Bezglutenowa sałatka z tofu w panierce z ciastek serowych Cheese minis
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Katarzyna Moń
Składniki:
2 liście sałaty lodowej
5 pomidorków koktajlowych
4 oliwki
maly kawałek sera fety
1 op. bezglutenowych ciastek serowych Cheese minis
1 wędzone tofu
szczypta soli, po pół łyżeczki czosnku granulowanego, słodkiej papryki i pieprzu ziołowego
pół szklanki mleka
pół szklanki mąki
Przepis zdobył wyróżnienie w konkursie "Bezglutenowa śniadaniówka"
Autorka: Katarzyna Moń
Przygotowanie
Tofu kroimy w kostkę i mieszamy z przyprawami. Mąkę łączymy z mlekiem, a ciasteczka serowe kruszymy. Tofu obtaczamy najpierw w mieszance mleka i mąki, a następnie w pokruszonych ciasteczkach serowych. Pieczemy w frytkownicy beztłuszczowej w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 10 minut (można też upiec w piekarniku). Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a na wierzchu układamy przekrojone na pół oliwki i pomidorki koktajlowe. Następnie wykładamy upieczone kawałki tofu i posypujemy pokruszoną fetą. Opcjonalnie można skropić oliwą z oliwek.