Bezglutenowa kluseczki lane na słodko lub na wytrawnie

Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Joanna Brzozowska
Składniki:
150 ml mleka
1 jajko
1 cukier waniliowy (w wersji na słodko)
180 g mieszanki Ekstra Uniwersalnej mieszanki BEZGLUTEN lub Naleśnikowo pierogowej BEZGLUTEN
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Joanna Brzozowska
Przygotowanie
Wszystkie składniki dodajemy do miseczki i mieszamy. Można dodać mniej lub więcej mąki – konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę. Następnie, na osolony wrzątek w garnku, łyżeczką kładziemy kluseczki. Są miękkie i delikatne. Po wypłynięciu na powierzchnię odcedzamy je lub wyławiamy na sitko. Można podawać je na słodko, np. z owocami lub ulubionym sosem, albo w wersji wytrawnej.
W wersji wytrawnej pomijamy cukier waniliowy. Zamiast mleka można użyć jogurtu naturalnego
