gluten.

Najpoważniejszą formą nietolerancji glutenu jest celiakia. To choroba występująca u osób genetycznie predysponowanych, która polega na reakcji odpowiedzią immunologiczną na spożyty gluten. W wyniku nasilonej reakcji immunologicznej niszczone są kosmki jelitowe, co upośledza wchłanianie.

Reakcja alergiczna na gluten i inne substancje występujące w pszenicy występuje także u osób z klasyczną alergią pokarmową. 

Stosunkowo nową jednostką chorobową jest nieceliakalna nadwrażliwość na gluten — nadwrażliwość na gluten u osób, u których wykluczono celiakię i alergię na pszenicę. 

Sposobem na pozbycie się dolegliwości związanych z nietolerancją glutenu jest spożywanie żywności bezglutenowej, która w przypadku osób ze stwierdzoną nietolerancją na gluten staje się podstawą diety. 

Sklep produkty bezglutenowe

Skomentuj artykuł

Agataholistycznie [ ]
Zdrowie nasze zaczyna się od jelit, zdecydowanie tak. https://agataholistycznie.blogspot.com/2024/06/jak-dbac-o-jelita-praktyczne-porady-dla.html
As a trustworthy replica watches manufacturer, we have won the support of other countries and aware of the urgent needs of our customers, we ensure high logistics standards and make every effort to ensure that deliveries reach every destination on time.
Zamknij
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.